Ukrainos karo priešakinėse linijose esantis miestas ketina persivadinti į „Niujorką“

Milžiniškas užrašas „Niujorkas“ kabo virš įėjimo į miesto rotušę. Kepykloje tokiu pačiu pavadinimu galima nusipirkti raguolių ir kavos.

Milžiniškas užrašas „Niujorkas“ kabo virš įėjimo į miesto rotušę. Kepykloje tokiu pačiu pavadinimu galima nusipirkti raguolių ir kavos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Milžiniškas užrašas „Niujorkas“ kabo virš įėjimo į miesto rotušę. Kepykloje tokiu pačiu pavadinimu galima nusipirkti raguolių ir kavos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
 Dabar čia, vos už kilometro nuo separatistų linijų, stovi kontrolės postai, jo pakraštyje esančiose tranšėjose patruliuoja kareiviai.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
 Dabar čia, vos už kilometro nuo separatistų linijų, stovi kontrolės postai, jo pakraštyje esančiose tranšėjose patruliuoja kareiviai.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 11:59 AM, atnaujinta May 1, 2021, 12:00 PM

Čia neišvysime šurmuliuojančių Manhatano gatvių ar dangoraižių. Vietoje jų, čia stovi apleistas chemikalų fabrikas ir sovietiniai blokiniai daugiabučiai. Kai kur ištuštėjusias gatves raižo apkasai.

Anksčiau vadinta Niujorku, šiandieninė Novhorodskė atsidūrė Ukrainos karo su Rusijos palaikomais separatistais Donbase epicentru.

Miesto pavadinimas buvo pakeistas Šaltojo karo metu, 1951-aisiais. Dabar kai kurie vietiniai agituoja už senojo pavadinimo grąžinimą. Klausimas bus svarstomas šalies parlamente.

Pasak vietinės tarybos pirmininko Mykolo Lenko, šiuo metu „miestas yra nesaugus“, nuo konflikto pradžios žuvo penki gyventojai.

Istorinio miesto pavadinimo grąžinimas, viliasi pirmininkas, grąžins miestui ekonominę sėkmę ir paspartins vystymąsi.

„Tikimės, kad pavyks užmegzti ryšius su Jorku Vokietijoje ir Niujorku JAV.“

Nors tikslios senojo miesto pavadinimo šaknys nežinomos, vokiečių emigrantai į šias žemes dabartinės Ukrainos teritorijoje atsikraustė XIX amžiuje. Menonitų bažnyčios pasekėjai čia buvo pakviesti imperatorės Jekaterinos Didžiosios.

Jų palikuonys buvo ištremti nacistinei Vokietijai užpuolus Sovietų Sąjungą 1941 metais. Kai kurių jų šeimos lankėsi Novhorodskėje iki 2014-ųjų, tačiau tada prasidėjo karo veiksmai.

Kažkada buvęs pramonės centru, miestas ėmė nykti po Pirmojo pasaulinio karo.

Dabar čia, vos už kilometro nuo separatistų linijų, stovi kontrolės postai, jo pakraštyje esančiose tranšėjose patruliuoja kareiviai. Daugiau, nei 100 namų buvo apgadinti per apšaudymus.

Neseniai Donbase atsinaujino karo veiksmai nutraukus trapias paliaubas. Kijevas ir Maskva kaltina vienas kitą dėl augančio smurto.

Miesto tarybos sekretorė Tetyana Krasko pasakoja, kad Novhorodskė buvo pervadinta, nes „Sovietų Sąjungos piliečiams Niujorko pavadinimas siejosi su kapitalizmu.“

Kai kurių miestiečių teigimu, vietinė valdžia, vietoje to, kad diskutuotų apie dar vieną pavadinimo keitimą, galėtų verčiau kurti darbo vietas ir padėti vargstantiems.

„Visi išvažiuoja, nes čia nėra darbų. Aš irgi norėčiau išvažiuoti“, – tvirtino žuvies prekeivė Svitlana.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.