Išskirtinėje vaizdo medžiagoje – vienišiausiu pasaulio žmogumi vadinamas Brazilijos čiabuvis

Mokslininkai paviešino išskirtinę vaizdo medžiagą, kurioje matomas vienintelis Amazonės miškuose gyvenusios genties atstovas, vadinamas Vienišiausiu žmogumi žemėje, skelbia BBC.

 Manoma, kad jis yra vienintelis likęs gyvas po to, kai šešių čiabuvių gentį 1995 metais užpuolė ūkininkai. Kiti jo gentainiai buvo išžudyti. <br>Funai nuotr. 
 Manoma, kad jis yra vienintelis likęs gyvas po to, kai šešių čiabuvių gentį 1995 metais užpuolė ūkininkai. Kiti jo gentainiai buvo išžudyti. <br>Funai nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2018, 11:23 AM, atnaujinta Jul 21, 2018, 2:25 PM

Iš pažiūros į šeštąją dešimtį įkopęs vyras pastaruosius 22 metus Brazilijos džiunglėse praleido vienas, po to, kai jo gentis buvo išžudyta.

Filmuota medžiaga, užfiksuota iš toli ir paviešinta Brazilijos valstybinės genčių agentūros „Funai“, leidžia pamatyti, kaip raumeningas žmogus kirviu kapoja medį.

Šį vyrą „Funai“ iš tolo seka nuo 1996 metų, o tai rodo, kad teritorija Rondonijos valstijoje, kurioje jis gyvena, turi būti apsaugota.

Maždaug 4 tūkst. hektarų teritorija yra apsupta privačių ūkių ir miškų proskynų, tačiau agentūros nurodymai draudžia žmonėms žengti į džiungles ir kelti šiam vyrui pavojų.

Pagal Brazilijos konstituciją vietos gyventojų gentys turi teisę į žemę.

„Jie turi nuolat įrodyti, kad šis žmogus egzistuoja, – teigė čiabuvių teises ginančios organizacijos „Survival International“ tyrimų vadovė Fiona Watson. – Šio vaizdo įrašo paviešinimas turi ir politinę reikšmę. Kongresą kontroliuoja žemės ūkio interesai, „Funai“ biudžetas yra mažinamas. Tai didžiulis smūgis vietos genčių teisėms šioje šalyje.“

Apie paslaptingąjį čiabuvį žinoma labai mažai. Nors jis tapo įvairių tyrimų, straipsnių ir knygos objektu, su juo niekas nėra užmezgęs ryšio.

Kiek žinoma, joks žmogus iš civilizuoto pasaulio net nėra su vyru kalbėjęs.

Manoma, kad jis yra vienintelis likęs gyvas po to, kai šešių čiabuvių gentį 1995 metais užpuolė ūkininkai. Kiti jo gentainiai buvo išžudyti.

Jo gentis niekada nebuvo pavadinta, nežinoma, kokia kalba ji kalbėjo.

Daug metų Brazilijos žiniasklaida vadino jį Duobių Indėnu, nes jis po savęs džiunglėse palieka iškastas didžiules duobes, galimai naudojamas pasislėpti arba medžioti gyvūnus.

Anksčiau vyras taip pat palikdavo šiaudų trobeles ir rankų darbo įrankius – deglus ir strėles.

Tačiau šio vyro užfiksuoti gyvai iki šiol beveik nebuvo progų. Egzistavo tik viena neryški nuotrauka, padaryta režisieriaus, kuris su „Funai“ vyko į džiunglių stebėjimo misiją.

Ji buvo trumpai parodyta 1998 metų dokumentiniame filme „Corumbiara“.

Aktyvistai teigia esantys maloniai nustebinti, kad vyras iš pažiūros yra sveikas.

„Jis medžioja, laiko papajų ir kukurūzų plantacijas“, — teigė „Funai“ regioninis koordinatorius Altairas Algayeras.

Agentūros politika – vengti kontakto su izoliuotomis grupėmis. Be to, šis čiabuvis yra aiškiai parodęs, kad nenori su niekuo bendrauti – į žmones šaudė strėles.

„Jis patyrė labai didelę traumą, tad pasaulis jam – labai pavojinga vieta“, — teigė F.Watson.

Didžioji dalis jo genties buvo išnaikinta aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje, kai šalia buvo tiesiamas kelias.

Maža to, neteisėti medkirčiai ir ūkininkai vis dar nori skverbtis į jo žemę.

Brazilijos Amazonės džiunglėse yra daugiau genčių nei bet kurioje kitoje pasaulio vietoje.

Kontaktas su čiabuviais gali būti pavojingas dėl to, kad nuo išorinio pasaulio gentys gali užsikrėsti gripu, tymais ir kitomis ligomis, kurioms imuniteto vietiniai neturi.

„Galima sakyti, kad mums nieko apie jį nereikia žinoti, – apie vadinamąjį Duobių indėną kalbėjo F.Watson. – Tačiau jis yra simbolis to, ką šiuo metu prarandame – nuostabios žmonių įvairovės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.