Žavi rusė moko danus nešvaistyti maisto

Maisto švaistymas – didžiulė problema visame pasaulyje, tačiau Danijoje išmetamų produktų kiekį pavyko sumažinti net ketvirtadaliu. Už tai danai turėtų dėkoti vienam žmogui – 36-erių Seline Juul.

S.Juul (kairėje) pastangas įvertino ir garsiausi politikai, ir Danijos princesė Marie.
S.Juul (kairėje) pastangas įvertino ir garsiausi politikai, ir Danijos princesė Marie.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Independent“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 3, 2017, 7:57 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:11 PM

Danijos vyriausybė ir karališkoji šeima dėkinga S.Juul už entuziazmą ir atsidavimą, kuris padėjo žengti rimtą žingsnį kovojant su maisto švaistymo problema. Suskaičiuota, kad iki kampanijos pradžios danai per metus išmesdavo 700 tūkst. tonų maisto.

Maskvoje gimusi ir į Daniją emigravusi Seline per penkerius metus šalyje išmetamo maisto kiekį padėjo sumažinti ketvirtadaliu.

Grafikos dizainą Kopenhagoje studijavusi rusė pasakojo, kad iš pradžių įsidarbinusi viename prekybos centre negalėjo atsistebėti maisto kiekiu ir įvairove.

„Atvykau iš Maskvos, kur buvo ką tiktai žlugęs komunizmas, o parduotuvių lentynos būdavo tuščios. Tuo metu nebuvome tikri, ar ant stalo galėsime ką nors padėti“, – pasakojo Seline.

Bet netrukus moteris ėmė pastebėti, kiek daug vis dar tinkamo vartoti maisto išmeta prekybos centrai ir žmonės. Ji užsimojo pakeisti danų mąstymą ir įkūrė judėjimą „Stop Spild Af Mad“ („Nustokite švaistyti maistą“).

Pamažu ji atrado daugybę bendraminčių ir jos iniciatyva pakeitė danų vartojimo įpročius. Rusė tapo vėliavneše vykdant kovos su švaistymu kampaniją.

„Seline buvo išprotėjusi rusė, kuri vaikščiojo nuo durų iki durų ragindama nustoti švaistyti maistą. Ilgainiui ji pasiekė labai daug, – tikino Danijos prekybos bendrovės komunikacijos atstovė Maria Noel. – Ji visiškai pakeitė danų mentalitetą.“

Pirmiausia Seline sukūrė puslapį „Facebook“ ir sulaukė daugybės sekėjų.

Po kelių savaičių ją jau kalbino nacionalinė televizija.

O vėliau rusė įtikino vieną didžiausių šalies prekybos tinklų „Rema 1000“ skirti nuolaidas pavieniams produktams, o ne taikyti principą – kuo daugiau, tuo pigiau.

Pavyzdžiui, prekybos centro parduotuvės kasdien išmesdavo 80–100 bananų, kurie likdavo dėžėse po vieną, atskirti nuo kekių. Kai parduotuvėse virš bananų buvo pakabintas ženklas „Paimk mane, aš vienišas“, išmetamų bananų skaičius sumenko 90 procentų.

Pastaruosius penkerius metus Danija įvardijama tarp geriausiai su maisto švaistymu kovojančių Europos šalių.

Pernai Kopenhagoje buvo atidaryta labdaringa parduotuvė, kurioje su 30–50 proc. nuolaida parduodamas maisto perteklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.