Archeologai atkasė iki šiol didžiausią Senovės Egipto miestą

Egipto archeologai teigia atkasę didžiausią iki šiol Egipte atrastą senovės miestą. „Dingusiam auksiniam miestui“ yra 3 000 metų, jis gyvavo valdant faraonui Amenhotepui III, sakė egiptologas Sahi Hawassas.

Archeologai miesto dykumoje netoli Luksoro liekanas pradėjo atkasti 2020 metų rugsėjį.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Archeologai miesto dykumoje netoli Luksoro liekanas pradėjo atkasti 2020 metų rugsėjį.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2021, 1:47 PM

Anot Betsy Bryan, Johnso Hopkinso universiteto Egipto meno ir archeologijos profesorės, tai „antras svarbiausias archeologinis atradimas nuo Tutanchamono kapo radimo“ prieš beveik 100 metų.

„Daug užsienio misijų ieškojo šio miesto ir jo niekad nerado“, – sakė S. Hawassas. Archeologai miesto dykumoje netoli Luksoro liekanas pradėjo atkasti 2020 metų rugsėjį. Miestas, ekspertų teigimu, yra gerai išsilaikęs: rastos mūro sienos ir patalpos su kasdien naudotais daiktais. Iki šiol atkasti keli administraciniai ir gyvenamieji kvartalai. Archeologai rado papuošalų, spalvotų keramikinių indų ir skarabėjų amuletų, taip pat kepyklą su krosnimis ir atsargų laikymo indais.

Miestas „leidžia mums pažvelgti į senovės egiptiečių gyvenimą tuo laiku, kai karalystė buvo turtingiausia“, – pasakojo profesorė B. Bryan. Mokslininkų duomenimis, miestas dar gyvavo ir valdant Amenhotepo įpėdiniams Tutanchamonui ir Ajui.

Faraonas Amenhotepas III iki savo mirties 1354 pr. m. e. valdė karalystę, kuri driekėsi nuo Eufrato upės šiandieniniame Irake ir Sirijoje iki Sudano. Jis valdė beveik keturis dešimtmečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.