Plintanti mada: per pirmąjį pasimatymą – be lašo alkoholio

Alkoholis dažnai atlieka svarbų vaidmenį padedant užkalbinti patinkantį nepažįstamąjį. Bet vis daugiau ieškančiųjų sau poros bando megzti romantiškus santykius be „drąsinančio skysčio“.

Atsisakiusieji alkoholio per pirmąjį pasimatymą džiaugiasi galintys objektyviau įvertinti, ar žmogus jiems tinkamas, užuot pradėję kurti netinkamus santykius.<br>„123rf.com“ nuotr.
Atsisakiusieji alkoholio per pirmąjį pasimatymą džiaugiasi galintys objektyviau įvertinti, ar žmogus jiems tinkamas, užuot pradėję kurti netinkamus santykius.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2022, 2:06 PM

Naomi Bridgman sausuosius pasimatymus pradėjo atsitiktinai. Kaip sako 30-metė socialinių paslaugų darbuotoja iš Šefildo (Anglija), karantino dėl COVID-19 metu įprastas kelias eiti į barą nebebuvo išeitis. Jai ir daugeliui kitų vienišių teko pasitelkti išradingumą pasimatymams renkantis blaivią veiklą, pavyzdžiui, pasivaikščiojimus parke.

Bet dabar, kai barai ir klubai vėl atvėrė duris, N.Bridgman toliau nori vengti tokių įstaigų per pirmąją pažintį. Nuo pandemijos pradžios moteris apskritai sumažino alkoholio vartojimą ir sako, kad dėl to jaučiasi kur kas laimingesnė.

„Pajutau, kad ryšiai su žmonėmis prasmingesni, kai pirmasis pasimatymas be alkoholio“, – sako N.Bridgman.

Sausieji pasimatymai vienišiams tampa vis patrauklesni.

Pažinčių programėlės „Bumble“ atliktame tyrime 34 proc. apklaustų britų teigė, kad dabar labiau linkę į blaivią pažintį negu prieš pandemiją, o 62 proc. teigė manantys, jog per pirmąjį pasimatymą be alkoholio užsimegs tikresnis ryšys. 54 proc. respondentų siekia „dėmesingesnių ir tikslinių“ pasimatymų.

2020 m. gegužę Kanados pažinčių centras „Plenty of Fish“ apklausė 2000 vienišų suaugusiųjų Jungtinėje Karalystėje ir išsiaiškino, kad 83 proc. jų norėtų išbandyti sausąjį pasimatymą.

Yra keletas priežasčių, kodėl romantika be alkoholio kelia vis daugiau susidomėjimo.

Daug žmonių izoliacijos laikotarpiu iš naujo įvertino savo sveikos gyvensenos įpročius, sumažindami alkoholio vartojimą ar net visiškai jo atsisakydami.

Populiarėjant naujai blaivių pasimatymų ir sekso tendencijai – be alkoholio, kaip kadaise būtino pažinties komponento, – drauge gali keistis ir žmonių santykių kūrimo ir palaikymo būdas.

Išlaisvino kūrybiškumą

Tokį santykių mezgimo posūkį daugeliu atvejų lėmė COVID-19 apribojimai.

„Nemanau, kad blaivūs pasimatymai prasidėjo kaip išankstinis sumanymas – tai labiau pandemijos pasekmė“, – teigia Russas Rossas, Australijos mieste Sidnėjuje dirbantis pažinčių treneris.

Bet blaivaus smalsumo tendencija auga pastaruosius kelerius metus, sako amerikietė Laura Silverman, rašanti apie gyvenseną be alkoholio tinklaraščiuose „Booze Free“ ir „Zero Proof Nation“.

L.Silverman iš dalies tai paaiškina tokiomis kampanijomis kaip „Sausasis sausis“, kurią 2012 metais pradėjo labdaros organizacija „Alcohol Change UK“, ir Ruby Warrington 2018 m. pasirodžiusia knyga „Sober Curious“ („Blaivus smalsumas“), kurioje autorė kelia klausimus apie savo santykį su alkoholiu, nors pati ir nemano esanti alkoholikė.

