„Brexit“ 52-ejų švedės gyvenimą pavertė košmaru: paralyžiuota negali sugrįžti namo

52 metų moteris, esanti ligoninėje jau daugiau nei metus po katastrofiško incidento su dviračiu, nori būti perkelta gydyti atgal į gimtąją šalį, bet nėra įrašyta kaip gyventoja Švedijoje, rašo theguardian.com.

 Brexit.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 Brexit.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 5:31 PM

Po katastrofos su dviračiu paralyžiuota švedų moteris jau daugiau nei metus yra užstrigusi Londono ligoninėje, nes pastangos ją repatrijuoti į jos gimtąjį šalį nepavyko dėl Stokholmo biurokratijos.

Jos vyras atvirai šią situaciją vadina gėdinga. Panašus atvejus buvo ir anksčiau, kai valdžios institucijos grasino išsiųsti 74 metų britę, sergančią Alzheimerio liga, dėl griežtos „Brexit“ biurokratijos.

52 metų Karin (vardas pakeistas), apklausų įmonės vykdančioji direktorė, gyveno Londone daugiau nei 25 metus, kai praėjusiais metais kovo mėnesį nukritus nuo dviračio ji patyrė sunkią galvos traumą, būta sunkaus smūgio į kelio dangą.

Jos sužalojimai buvo tokie sunkūs, kad per pastaruosius metus ji buvo perkeliama iš vienos intensyvios terapijos skyriaus ir vienos ligoninės į kitą, praėjusi eilę gyvybę išsaugančių operacijų ir procedūrų.

Dabar ji yra specialios priežiūros skyriuje Londono ligoninėje, bet jos vyras Tomas nori ją parsivežti į Švediją, kur jis, Karin ir jų 12 metų sūnus galėtų būti arti jos motinos ir trijų seserų.

Tačiau, kadangi ji taip ilgai gyveno užsienyje, Karin buvo išbraukta iš Švedijos oficialaus gyventojų registro ir negali būti laikoma teisėta sveikatos priežiūros sistemoje. Jos vyrui buvo pasakyta, kad galima pateikti dokumentus, kad ji būtų įtraukta į Švedijos gyventojų registrą, tačiau tik tada, kai jo žmona, kuri negali vaikščioti ar kalbėti, bus fiziškai šalyje.

NHS negali perkelti jos į Švedijos sveikatos priežiūros sistemą, nes ten negali priimti paciento, kuris nėra registruotas gyventojų registre.

Vietinė parlamentarė, leiboristė Helen Hayes, kuri juos palaiko nuo sausio mėnesio, šį atvejį aprašė kaip šokiruojantį.

„Karinos nelaimingas atsitikimas yra baisi tragedija, kuri suniokojo Kariną ir jos šeimą. Ji šiuo metu užstrigusi tarp dviejų visiškai nesuderinamų ir nelankstomų sistemų. Ši aklavietė tik dar labiau padidina šeimos kančią“, – sakė Hayes, pridurdama, kad šis atvejis reikalauja „užuojautos iš visų pusių“, kad būtų rastas sprendimas labai pažeidžiamai šalies pilietei.

Ji parašė laišką Europos reikalų ministrui Leo Docherty, ragindama jį surengti susitikimą tarp JK ir Švedijos pareigūnų su „viltimi, kad abi šalys galės bendradarbiauti už esamų protokolų ribų“.

„Kadangi tai tikrai išskirtinis atvejis, tai reikės išskirtinių veiksmų tiek iš JK, tiek iš Švedijos vyriausybės, taip pat iš NHS ir Švedijos sveikatos sistemos profesonalų“, – rašė ji. Švedijos atsisakymas padaryti išimtį pažeidžiamai šalies pilietei sukrėtė Karinos šeimą, o jos vyras mano, kad daugelis kitų iš Švedijos emigrantų nežinos, kokios pasekmės gali būti iškrentant iš gyventojų registro.

„Su Karin esu ilgai ir daug kartų buvau Švedijoje. Turėjau įspūdį, kad Švedija yra liberali, užjausti linkusi vakarų demokratija“, – sakė jis. Jis pasakojo, kad Užsienio ir bendrosios plėtros biuras (FCDO) sakė, kad jis padės su brangios medicininės evakuacijos parama, kurios Karin desperatiškai reikia, nes po žmonos nelaimės jis nebegalėjo dirbti.

„Dėl šito esu labai nusiminęs. Manau, kad tai yra gėdinga. Karin yra labai švediška ir, daugeliu atžvilgių, ji iš tikrųjų myli savo šalį ir mėgsta ten grįžti, praleisti vasarą. Mes buvome planavę įsigyti pensiją per artimiausius metus ir faktas, kad jie taip ją nepagrįžtamai išdavė, yra gana siaubingas“, – pridūrė jis.

Tomas visą savo gyvenimą paskyrė rūpintis žmona, jis net parašė 349 parlamentarams Riksdage Švedijoje. Jis gavo tik vieną atsakymą, kuriame buvo pareikšta užuojauta ir apgailestavimas, kad negalima išspręsti padėties.

Tomas taip pat parašė Europos Komisijai ir Jungtinių Tautų Žmogaus teisių biurui, teigdamas, kad jo žmona yra diskriminuojama kaip neįgalus asmuo. Šioms insitutcijoms taip pat nepavyko rasti išeitį iš aklavietės.

Švedijos mokesčių institucijos patvirtino taisykles, teigdamos, kad švedas gali būti įtrauktas į sveikatos registrą, jeigu juo rūpinasi slaugytojas, kai pilietis yra šalyje. FCDO atstovas sakė: „Mes palaikome britų-švedų dvigubos pilietybės šeimas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.