Indijoje protestuotojai neleido mergaitėms ir moterims įžengti į svarbią šventyklą

Šventykla Pietų Indijoje, esanti tarp svarbiausių hinduistų piligrimystės centrų, trečiadienį vykdydama šalies Aukščiausiojo Teismo sprendimą atvėrė savo duris menstruacinio amžiaus mergaitėms ir moterims, tačiau moterys negalėjo patekti į vidų, nes šimtai protestuotojų gatvėse susirėmė su policija, kad sutrukdytų joms tai padaryti.

Policija areštavo 11 protestuotojų, bandžiusių užkirsti kelią kai kurioms moterims.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Policija areštavo 11 protestuotojų, bandžiusių užkirsti kelią kai kurioms moterims.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2018, 7:34 PM

Atvėrus dievo Ajapano šventyklos Sabarimaloje vartus, hinduistų vyrų minia puolė šventyklos link. Maždaug tūkstantis policininkų lazdomis bandė suvaldyti protestuotojus, apgadinusius policijos bei televizijos darbuotojų automobilių bei bauginimais privertusius moteris pasukti atgal.

Policija areštavo 11 protestuotojų, bandžiusių užkirsti kelią kai kurioms moterims.

Pooja Prasaanna iš televizijos „Republic TV“ sakė, kad protestuotojai svaidė akmenis į policijos mikroautobusą, kuriame ji su kolegomis pasislėpė, kai buvo užpultas jų automobilis. Protestuotojai taip pat atėmė juos ginti bandžiusių pareigūnų lazdas, sakė ji.

Televizija „New Delhi Television“ (NDTV) pranešė, kad maždaug 20 protestuotojų apsupo autobusą, kuriuo važiavo kanalo „The Newsminute“ reporterė, ir bandė ją ištraukti lauk. Protestuotojai reporterę spardė ir įžeidinėjo, nurodė NDTV.

Mergaitėms ir moterims nuo 10 iki 50 metų amžiaus įžengti į šimtmečių senumo šventyklą daug metų buvo draudžiama neformaliai, o nuo 1972-ųjų –įstatymu.

1991 metais Keralos valstijos teismas patvirtino šį draudimą, tačiau Indijos Aukščiausiasis Teismas praėjusį mėnesį jį panaikino, nurodydamas, kad lygybė yra svarbiausia, nepriklausomai nuo amžiaus ir lyties.

Šventyklos vadovybė ir protestuotojai įrodinėja, kad dievo Ajapano, kuriam skirta šventykla, celibatą gina Indijos konstitucija. Kai kurie religiniai veikėjai menstruacijas patiriančias moteris laiko nešvariomis.

Aktyvistė Meghna Pant sakė, kad dievo celibatas nėra svarbesnis už moterų lygybę. „Kas jie (vyrai) tokie, kad spręstų, kur moterys gali ir kur negali eiti?“– klausė ji.

Draudimo šalininkus papiktino valstijos vyriausybės sprendimas nesiekti, kad Aukščiausiojo Teismo sprendimas būtų svarstomas iš naujo.

Šventyklos advokatas Rahulas Easwaras kreipėsi į moteris su prašymu neiti į šventyklą ir duoti jos vadovybei laiko iki kitos savaitės pateikti peticiją dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimo persvarstymo.

Perijaro tigrų draustinyje esančią Sabarimalą supa kalnai ir tankūs miškai. Per metus šioje šventykloje apsilanko iki 50 mln. tikinčiųjų.

Indijoje toli gražu ne viena šventykla taiko draudimus moterims ir nurodo, kad tokios politikos tikslas yra išsaugoti šventovių tyrumą. Vienos šventyklos šalies šiaurės vakaruose esančiame Radžasthane šeimininkai tiki, kad hinduistų dievas Kartikėja prakeikia, o ne palaimina į šią šventyklą įžengusias moteris.

Pasaulietiški Indijos teismai neseniai įsikišo į bylas, kuriose su lytimi susiję religiniai įsitikinimai buvo laikomi diskriminaciniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.