Atvirkščiai, R.Warrington norėjo išbandyti blaivų gyvenimą, kad atrastų galimus jo privalumus. Autorė pasijuto mažiau nerimastinga, aktyvesnė ir gebanti geriau bendrauti su kitais.

Šie privalumai vis labiau skatina žmones, kurie pandemijos metu galbūt per daug išgėrinėjo, kitaip įvertinti savo prioritetus.

„Pastebėjau, kad per pastaruosius porą metų drastiškai pasikeitė tiek pasimatymai, tiek bendravimas, tiek laisvalaikio leidimas, – teigia L.Silverman. – Žmonės, kurie anksčiau rinkdavosi išgerti butelį vyno, dabar neretai apsieina be alkoholio.“

Kartu su blaivios socializacijos tendencija per pastaruosius dvejus metus suklestėjo nealkoholinių gėrimų pramonė. Jų (ir įsitvirtinusių, ir naujų prekių ženklų) pardavimas Jungtinėse Valstijose nuo 2020 m. lapkričio iki 2021 m. lapkričio išaugo 33 proc. – iki 331 mln. dolerių (300 mln. eurų).

Prognozuojama, kad šių produktų rinka artimiausiais metais pasieks milijardus dolerių.

Be to, daugėja ir nealkoholinių barų, tokių kaip Denverio mieste esantis „Awake“. Jis atidarytas 2021 m., nors dėl COVID-19 žlugo daug tradicinių verslų.

R.Rossas įsitikinęs – pandemija pastūmėjo daugelį žmonių liautis galvoti apie alkoholį, kaip privalomą „inkarą“ per pirmąjį pasimatymą: „Dėl karantino apribojimų vienintelis dalykas, ką galėjo daryti vienišiai, – eiti pasivaikščioti. Taigi tradicinis pirmasis pasimatymas su vakariene ir gėrimais virto pasivaikščiojimu miške, šunų vedžiojimu, kita veikla gryname ore, kur buvo galima išlaikyti socialinę distanciją.“

Anot pažinčių trenerio, judėjimas tolyn nuo pasimatymų, orientuotų į alkoholį, paskatino labai kūrybingus pirmuosius pasimatymus: „Viena moteris mums papasakojo, kad surengė nuotolinį maisto gaminimą su potencialiu naujuoju draugu.

Jie susitarė dėl patiekalo, gamino jį kartu per „Zoom“, o tada drauge papietavo, kalbėjosi ir geriau pažino vienas kitą.“

R.Rossas taip pat žino pavyzdžių, kai pirmą kartą bendraudami žmonės nuotoliniu būdu kartu žiūrėjo filmus arba neakivaizdžiai dalyvavo tapybos pamokoje. Tokie pasimatymai, R.Ross teigimu, kur kas prasmingesni, nes beveik panaikino lūkesčius dėl alkoholio.

Nebereikia apsimetinėti

Bet toli gražu ne visiems buvo lengva pereiti prie blaivių pasimatymų. Alkoholio pašalinimas iš romantiškų situacijų gali padidinti kai kurių žmonių nerimo lygį, jie netgi sulaukti pasmerkimo iš tų, kurie tikrai geria.

Tačiau įveikę pradinį nejaukumą blaivių pažinčių dalyviai kalbėjo apie reikšmingą savijautos pagerėjimą pasimatymų metu.

Kai kurie minėjo, kad yra sąmoningesni ir gali geriau įvertinti, ar žmogus jiems yra tinkamas, užuot ėmus kurti šiaip jau netinkamus santykius užsidėjus rožinius „alaus akinius“.

„Žmonės mano, kad išgėrę labiau pasitiki savimi“, – sako Londone gyvenanti Caggie Dunlop. Tačiau po kelių blaivių pasimatymų ji tapo daug labiau pasitikinti, nes nebuvo priklausoma nuo jokios medžiagos bandant „pasirodyti geriausia savo versija“.

„Tu esi toks, koks esi, ir viskas“, – teigia C.Dunlop.

Kai Niujorke gyvenanti rašytoja ir tinklalaidininkė Tawny Lara prieš šešerius metus nustojo gerti, net paprastas bendravimas be alkoholio ją labai išgąsdino, jau nekalbant apie seksą.

