Palydovai užfiksavo didžiulio masto Grenlandijos ledyno tirpimą

NASA mokslininkai pranešė, kad, palydovų duomenimis, šį mėnesį vos per keturias dienas aptirpo neįprastai didelė Grenlandijos ledyno dalis, informuoja BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 25, 2012, 12:41 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:04 PM

Mokslininkai teigia, kad tokio masto Grenlandijos ledyno tirpimas nebuvo užfiksuotas per tris dešimtmečius, kai vykdomi palydoviniai stebėjimai. Nuo liepos 8 dienos vos per keturias dienas tirpimas nuo 40 proc. ledyno ploto išaugo iki 97 proc. Ledo paviršius aptirpo net aukščiausioje ir šalčiausioje Grenlandijos vietoje.

Vasaros mėnesiais trijų kilometrų storį siekiantis Grenlandijos ledynas aptirpsta, bet šių metų atlydžio greitis ir mastas nustebino mokslininkus. Kai pasirodė pirmojo palydovo duomenys, mokslininkai pamanė, kad įvyko klaida, bet vėliau šiuos duomenis patvirtino kiti palydovai.

Paskutinį kartą Grenlandijos ledynas taip smarkiai aptirpęs buvo 1889 metais. Mokslininkai mano, kad šis reiškinys kartojasi maždaug kas 150 metų. Kol kas neaišku, ar tai klimato atšilimo padarinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.