Draugiškas kolaborantas: prie Švedijos pastebėtas Rusijos šnipas

​2019 m. Norvegijoje pasirodė baltasis delfinas, kuris tuo metu sukėlė spėliones dėl savo kilmės. Buvo diskutuojama, jog galimai jį dresiravo Rusijos karinis jūrų laivynas, nes ant jo buvo pritvirtinti dirbtiniai diržai su užrašu „įranga Sankt Peterburgas“. Šis delfinas ir vėl pasirodė prie Švedijos krantų, pranešė jo judėjimą stebinti organizacija.

​2019 m. Norvegijoje pasirodė baltasis delfinas, kuris tuo metu sukėlė spėliones dėl savo kilmės. Buvo diskutuojama, jog galimai jį dresiravo Rusijos karinis jūrų laivynas, nes ant jo buvo pritvirtinti dirbtiniai diržai su užrašu „įranga Sankt Peterburgas“. Šis delfinas ir vėl pasirodė prie Švedijos krantų, pranešė jo judėjimą stebinti organizacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​2019 m. Norvegijoje pasirodė baltasis delfinas, kuris tuo metu sukėlė spėliones dėl savo kilmės. Buvo diskutuojama, jog galimai jį dresiravo Rusijos karinis jūrų laivynas, nes ant jo buvo pritvirtinti dirbtiniai diržai su užrašu „įranga Sankt Peterburgas“. Šis delfinas ir vėl pasirodė prie Švedijos krantų, pranešė jo judėjimą stebinti organizacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 7:54 AM

Kai jis pirmą kartą pasirodė Norvegijos šiauriniame Arkties regione Finmarke, Norvegijos žuvininkystės direktorato jūrų biologai nuėmė pritvirtintą diržą su veiksmo kamerai pritaikytu laikikliu ir ant plastikinių sagčių atspausdintais užrašais „įranga Sankt Peterburgas“.

Direktorato pareigūnai tuo metu teigė, kad delfinas tikriausiai ištrūko iš aptvaro ir galėjo būti apmokytas Rusijos karinio jūrų laivyno, mat atrodė pripratęs prie žmonių.

Norvegai baltajam delfinui suteikė vardą „Hvaldimir“ – tai žodžių žaismas, junginys susidedantis iš norvegiško žodžio banginis – „hval“ ir galūnės „dimir“, kuri akivaizdžiai nurodo į tariamą jo sąsają su Rusija.

Organizacija „OneWhale“ pirmadienį pranešė, kad Hvaldimiras daugiau nei trejus metus lėtai judėjo viršutine Norvegijos pakrantės dalimi, o pastaraisiais mėnesiais staiga pagreitėjo, kad įveiktų antrąją pusę ir persikeltų į Švediją.

Sekmadienį jis buvo pastebėtas Hunnebostrande, prie Švedijos pietvakarių pakrantės, sakė organizacija.

„Nežinome, kodėl jis pradėjo taip sparčiai judėti, ypač kai jis labai greitai tolsta nuo savo natūralios aplinkos“, – Prancūzijos naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos „OneWhale“ jūrų biologas Sebastianas Strandas.

„Tai gali būti hormonai, skatinantys jį susirasti partnerį. Arba tai gali būti vienatvė, nes baltieji delfinai yra labai sociali rūšis – gali būti, kad jis ieško kitų baltųjų delfinų“, – pridūrė jis.

Manoma, kad Hvaldimirui yra 13–14 metų, taigi jis yra „tokio amžiaus, kai jo hormonai yra labai stiprūs“, sakė S.Strandas.

Tačiau artimiausia baltųjų delfinų populiacija yra Svalbardo archipelage, Norvegijos tolimojoje šiaurėje. Manoma, kad nuo pat atvykimo į Norvegiją 2019 m. balandžio mėn. Hvaldimiras nematė nė vieno baltojo delfino.

„Hvaldimiras nėra laukinis delfinas. Jis elgiasi kaip pasiklydęs ar paliktas naminis gyvūnas. Užuot vengęs žmonių, jis jų ieško“, – savo interneto svetainėje teigė organizacija „OneWhale“.

Maskva taip ir nepateikė jokios oficialios reakcijos į norvegų spekuliacijas, kad delfinas gali būti „Rusijos šnipas“.

Barenco jūra yra strateginė geopolitinė zona, kurioje stebimi Vakarų ir Rusijos povandeninių laivų judėjimai. Be to, tai yra vartai į Šiaurės kelią, kuris sutrumpina jūrų keliones tarp Atlanto ir Ramiojo vandenynų.

S.Strandas pasakojo, kad pastaraisiais metais šio delfino sveikata „atrodė labai gera“, jis maitinosi laukinėmis žuvimis po Norvegijos lašišų fermomis. Tačiau jo organizacija susirūpino dėl Hvaldimiro gebėjimo rasti maisto Švedijoje, be to, jie jau pastebėjo, kad jis prarado šiek tiek svorio.

Baltieji delfinai, kurie gali siekti iki 6 metrų ir gyvena nuo 40 iki 60 metų, paprastai gyvena lediniuose vandenyse aplink Grenlandiją, šiaurinę Norvegiją ir Rusiją.

Parengta pagal „Al Jazeera“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.