Garsiausių metų veikėjų darbai – ne tik dori

JAV žurnalas „Time“ 2013 metų žmogumi išrinko popiežių Pranciškų, kuris žmonių širdyse atgaivino tikėjimą Bažnyčia. Bet šiemet pasaulio arenoje sužibusios žvaigždės stebino ne tik gerumu, bet ir sugedimu, rašo „Lietuvos rytas“

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Buitkienė

Dec 28, 2013, 7:15 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:24 PM

Ar sunku užkariauti pasaulio dėmesį? Regis, tam reikia tik drąsos. Pavyzdžiui, drąsos būti paprastam, geram ir teisingam. Būtent šie būdo bruožai argentinietį Jorge Mario Bergoglio šiemet pavertė iškiliausia pasaulio asmenybe.

Arba drąsos atskleisti JAV valstybės paslaptis – tam ryžosi buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) bendradarbis Edwardas Snowdenas.

O kokia mergina, žiūrint visam pasauliui, išdrįstų išsirengti scenoje ir paversti save apkalbų objektu?

Miley Cyrus – jauną amerikiečių dainininkę įvardytų populiariosios kultūros mėgėjai.

Pavergė tikinčiuosius

Žmonių popiežius – taip kovo 13 dieną išrinktą 76 metų pontifiką pavadino „Time“.

„Tik per keletą mėnesių Pranciškus atgaivino Bažnyčios misiją – kaip kenčiančių žmonių tarnaitės ir guodėjos.

Ši misija buvo iškelta aukščiau doktrinos, kuri buvo tokia svarbi jo pirmtakams“, – rašoma žurnale.

Vos tapęs Šv.Petro sosto šeimininku, buvęs Buenos Airių arkivyskupas ėmė stebinti ir piktinti Vatikano valdininkus neregėtais išsišokimais.

Jis atsisakė keltis į rezidenciją rūmuose ir gyvena svečių namuose Vatikane.

Popiežius nepaiso etiketo – pirmasis lenkiasi prieš moteris, fotografuojasi su paaugliais ir nevengia sėsti į nepažymėtą automobilį.

Negana to, Benedikto XVI įpėdinis užsimojo mažiausioje pasaulio valstybėje išnaikinti korupciją: sugriežtino finansinių pervedimų priežiūrą ir atleido prieštaringai vertinamą valstybės sekretorių Tarcisio Bertone.

Šios pertvarkos kelia nepasitenkinimą daugybei katalikų hierarchų, kurie netgi gąsdina Bažnyčios žlugimu.

Tačiau tikinčiųjų parama tiktai auga. Apklausos rodo, jog į mišias ateina 25 procentais daugiau tikinčiųjų.

Paslauga teroristams

Antroji vieta „Time“ metų žmogaus rinkimuose atiteko „tamsiajam pranašui“ – E.Snowdenui.

Trisdešimtmetis amerikietis šiemet sukėlė pasaulinį skandalą, britų dienraščiui „The Guardian“ perdavęs tūkstančius dokumentų, liudijančių JAV vykdomą pasaulio piliečių sekimą.

E.Snowdenas manė, kad jo misija kilni – ginti demokratinius asmens laisvės principus. Dėl to jo poelgiu žavisi daugybė jaunų žmonių.

Tačiau taip mano ne visi. Anot ekspertų, po rugsėjo 11-osios atakų tapo aišku, kad įprasta elektroninė institucijų žvalgyba nepakankama: norint užkirsti kelią teroro išpuoliams, būtina stebėti individus.

Žvalgybos specialistų tvirtinimu, E.Snowdenas pasitarnavo teroristams, kurie jau keičia bendravimo įpročius.

Honkonge odisėją pradėjusio vyro šlovę prigesino ir sprendimas bėgti į Rusiją – juk apie JAV neva pažeidžiamas žmogaus teises kalbėjęs E.Snowdenas išsirinko šalį, kur tos teisės iš viso negerbiamos.

Beje, ir Maskvoje jo nelaukta išskėstomis rankomis.

Paslapčių viešintojas mėnesį gyveno oro uoste, kol gavo laikiną prieglobstį.

E.Snowdeno advokatas teigia, kad Maskvoje jo klientas dabar turi su internetu susijusį darbą, rusę merginą ir didelių finansinių problemų.

Merą įklampino kvaišalai

2013-ieji buvo nepavydėtini ir Toronto merui Robui Fordui. 44 metų politikas stebint visam pasauliui teisinosi dėl narkotikų vartojimo.

