Kilogramo svorį ruošiasi skaičiuoti kitaip

Kiek sveria kilogramas? Atrodo, į šį klausimą atsakyta jau daugiau nei prieš šimtą metų, bet šią savaitę Paryžiuje mokslininkai nutars, kaip apibrėžti šį matmenį nesinaudojant svarmeniu.

Kilogramo etalonas yra Prancūzijoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kilogramo etalonas yra Prancūzijoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Nov 16, 2018, 8:38 AM

Nuo 1889 m. vienetas, kuriuo pasaulis matuoja daiktų masę, buvo skaičiuojamas remiantis kilogramo etalonu.

Bet šis platinos ir iridžio cilindras, saugomas Tarptautiniame svorių ir matų biure netoli Prancūzijos sostinės, nėra amžinas.

Tad Versalyje 57 valstybių atstovai šią savaitę imsis didžiausio perversmo per visą matų sistemos istoriją – vienintelį vis dar materialiu objektu paremtą vienetą pakeis teoriniu apibrėžimu. Mokslininkai jaučia nerimą.

„Dirbu su tuo visą savo karjerą. Bet net aš nuolatos klausiu: ar tai tikrai įvyks? O gal aš atsibusiu ir suprasiu, kad tai – tik sapnas?“ – kalbėjo JAV nacionalinio standartų ir technologijų instituto fizikas Stephanas Schlammingeris.

Apie bendrą laiko, masės, atstumo ir kitų vienetų sistemą valstybės ėmė tartis XVIII a. viduryje. Pavyzdžiui, prekiaujant darėsi nebepatogu audinius matuoti pagal vietos kunigaikščio pėdos ilgį.

Tad Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI surinkti mokslininkai nusprendė sugalvoti bendrus vienetus. Antai metru buvo pavadinta viena dešimtmilijonoji dalis nuo Šiaurės ašigalio iki pusiaujo.

Kilogramu tapo vieno vandens litro masė. Kad vienetais naudotis būtų lengviau, jiems buvo sukurti fiziniai etalonai – metro ilgio strypas, kilogramo svorio cilindras.

Vėliau sekundės, metro ir kiti tarptautinės sistemos vienetų apibrėžimai pakeisti atomų spinduliavimo trukme, šviesos nukeliautu laiku. Bet kilogramas liko Paryžiuje.

Bet laikui bėgant po trimis stiklo gaubtais įkalinto cilindro platina gaudo teršalus iš oro.

Pokytis minimalus – per šimtmetį etalonas pasunkėjo dešimtimis mikrogramų. Bet to mokslininkams pakanka.

„Jeigu ateiviai aplankytų Žemę, kaip mes su jais kalbėtume apie fiziką? Jei pasakytume, kad mūsų masės vienetas yra paremtas Paryžiuje laikomu metalo gabalu, būtume visatos pajuokos objektas“, – teigė S.Schlammingeris.

Kilogramas sudėtingais skaičiavimais bus apibrėžiamas per Planko konstantą – vieną pagrindinių kvantinės fizikos skaičių.

Nors morkas turguje sversime taip pat, nuo kitų metų matų sistema jau nepadarys gėdos Žemės mokslininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.