Iš pareigų atleistas Naujosios Zelandijos vyriausiasis burtininkas kol kas susilaiko nuo prakeikimų

Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mieste gyvenusiam Ianui Brackenbury Channellui kasmet buvo mokama 16 tūkst. dolerių (apie 10 tūkst. eurų) už jo magiškas paslaugas.

Kraistčerčo burtininkas.<br>nu.nl Instagram nuotr.
Kraistčerčo burtininkas.<br>nu.nl Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2021, 11:49 AM, atnaujinta Nov 1, 2021, 11:50 AM

Oficialusis Naujosios Zelandijos burtininkas, ko gero, vienintelis valstybės paskirtas burtininkas pasaulyje, po 23 metų tarnybos nebegaus valstybinės algos.

Burtininkas, kurio tikras vardas – Ianas Brackenbury Channellis yra 88-erių vyras. Jis buvo priimtas į darbą Kraistčerčo miesto tarybos. Jo užduotis buvo atlikti „magijos veiksmus ir kitas burtininkiškas paslaugas“. Jo metinė alga eurais siekė apie 10 tūkst. Iš viso jam buvo sumokėta 368 tūkst. dolerių (317 tūkst. eur).

Anglijoje gimęs burtininkas į Naująją Zelandiją atvyko 1976 metais ir pradėjo linksminti publiką atlikdamas magijos triukus. Iš pradžių miesto taryba norėjo jį sustabdyti, tačiau miesto bendruomenė užprotestavo.

1982 metais Naujosios Zelandijos Meno galerijų direktorių asociacija pareiškė, kad vyras yra gyvas meno kūrinys. Tada, 1990 metais, šalies premjeras Mike'as Moore'as pasiūlė jam tapti oficialiu Naujosios Zelandijos burtininku.

M.Moore'as savo oficialiame kreipimesi burtininkui rašė:

„Man kelia susirūpinimą, kad jūsų magija nėra pasiekiama visai tautai. Dėl šios priežasties turėtumėte skubiai apsvarstyti mano siūlymą tapti Naujosios Zelandijos, Antarktidos ir susijusių pakrančių teritorijų burtininku. Neabejotinai tai turės įtakos burtams, palaiminimams, prakeikimams ir kitiems antgamtiniams dalykams, kurie nepriklauso ministro pirmininko kompetencijai.“

Nuo tada burtininkas atliko pasirodymus Kraistčerče, šoko lietaus šokį per sausras Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje, o 2009 metais netgi gavo Karalienės medalį už pavyzdinę tarnybą.

Deja, burtininkas įsivėlė ir į skandalą dėl negražių pasisakymų apie moteris.

Balandžio mėnesį kanalo „Three“ komedijos aktualijų šou „New Zealand Today“, kurį vedė Guy Williamsas, burtininkas sakė, kad jam patinka erzinti moteris sakant, kad jos yra apsukrios, ir sakė, kad „jos naudoja gudrumą, kad pasigautų storus vyrus“.

„Aš myliu moteris, aš joms visada atleidžiu. Niekada nesu nei vienos mušęs. Niekada nemuškite moterų, nes joms lengvai atsiranda mėlynės, tada jos papasakos apie tai kaimynams ir draugams, o tada tu pateksi į didelę bėdą“, – mintis dėstė magas.

Taryba pranešė, kad burtininkui buvo išsiųstas laiškas su padėka už dešimtmečių tarnybą Kraistčerče, ir kad jo sutartis nutraukiama.

Tarybos atstovė Lynn McClelland pridėjo, kad tai buvo sunkus sprendimas, ir kad burtininkas „amžinai liks Kraistčerčo istorijos dalimi.“

Miestas pradeda naują turizmo ir reklamos kryptį, kuri atspindės įvairias jo bendruomenes ir „demonstruos gyvybingą, įvairų, modernų miestą, patrauklų gyventojams, vidaus ir tarptautiniams lankytojams, naujoms įmonėms ir kvalifikuotiems darbuotojams migrantams“, – sakė ji.

Burtininkas tvirtina, kad taryba nusprendė jį atleisti dėl to, kad jis nebeatitinka miesto „atmosferos“ ir yra provokatorius.

„Jie duoda suprasti, kad aš senas ir nuobodus, bet Kraistčerče antro tokio kaip aš nėra, – įsitikinęs vyriškis. – Jie taip daro todėl, kad yra nuobodūs seni biurokratai ir jų niekas nemėgsta, o mane mėgsta visi.“

Miestiečiai burtininką puikiai pažįsta, tačiau pastaraisiais metais jis buvo vis rečiau matomas. Pats burtininkas aiškina tai tuo, kad taryba padarė jį nematomu ir nereagavo į jo pasiūlymus tobulinti turizmą.

Kai jie mane atleido, visi įsiuto, jie čia pažadino širšių lizdą, juokinga. Kiti keli mėnesiai bus tikrai linksmi“, – trina rankomis magas.

Burtininkas žada toliau reguliariai pasirodyti Kraistčerčo meno centre, kalbėtis su turistais ir vietiniais. Šiame centre šį mėnesį veikia paroda, skirta jo gyvenimui. Parodą organizuoja miesto taryba.

Paklaustas, ar ketina prakeikti tarybą dėl jos sprendimo, jis pasakė, kad labiau linksta prie palaiminimų.

„Aš siunčiu vaikams gerus sapnus, visiems linkiu geros sveikatos, o biurokratams – daugiau žmogiškumo.“

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.