Rusijos armija atsikratys nereikalingų sprogmenų juos iššaudydama

Rusijos armija nori atsikratyti 30 mln. nereikalingų šaudmenų. Kad saugomi sandėlyje netyčia nesprogtų patys, geriausia juos visus panaudoti pagal paskirtį – iššaudyti.

Liepos viduryje prie Baikalo ežero vyko Rusijos armijos karinės pratybos.<br>AP
Liepos viduryje prie Baikalo ežero vyko Rusijos armijos karinės pratybos.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Jul 25, 2013, 5:19 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:51 PM

Po liepą vykusių trumpų karinių mokymų Tolimuosiuose Rytuose Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu paprašė prezidento Vladimiro Putino kelis kartus padidinti karių mokymui naudojamų šaudmenų normas. „Ne visi mūsų ekipažai pakankamai profesionaliai šaudo“, - grindė prašymą ministras. Ir kaip pagrindinę priežastį nurodė „šykščias“ šaudmenų normas, numatytas mokantis šaudyti. Pavyzdžiui, tankistams numatyta skirtų iššaudyti šaudmenų norma – kiek mažiau nei 20 vienam tankui per vieną mokymą.

Įdomu tai, kad Rusijos armija turi sukaupusi daugybę „nereikalingų“ kulkų, sprogmenų ir raketų, sandėliai prigrūsti įvairių metų gamybos sprogmenų. Didelė dalis šio pavojingo „gėrio“ saugoma baisiomis sąlygomis, pažeistose pakuotėse, supuvusiose dėžėse. Viso to rezultatas – reguliariai įvykstantys sprogimai sandėliuose.

Praėjusį mėnesį Samaroje, vos už 50 km nuo miesto centro, daugiau kaip dvi paras degė ir sproginėjo toks sandėlis. Jame po atviru dangumi stelažuose medinėse dėžėse buvo saugoma nuo 11 iki 18 mln. vienetų sprogmenų (tikslių duomenų nėra). Daugiausiai tai buvo nuo 25 iki 125 mm kalibro sviediniai, reaktyviniai sviediniai ir sviediniai priešlėktuviniams įrenginiams. Neapsieita be nukentėjusių nuo skeveldrų (daugiau kaip 30-čiai prireikė medikų pagalbos, tarp jų 12 vaikų paguldyti į ligoninę), vienas žmogus žuvo.

Dabar Gynybos ministerija iš valstybės biudžeto prašo 1,5 mlrd. rublių, kad galėtų skelbti konkursą specializuotoms karinėms įmonėms utilizuoti 12,3 mln. karinių sprogmenų ir raketų, kurių būklė ypač kelia nerimą. Tai artileriniai skeveldriniai-smūginiai, padegamieji ir prieštankiniai 23, 57, 76, 100, 115, 122, 125, 130 ir 152 mm kalibro šaudmenys, reaktyviniai 220 mm kalibro šaudmenys, rankinės granatos F-1 („limonkos“), priešlėktuvinės raketos iš kompleksų „Adata“, „Kub“, prieštankinės raketos iš kompleksų „Fagot“, „Konkurs“, „Metis“, taktinės raketos iš komplekso „Luna“ ir prieštankinių granatsvaidžių šaudmenys.

Gynybos ministerijos Centrinėje raketų ir artilerijos valdyboje kalbama, kad per šį konkursą bus utilizuota apie trečdalis visų turimų pasenusių šaudmenų. Juos siūloma išrinkti į sudedamąsias dalis ir panaudoti kaip spalvotąjį metalą ir žaliavą naujų sprogmenų gamybai. Ateityje taip pat planuojama kasmet atsikratyti 2 mln. vienetų „pasenusių“ bombų, sviedinių ir raketų. Darbo užteks daugeliui metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.