„Buvau girtas kaip šliurė“, – apgailestavo Kanados megapolio vadovas.

Tiesa, savo paklydimus spalvingasis meras liovėsi neigti tiktai įspraustas į kampą – kai policija pranešė turinti vaizdo įrašą, kuriame R.Fordas matomas traukiantis dūmą iš kreko pypkutės.

„Dėl visko kaltas vienas asmuo – aš. Tai pripažinti buvo sunkiausias ir gėdingiausias dalykas mano gyvenime“, – atsiprašinėjo politikas, prisiekinėdamas daugiau nekvailioti ir ateityje neimti nė lašo į burną.

Žiniasklaidoje buvo ir daugiau žinių apie jo nuotykius – kolegių graibymą, šlapinimąsi viešojoje vietoje, ryšius su narkotikų prekeiviais.

Nepaisant to, nuo 2010-ųjų Torontą valdantis dviejų vaikų tėvas atsisako trauktis iš posto.

R.Fordo nepaveikė netgi miesto tarybos sprendimas atimti beveik visus jo įgaliojimus.

Kol kas meras laikosi pažado nesisvaiginti, be to, numetė 12 kilogramų.

Skandalistė – ant ledo

Dar viena skandalinga asmenybė šiemet sužibo JAV.

Tai buvusi televizijos serialo ir kino filme „Hana Montana“ („Hannah Montana“) nusifilmavusi aktorė M.Cyrus, tapusi popmuzikos žvaigžde.

Toronto meras narkotikus rūkė slapčia, o 21 metų atlikėja nesikuklindama užtraukė suktinę tiesiog ant scenos, kai lapkričio mėnesį per MTV apdovanojimus pelnė prizą už geriausią vaizdo klipą „Wrecking Ball“.

Šiame klipe M.Cyrus matoma besisupanti nuoga ant pastatų griovimo rutulio ir nedviprasmiškai laižanti kūjį.

Merginos pasirodymas per MTV apdovanojimų ceremoniją buvo ne ką kuklesnis.

Ji scenoje kaišiojo liežuvį ir dainavo, o jai per atkištą užpakalį plekšnojo latekso rūbais apsitempusi liliputė.

Į suaugusiųjų pasaulį žengianti ir tikrojo įvaizdžio ieškanti dainininkė šįmet surengė ir daugiau provokuojamų pasirodymų.

Toks jos elgesys pelnė ne tik gerbėjų liaupsių, bet ir pašaipų.

„Greitai tapsi viso to auka“, – skandalistę įspėjo kolegė Sinead O’Connor. Buvo girdėti prognozių, jog M.Cyrus gali pasekti kitų nuopuolį patyrusių jaunų įžymybių pėdomis – tokių kaip dainininkė Britney Spears, aktoriai Lindsay Lohan bei Macaulay Culkinas.

Kūdikis įplieskė pavydą?

Tik vieno žymaus šių metų žmogaus reputacijos kol kas neįmanoma apibūdinti – liepos 22-ąją gimusio būsimo Anglijos karaliaus George’o.

Dešimtys fotografų kepinant karštai saulei liepą budėjo prie ligoninės Londone, kur turėjo gimdyti princo Williamo žmona Catherine.

Pagaliau pora švytėdama žengė pro duris su kūdikiu ant rankų, nudžiugindama ne tik Jungtinę Karalystę, bet ir visą pasaulį.

Gimus sūnui 32 metų Williamas ir Catherine savo elgesiu paliudijo, kad monarchija žengia paprastumo link.

Sosto įpėdinis pats parvežė žmoną ir sūnų iš ligoninės, o naktimis keliasi ir keičia jam sauskelnes.

„Esu nepriklausomas, nes to noriu. Kartais sistema paima viršų. Bet jei jaučiu, kad ką nors galiu daryti pats, tai ir darau“, – sakė princas.

Tiesa, sklinda gandai, kad karališkojoje šeimoje kūdikis įplieskė ir nesantaiką.

Esą Williamo tėvo princo Charleso žmona Camilla nuogąstauja, kad proanūkiu besidžiaugianti karalienė Elizabeth II gali perleisti sostą ne jos sutuoktiniui, o Williamui.

Tai esą jai kelia tokį stresą, kad moteris pradėjo smarkiai išgėrinėti ir garsiai abejoti, ar mažasis George’as yra biologinis Williamo vaikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.