JAV – dėl medikės kilęs skandalas: padariusi abortą 10-metei prievartos aukai žengė dar vieną žingsnį

JAV gydytoja padarė abortą dešimtmetei mergaitei, o sulaukus žiniasklaidos dėmesio buvo nubausta bauda, rašo BBC.

Abortas.<br>123rf nuotr.
Abortas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2023, 11:01 PM

Indijanos valstijos atstovai teigia, kad Dr. Caitlin Bernard pažeidė pacientės privatumą, nes viešai paskelbė apie mergaitės gydymą.

Advokatai prieštarauja ir teigia, kad gydytoja elgėsi pilietiškai, nes jautė pareigą pranešti visuomenei apie situaciją dėl abortų draudimų.

Istorija sulaukė ne tik nacionalinio dėmesio iš visos JAV, tačiau ir tarptautinio susidomėjimo.

Dr. C. Bernard gavo trijų tūkstančių dolerių baudą ir papeikimą.

Indianos medicinos licensijavimo taryba nesustabdė Dr. C. Bernard licenzijos ir atmetė kaltinimus, kad ji yra netinkama gydyti kitus žmones.

Prieš metus, 2022 metų gegužę, JAV Aukščiausiasis teismas panaikino aborto garantijas visoje šalyje, buvo paskelbta istorija apie daktarę C. Bernard, kuri padarė abortą 10 metų mergaitei.

Pastaroji buvo seksualinio smurto auka. Vaikas, kuris sulaukė pagalbos, buvo iš gretima esančios Ohajo valstijos, į Indianą keliauta ūtent gauti aborto paslaugas.

Tuomet Ohajuje įstatymai draudė abortą praėjus šešioms nėštumo savaitėms. Istorijos populiarumui įgaunant pagreitį, kai kurie politikai ėmėsi šios istorijos kaip pavyzdžio, siekiant paveikti griežtus aborto įstatymus. Vienas jų buvo dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas.

Vėliau, tą patį gegužės mėnesį, Ohajuje vyras buvo nuteistas už mergaitės išprievartavimą.

Praeitą lapkritį, Indianos valstijos generalinė prokuratūra pateikė skundą, esą daktarė C. Bernard nepranešė apie smurtą prieš vaiką, kaip reikalauja valstijos įstatymai, nesugebėjo užtikrinti pacientės privatumo.

Gydytoja tvirtino, kad ji viską padarė tinkamai, apie smurtą patyrusią pacientę pranešė socialiniam darbuotojui. „Kaip daktarės, mano darbas yra užtikrinti paciento gerovę, nesvarbu, kaip jis pas mane atsiranda, ne mano darbas yra tirti nusikaltimus“, – sakė moteris.

Posėdis Valstybinėje medicinos ir licencijavimo taryboje vyko ketvirtadienį ir truko daugiau nei 14 valandų. Per posėdį valstybės pareigūnai siekė pavaizduoti daktarę C. Bernard kaip „abortų aktyvistę“, kuri pasidalijo informacija apie procedūrą su žiniasklaida, prieš tai neprašiusi leidimo iš vaiko šeimos.

„Pasitikėjimas buvo pažeistas, kai (Bernard) siekė skleisti savo pažiūras“, – apie gydytojai pateiktus kaltinimus sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Cory Voightas. Jis sakė, kad jei valdyba sutinka su valstybės skundu, daktarė C. Bernard „taptų netinkama praktikai“.

Daktarė C. Bernard per posėdį buvo emocionali, ypač kalbėdama apie kitų nepilnamečių pacientų, kurie buvo prievartos aukos ir siekė abortų, gydymą. Ji teigė, kad nepažeidė savo paciento privatumo ir nepaskelbė saugomos sveikatos informacijos.

„Manau, kad žmonėms nepaprastai svarbu suprasti šios šalies įstatymų, susijusių su abortais, poveikį realiame pasaulyje“, – sakė gydytoja. „Manau, kad žmonėms svarbu žinoti, ką pacientai turės išgyventi dėl priimamų teisės aktų“, – teigė gydytoja.

Posėdžio pabaigoje gydytojų tarybos nariai nustatė, kad daktarė C. Bernard pažeidė pacientų privatumo įstatymus, tačiau nepažeidė jokių reikalavimų gydytojams pranešti apie prievartą prieš vaikus.

C. Bernard taip pat buvo išduotas papeikimas. Indianos medicinos tarybos prezidentas daktaras Johnas Strobelis sakė, kad svarbu apsaugoti privatumą, bet pridūrė: „Manau, kad ji yra gera gydytoja“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.