Indijoje dvylikametis akimirksniu tapo šachmatų didmeistriu ir čempionu

12-metis indų berniukas, kurį jo išdidus tėvas vadina nesustabdomu, savaitgalį tapo antru jauniausiu šachmatų didmeistriu pasaulyje per visą istoriją.

 12-metis indų berniukas, kurį jo išdidus tėvas vadina nesustabdomu, savaitgalį tapo antru jauniausiu šachmatų didmeistriu pasaulyje per visą istoriją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 12-metis indų berniukas, kurį jo išdidus tėvas vadina nesustabdomu, savaitgalį tapo antru jauniausiu šachmatų didmeistriu pasaulyje per visą istoriją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-25 14:08, atnaujinta 2018-06-25 14:11

Banko darbuotojo iš Indijos pietuose esančio Čenajaus sūnus Rameshbabu Praggnanandhaa šį titulą iškovojo agresyviu žaidimu per sekmadienį pasibaigusį renginį Italijos šiaurėje.

R. Praggnanandhaa, kurio 17-metė sesuo Vaishali Rameshbabu irgi puikiai žaidžia šachmatais ir dukart iškovojo jaunių čempiono titulą, didmeistriu tapo būdamas 12 metų 10 mėnesių ir 13 dienų amžiaus.

Vis dėl to jis buvo per „senas“, kad aplenktų dabartinį rekordininką Sergejų Karjakiną iš Ukrainos. Pastarasis 2002-aisiais didmeistriu tapo būdamas 12 metų ir lygiai septynių mėnesių amžiaus.

R. Praggnanandhaa tėvas pasakojo, kad jo sūnus treniruojasi po šešias valandas per dieną ir internetu žiūri ankstesnius mačus. Pasak jo, sūnus šachmatais susidomėjo dar nesulaukęs ketverių metų.

Deja, šeima neišgalėjo mokėti už papildomas keliones ir treniruotes berniukui bei jo seseriai, sakė tėvas.

„Tačiau jo aistra žaisti šachmatais buvo nesustabdoma, turėjau pasiduoti ir užrašyti jį į treniruotes. Ir nuo tada jis nesustabdomas“, – Indijos žiniasklaidai pasakojo 53 metų tėvas, kurio vardas ir pavardė yra tokie pat kaip sūnaus.

„Jam buvo vos šešeri, kai jis užėmė antrą vietą nacionaliniame jaunesnių nei aštuonerių metų vaikų čempionate. Tada supratau, kad negaliu jo varžyti dėl mūsų finansinės situacijos“, – sakė jis interneto laikraščiui „The News Minute“.

Manoma, kad pradžią šachmatams davęs žaidimas atsirado Indijoje VI amžiuje ir iš ten nukeliavo į Persiją, kur transformavosi į „karalių žaidimą“, koks jis yra dabar.

Tačiau dabartiniais laikais Indijoje jis išpopuliarėjo tik tada, kai Vishwanathanas Anandas 1988-aisiais būdamas 18 metų tapo pirmuoju šalies didmeistriu.

Sekmadienį V. Anandas, kuris dominavo 1-ajame šio amžiaus dešimtmetyje ir penkis kartus tapo pasaulio čempionu, pasveikino R. Praggnanandhaa.

„Sveikas atvykęs į klubą ir sveikinu, Praggnanandhaa!! Greitai pasimatysim Čenajuje“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Jaunasis didmeistris, kai nori pailsinti protą, žaidžia sportinius lauko žaidimus, sakė tėvas.

„Kai nėra sutelkęs dėmesio į lentą, jis gan judrus. Tačiau didžiąją dalį savo agresijos jis išlieja ant šachmatų lentos“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.