Moteris suvokė nerimaujanti, kad potencialūs partneriai pasmerks ją dėl negėrimo.

Tačiau šiandien T.Lara yra laiminga blaivi pasimatymų dalyvė ir seksualinė partnerė.

„Manome, jog mums reikia „skysto drąsintuvo“, kad galėtume smagiai leistis į nuotykius lovoje, – sako amerikietė, – tačiau iš tikrųjų tai trukdo mums patirti tikrus jausmus ir fizinį kontaktą.“

Dabar T.Lara žinoma kaip „blaivi sekspertė“ dėl patarimų, kuriuos duoda blaivių pasimatymų ir seksualinių santykių klausimais. Ji teigia, kad panašiai jaučiasi daugybė žmonių – po pandemijos labai padaugėjo besikreipiančiųjų patarimo, ir moteris neseniai pasisamdė asistentą, kuris padeda jai susitvarkyti su darbų apimtimi.

Kadangi po pandemijos blaivūs pasimatymai tapo dažnesni, kelios pažinčių programėlės leidžia vartotojams iš anksto nurodyti savo alkoholio vartojimo įpročius, pavyzdžiui, „Bumble“ įvedė ženklelį, kuriuo naudotojai gali pažymėti savo profilius pabrėždami, kad jie nevartoja alkoholio.

„Man tai tikrai naudinga priemonė, – sako N.Bridgman. – Jei kas nors nepasirengęs sausajam pasimatymui, man iškart aišku, ar su šiuo žmogumi bus ryšys, ar ne.“

Pasikeitė požiūris

Gyvenimui po COVID-19 pandemijos artėjant prie normalaus tikėtina, kad daugelis žmonių, kurie buvo priversti galvoti apie blaivius pasimatymus karantino metu, grįžta į barus.

Tačiau kitų požiūris į pasimatymus galbūt pasikeitė visam laikui.

„Manau, kad šis netikėtas perėjimas prie pasimatymų be alkoholio pakeitė mūsų požiūrį nuo vienkartinių ir, deja, „girtų“ pažinčių kultūros į kitokią galimo ryšio kultūrą“, – sako R.Rossas.

Vienišiai sako, kad blaivūs pasimatymai sumažino spaudimą turėti fizinį kontaktą vos susipažinus, paskatino geresnius pokalbius, didesnį pasitikėjimą ir antrojo ar trečiojo pasimatymo tikimybę.

Jauniausia į pasimatymus einanti karta, tikėtina, jau gali būti pasirengusi susitelkti į prasmingus ryšius, atsirandančius blaivių pasimatymų metu. 2018 m. „Berenberg Research“ ataskaitoje pabrėžta, kad vadinamoji Z karta (gimę 1995–2012 m.) vartoja penktadaliu mažiau alkoholio, nei tai darė būdama jų amžiaus Y karta (gimę 1977–1994 m.).

T.Lara irgi pastebėjo, kad jaunesni žmonės geria mažiau: „Tiesą sakant, tai taip įkvepia.“

Dar prieš pandemiją daugelis žmonių, kurie kreipdavosi į ją patarimo, kaip blaiviam užmegzti santykius, buvo vos 20-ies.

T.Lara tai aiškina dviem priežastimis: Z karta yra labiau susitelkusi į bendravimą internete, o ne į tiesiogines akistatas, ir „dėmesingumo globalizacija“ – kai Rytų praktikos, tokios kaip meditacija ir joga, persikėlė į Vakarus.

Blaivūs pasimatymai suteikė didelį palengvėjimą N.Bridgman. Ji suprato, jog jai nereikia tokio padrąsinimo, kurį teikia alkoholis, kad pasimatymų metu galėtų pasirodyti kuo geriau.

Moteris taip pat gali išvengti kitos dienos rūko, kuris užtemdo jos suvokimą, kaip iš tikrųjų praėjo pasimatymas.

„Manau, kad dabar į pasimatymus žiūriu kiek rimčiau, – sako N.Bridgman. – Užsiimti seksu jau per pirmąją girtą pažintį man nėra geriausias būdas.“

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.