Švedijos kova su rūkymu: kodėl švedai atsisako cigarečių ir kokia to nauda?

Švedija siekia tapti viena iš pirmųjų pasaulio šalių didžiąja dalimi atsisakiusių rūkymo – statistiškai tai reikštų, jog šalyje rūko mažiau nei 5 proc. suaugusių gyventojų. Ši Skandinavijos šalis yra pavyzdinė, kai kalbama apie metimą rūkyti, tačiau kitos tabako vartojimo formos vis dar populiarios.

Ši Skandinavijos šalis yra pavyzdinė, kai kalbama apie metimą rūkyti, tačiau kitos tabako vartojimo formos vis dar populiarios.<br>TT News Agency/Scanpix nuotr.
Ši Skandinavijos šalis yra pavyzdinė, kai kalbama apie metimą rūkyti, tačiau kitos tabako vartojimo formos vis dar populiarios.<br>TT News Agency/Scanpix nuotr.
Elektroninės cigaretės.<br>123rf nuotr.
Elektroninės cigaretės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 27, 2023, 4:15 PM

Šį svarbų etapą Švedija žada pasiekti artimiausiais mėnesiais – 17 metų anksčiau nei numatytas ES 2040 m. tikslas, nes per pastaruosius 15 metų rūkančiųjų skaičius sumažėjo nuo 15 proc. iki 5,6 proc.

„Nė viena kita ES šalis nėra net priartėjusi prie tokio rezultato“, – teigė daktaras Delonas Humanas, vienas iš ataskaitos „Švedijos patirtis: kelias link nerūkančios visuomenės“ ataskaitos bendraautoris, rašo portalas „Euronews“.

Jis atkreipė dėmesį į „novatorišką Švedijos strategiją“ kovai su rūkymu, pažymėdamas, kad rūkaliams padedama pereiti prie „mažiau kenksmingų“ alternatyvų, tokių kaip „snus“ (kramtomasis tabakas), nikotino paketėliai ir elektroninės cigaretės.

„Tai daroma tuo metu, kai kitos šalys draudžia naudoti mažesnės rizikos produktus“, – tęsė D.Humanas.

Šiaurės šalyse populiarus „snus“ – tai sausas tabakas, kuris dedamas ant dantenų. Prekiauti juo draudžiama visose ES šalyse, išskyrus Švediją ir Kroatiją, nors Suomijoje, Danijoje ir Estijoje jis plačiai vartojamas.

„Snus“ vartojimas siejamas su padidėjusia burnos ir gerklės vėžio rizika.

Portugalija, paskelbusi kovą su rūkymu, neseniai uždraudė rūkyti elektronines cigaretes lauke prie viešųjų pastatų ir taip pasekė keleto kitų Europos šalių pavyzdžiu.

„Nėra nerizikingų tabako gaminių, tačiau, pavyzdžiui, elektroninės cigaretės yra 95 proc. mažiau kenksmingos nei tradicinės cigaretės, – „Euronews“ pasakojo daktaras D.Humanas. – Rūkoriui daug geriau pereiti nuo tradicinių cigarečių prie alternatyvių produktų nei tęsti rūkymą.“

Elektroninės cigaretės yra naudingesnės žmonių sveikatos atžvilgiu, tačiau jos itin kenksmingos aplinkai. „Material Focus“ atlikto tyrimo duomenimis, Jungtinėje Karalystėje kas sekundę išmetamos dvi elektroninės cigaretės, kurios ir taip yra vienas didžiausių plastiko taršos šaltinių pasaulyje.

Kokį poveikį metimas rūkyti turėjo Švedijai?

„Švedijos strategijos nauda didžiulė“, – aiškino daktaras D.Humanas.

Jis atkreipė dėmesį į statistinius duomenis, rodančius, kad šioje šalyje yra mažiausias su tabaku susijusių ligų procentas ES ir 41 proc. mažesnis sergamumas vėžiu nei kitose Europos šalyse.

Švedai taip pat beveik 40 proc. rečiau miršta nuo su tabaku susijusių ligų, pavyzdžiui, insulto, širdies ir plaučių ligų, emfizemos ir lėtinio bronchito.

Nors rūkantiesiems buvo suteikta daugiau alternatyvų, švietimas ir tabako kontrolės priemonės taip pat padėjo mesti rūkyti.

Mokesčių fondo duomenys rodo, kad 2021 m. Švedijoje cigaretės buvo apmokestintos 4,51 euro, t. y. maždaug tiek, kiek vidutiniškai jos kainuoja Europos Sąjungoje.

Prancūzija ir Airija taiko didžiausius cigarečių mokesčius ES, o Bulgarija ir Lenkija – mažiausius.

Kampanijos grupė „Nerūkanti Švedija“ teigia, kad kasmet cigarečių nuorūkų užgesinimas išgelbsti daugiau nei 3400 gyvybių, ir priduria, kad visoje ES būtų galima išgelbėti 2,84 mln. gyvybių, jei blokas pasektų jų pavyzdžiu.

Nevyriausybinė organizacija stengiasi išplėsti savo pastangas ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Brazilijoje, teigdama, kad ji turi „visuomenės sveikatos dovaną“ pasauliui.

Europos statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, Europoje daugiausiai rūko Bulgarija, kurioje kasdien tabaką vartoja 28,2 proc. gyventojų; toliau rikiuojasi Turkija (27,3 proc.), Graikija (27,2 proc.), Vengrija (25,8 proc.) ir Latvija (24,9 proc.).

Graikai istoriškai buvo vieni intensyviausių rūkalių Europoje. Tačiau tyrimai parodė, kad dėl žiaurios ekonominės krizės šalyje vartojimas sumažėjo.

Švedija jau daugelį metų kovoja su cigaretėmis. 2005 m. pradžioje rūkyti uždrausta visuose baruose ir restoranuose.

2019 m. šis draudimas buvo išplėstas, įtraukiant lauko vietas baruose ir restoranuose, taip pat viešąsias vietas.

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.