Rinkimuose rusai išvydo ir staigmenų

Prieš rinkimus Rusijoje nuostabą kėlė valdžios reikalavimas leisti balsavimą surengti demokratiškai. Esą taip ji norėjo pamatyti realų šalies vaizdą. Bet rezultatas Kremlių ir džiugina, ir verčia sunerimti.

A.Navalnas atsisakė pripažinti balsavimo rezultatus sakydamas, kad jie buvo sufalsifikuoti siekiant išvengti antrojo turo.<br>AP nuotr.
A.Navalnas atsisakė pripažinti balsavimo rezultatus sakydamas, kad jie buvo sufalsifikuoti siekiant išvengti antrojo turo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 10, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:39 AM

Rusijos regioniniai ir municipaliniai rinkimai, vykę sekmadienį, pateikė staigmenų. Tiesa, ne Maskvoje, į kurią krypo daugiausia žvilgsnių. Remiantis newsru.com, BBC ir BNS apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Dar prieš balsavimą buvo neabejojama, kad sostinėje pergalę užsitikrins dabartinis jos meras Sergejus Sobianinas, atstovaujantis valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija”. Jis ir laimėjo rinkimus.

Tačiau viename pramonės centrų – Jekaterinburge – valdžios laukė nusivylimas. Šio miesto meru gali tapti opozicijos aktyvistas Jevgenijus Roizmanas, aplenkęs „Vieningosios Rusijos” kandidatą.

Panaši situacija susiklostė ir Petrozavodsko mieste, kuriame nepriklausoma kandidatė Galina Širšina nugalėjo valdžios atstovą. Praradimas šiuo atveju valdantiesiems mažesnis bent tuo, kad Petrozavodskas gerokai mažesnis už Jekaterinburgą.

Prieš savaitgalio balsavimą skelbta, kad valdžia nurodė rinkimus rengti demokratiškai. Tačiau Maskvoje savo kandidatūrą kėlęs opozicijos atstovas Aleksejus Navalnas, kuris buvo pagrindinis S.Sobianino varžovas, apie demokratiją vakar nekalbėjo.

Priešingai, A.Navalnas atsisakė pripažinti balsavimo rezultatus sakydamas, kad jie buvo sufalsifikuoti siekiant išvengti antrojo turo. Vakar vakare jo rėmėjams buvo leista surengti mitingą.

A.Navalnas mano, kad Maskvoje nė vienas kandidatas neperžengė 50 proc. ribos ir dėl to reikia rengti antrąjį balsavimo turą. Tačiau Maskvos rinkimų komisija skelbia, kad svarbus prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas S.Sobianinas gavo 51,3 proc. balsų, A.Navalnas – 27,2 proc., trečiojoje vietoje likęs komunistų kandidatas Ivanas Menikovas – 10,7 proc.

„Turime kuo didžiuotis. Surengėme sąžiningiausius ir atviriausius rinkimus Maskvos istorijoje”, – rėmėjams per mitingą sakė S.Sobianinas, kuris anksčiau ėjo V.Putino administracijos vadovo pareigas.

Vis dėlto Kremlius be sąjungininko liks 1,35 mln. gyventojų turinčiame Jekaterinburge, kuriame 30,11 proc. balsų surinko J.Roizmanas. Valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija” kandidatas Jakovas Silinas liko antrojoje vietoje su 26,48 proc. balsų.

Jekaterinburge meras yra išrenkamas per vieną turą. Tad jei J.Roizmano pergalė nebus užginčyta, jis taps vienu pirmųjų opozicijos kandidatų per Rusijos istoriją, kuris valdančiosios partijos figūrą įveikia tokio dydžio mieste kaip Jekaterinburgas.

J.Roizmanas, milijardieriaus Michailo Prochorovo partijos „Piliečių platforma” kandidatas, išgarsėjo savo kampanija „Miestas be narkotikų”.

Tiesa, politikui taip pat teko įveikti kovingą rinkimų kampaniją ir atremti kaltinimus ryšiais su mafija ir kalbas apie meilės trikampį.

Dieną prieš rinkimus buvo platinami ir suklastoti laiškai, esą pasirašyti rinkimų komisijos pirmininko, kuriuose buvo rašoma, kad J.Roizmanas buvo diskvalifikuotas dėl kriminalinio tyrimo.

„Vieningosios Rusijos” atstovui teks trauktis ir iš Petrozavodsko miesto mero kėdės. Šias pareigas einantis Nikolajus Levinas 13 proc. balsų pralaimėjo nepriklausomai kandidatei G.Širšinai, surinkusiai 41,9 proc.

Bet įtariai buvo žiūrima į tai, kad politikė nuo miesto mero per balsavimą atitrūko paskutinėmis valandomis. Ji taip pat kritikuojama dėl patirties politikoje trūkumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.