Mokslininkai: sustabdyti klimato atšilimo nepavyks

Bet kokios žmonijos pastangos išvengti globalinio atšilimo veikiausiai žlugs. Bent taip prognozuoja mokslininkai iš Johanesburgo (PAR) ir Ekseterio (Jungtinė Karalystė). Jų nuomone, pasaulio valstybių vadovams nepavyko bendromis pastangomis išvengti šiltnamio efekto, todėl dabar jie turėtų daugiau dėmesio skirti žmonijos prisitaikymui šiltesnėje planetoje, pranešama interneto svetainėje „The Bell Jar“.

Pastaraisiais dešimtmečiais mokslininkai reiškia susirūpinimą dėl tirpstančių ledynų ir dėl to su iššūkiais susiduriančia jų gyvūnija.<br>„Reuters“
Pastaraisiais dešimtmečiais mokslininkai reiškia susirūpinimą dėl tirpstančių ledynų ir dėl to su iššūkiais susiduriančia jų gyvūnija.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2012, 10:50 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:30 PM

Leidinys remiasi Witso universiteto (Johanesburgas) geologo dr. Jaspero Knighto ir Žemės kvartero periodo žinovo iš Ekseterio universiteto – dr. Stephano Harrisono straipsniu, išspausdintu moksliniame žurnale „Nature Climate Change“.

„Dabartinės vyriausybių pastangos apriboti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą į aplinką ir skatinti atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą žlugo. Politikai turėtų ieškoti būtų, kaip prisitaikyti šiltesnėje planetoje“, - rašoma mokslininkų straipsnyje, kuris vadinasi „Klimato pokyčių poveikis Žemės sausumos paviršiams“ („The impacts of climate change on terrestrial Earth surface systems“).

J. Kinghto ir S. Harrisono nuomone, pastarųjų metų moksliniai stebėjimai patvirtina, jog Žemė išgyvena šiltėjimo periodą. Ir nors komanda nesiryžta prognozuoti, kokius tiksliai padarinius gali sukelti šis procesas, jie nurodo, jog gana tikslu manyti, kad labiausiai atšilimas paveiks didžiųjų vandens telkinių pakrantes.

„Labiausiai tai palies pakrantes, kurios, būdamos labai skirtingos – nuo smėlio iki uolų – labai skirtingai bus paveiktos“, - teigia publikacijos autoriai.

Vis dėlto yra mokslininkų, kurie mano, jog katastrofiškas atšilimas Žemės gali ir neištikti. Britų žiniasklaida pirmadienį skelbė Jungtinės Karalystės meteorologijos tarnybos stebėjimų duomenis, kurie rodo, kad pasaulinis atšilimas sustojo prieš 16 metų.

Tarnybos sudarytas grafikas rodo, jog vidutinė temperatūra 2012-aisiais yra tokia pati, kokia buvo 1997 m. Tai reiškia, kad planeta dabar išgyvena globalinio atšilimo pauzę, kuri trunka tiek pat laiko, kiek prieš tai truko klimato šilimas – nuo 1980 iki 1996 metų. Iki tol 40 metų temperatūra buvo stabili arba žemėjo.

Šie duomenys paskelbti išnagrinėjus duomenis iš 3000 matavimo taškų žemėje ir jūroje.

Kai kurie klimatologai teigia, kad 16 metų yra pernelyg trumpas laikotarpis, kad pagal jį galėtume vertinti planetos klimato pokyčius.

Tačiau kiti su jais nesutinka. Pavyzdžiui, profesorė Judith Curry iš prestižinio Džordžijos technikos universiteto (JAV) mano, kad kompiuteriai, kurie buvo suprogramuoti taip, kad numatytų klimato pokyčius, gerokai suklydo.

Nuo 1880-ųjų, kuomet pasaulyje prasidėjo industrializacija, pasaulis pašiltėjo 0,75 laipsnio Celsijaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.