Žinomų žmonių laidotuvėse – ir raudos, ir šokiai

Žinia apie žymaus žmogaus mirtį visada sukrečia. Bet slenkant savaitėms ir mėnesiams ji ima trauktis į užmarštį. „Lietuvos rytas“ primena iškiliausias asmenybes, šiemet iškeliavusias anapilin.

Mirus N.Mandelai netrūko gedulo, nors pats buvęs PAR lyderis vertinamas nevienareikšmiškai.<br>„Reuters“ nuotr.
Mirus N.Mandelai netrūko gedulo, nors pats buvęs PAR lyderis vertinamas nevienareikšmiškai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Buitkienė

Dec 31, 2013, 4:43 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:23 PM

Norint apibendrinti, kokių visame pasaulyje garsių žmonių netekome 2013-aisiais, peršasi žodis „prieštaringas“.

Ir Kremliaus priešu Nr.1 vadinamas oligarchas Borisas Berezovskis, ir ilgametė Jungtinės Karalystės premjerė Margaret Thatcher, ir Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas, ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR) didvyris Nelsonas Mandela buvo vienų mylimi, o kitų nekenčiami.

Tiesa, to nepasakysi apie garsius aktorius, kurie paprastai prisimenami tik teigiamai. Šiemet pasaulį šokiravo netikėta Jameso Gandolfini ir Paulo Walkerio mirtis. Likus vos savaitei iki Kalėdų užgeso ir Peterio O’Toole’o gyvybė.

Taikos šauklys ar teroristas?

Kai šią vasarą medikai grūmėsi dėl pirmojo juodaodžio PAR prezidento N.Mandelos gyvybės, viešojoje erdvėje išsirutuliojo įdomi medicinos specialistų diskusija.

„Ką mes darome – ilginame žmogaus gyvenimą ar mirties kančias?“ – svarstė medikai, teigdami, jog nuo plaučių ligų merdinčio N.Mandelos gyvenimo kokybė buvo apgailėtina.

Per pusmetį 95 metų senolis taip ir neatsigavo. Gruodžio 5-ąją žymusis kovotojas prieš rasinę juodaodžių atskirtį PAR – apartheidą – mirė.

Už kenkimą PAR baltaodžių režimui iškilusis teisininkas kalėjime praleido 27 metus. 1993 metais N.Mandela apdovanotas Nobelio taikos premija, o 1994-aisiais buvo išrinktas PAR prezidentu.

Tiesa, N.Mandelos vadovaujamų sukilėlių pasipriešinimas baltaodžių režimui nebuvo vien taikus. Būtent dėl jų žiaurumo netrūksta žmonių, kurie JAV prezidento Baracko Obamos „asmeninį herojų“ iki šiol vadina teroristu, atsakingu už dešimčių nekaltų žmonių mirtį ir, kad ir kaip tai skambėtų paradoksaliai, – už atvirkštinį rasizmą dabartinėje PAR.

Per laidotuves – šokiai

Gerbėjų liaupsės ir kritikų pyktis gyvenime lydėjo ir legendinę Geležinę Ledi M.Thatcher. 87 metų moteris mirė balandžio 8-ąją po insulto.

Kai kurie britai, daugiausia kairuoliškų ar anarchistinių pažiūrų veikėjai, išgirdę šią žinią, šoko iš laimės – tokią jų neapykantą pelnė 11,5 metų premjero poste išsilaikiusi moteris.

Kai M.Thatcher 1979-aisiais pradėjo eiti šias pareigas, šalis buvo vadinama sunkiausiu Europos ligoniu: galingos profsąjungos skelbė vieną nacionalinį streiką po kito, o gatvės buvo virtusios šiukšlynais.

Vos įžengusi į Dauningo gatvę ji ėmėsi gaivinti kapitalistinę rinką: sumažino mokesčius turtingesniems, privatizavo nuostolingas valstybines įmones. Bet kairieji iki šiol politikę kaltina visuomenės skaldymu, darbininkų klasės demonizavimu ir sunkiosios pramonės sužlugdymu.

Žvilgsniai krypo į Kremlių

Ūkanotojoje Anglijoje šiemet užgeso ir nusigyvenęs rusų milijardierius B.Berezovskis.

67 metų Kremliaus kritiko lavonas buvo rastas kovo 23 d. prabangių namų Askote, Berkšyro grafystėje, vonios kambaryje.

Buvęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygis B.Berezovskis buvo užsirakinęs duris iš vidaus, o šalia jo gulėjo šalikas. Nors tyrimas parodė, kad matematikas pasikorė, iki šiol netyla kalbos, jog B.Berezovskį pašalino Kremlius.

B.Berezovskį pažinoję žmonės tvirtino, kad inteligentiškas moterų numylėtinis negalėjo nusižudyti, nes tai – ne jo charakteriui.

B.Berezovskio bičiuliams pasirodė keista ir itin greita Rusijos prezidentūros reakcija į B.Berezovskio mirtį. Iškart buvo paskelbta, jog žydų kilmės veikėjas siuntė laiškus V.Putinui prašydamas atleidimo.

Tačiau yra ir tokių, kurie tiki oficialia versija. Mat po pralaimėto milijardinio ieškinio buvusiam savo globotiniui Romanui Abramovičiui B.Berezovskis psichologiškai palūžo, nepadėjo ir gydymas vaistais.

Pralaimėjo kovą su vėžiu

Apie galimą nužudymą šiemet kalbėta ir Venesueloje, kur po dvejus metus trukusios kovos su vėžiu kovo 5 dieną mirė ilgametis šalies prezidentas H.Chavezas. Esą 58 metų lyderį, kuris aršiai priešinosi JAV įtakai, galėjo apnuodyti amerikiečiai.

Po žinios apie Venesuelos socialistinės revoliucijos vado mirtį šalyje liejosi upės ašarų. „Žmonės verkė autobusuose. Vyrai, moterys ir net vaikai“, – „Lietuvos rytui“ sakė daug metų Venesueloje gyvenęs Algimantas Dugnas.

Lietuvis tvirtino, kad iki kairuolio H.Chavezo prezidentavimo pradžios 1999 m. venesueliečių gyvenimas buvo labai varganas: gydytis galėjo tik tie, kurie turėjo pinigų, trūko mokyklų, nebuvo mokama pensijų.

Dabartinių pensijų venesueliečiams galima tik pavydėti: mėnesio išmoka siekia apie 1600 litų.

Bet H.Chavezo populistinė politika turi ir savo kainą. Dėl daugybės socialinių paramos programų šalyje nuolatos didėja infliacija, deficitas. Pavyzdžiui, jau po H.Chavezo mirties šalies gyventojai nėrėsi iš kailio, bandydami parduotuvėse rasti tualetinio popieriaus ir muilo.

Kino pasaulio netektys

Jei amerikiečių aktorių J.Gandolfini tapatintume su garsiausiu jo personažu Toniu Sopranu, taip pat galėtume sakyti, kad tai yra prieštaringa asmenybė.

Kultiniame seriale „Sopranai: mafijos kronika“ („The Sopranos“) išgarsėjęs J.Gandolfini sukūrė grėsmingą, gyvulišką, bet kartu žmogiškų problemų kamuojamą herojų.

Milijonų žiūrovų pamėgtas aktorius mirė staiga – birželio 19-ąją keliaudamas po Italiją.

51 metų vyrą viešbutyje ištiko širdies smūgis.

Dar viena bloga žinia kino gerbėjus pribloškė lapkričio 30 d. – skriedamas sportiniu automobiliu „Porsche“ Los Andžele užsimušė veiksmo trilerio „Greiti ir įsiutę“ („Fast and Furious“) žvaigždė P.Walkeris.

„Jei žūsiu lėkdamas automobiliu dideliu greičiu, žinokite, kad miriau šypsodamasis“, – savo bičiuliams yra sakęs 40-metis.

2013-ieji paskutiniai ir Holivudo veteranui P.O’Toole’ui, kuris išgarsėjo 1962 metais sukurtame ir keliais „Oskarais“ apdovanotame kino epe „Arabijos Lorensas“ („Lawrence of Arabia“).

Pokštais garsėjęs P.O’Toole’as juokavo, jog ilgai gyvena tik todėl, kad nori pamatyti, ką reiškia sulaukti 81-erių, o tuomet jau galima ir mirti. Taip ir nutiko – rugpjūtį atšventęs 81-ąjį gimtadienį aktorius pateko į ligoninę ir po kelių mėnesių mirė.

Kiti garsūs 2013-ųjų praradimai

Muzikos pasaulis gedi Lou Reedo – amerikiečio rokerio, kuris labiausiai pasaulyje išgarsėjo kaip kūrinio „Perfect Day“ autorius ir atlikėjas. Grupės „The Velvet Underground“ įkūrėjas mirė spalio 27-ąją sulaukęs 71 metų. Šių metų balandį jam buvo atlikta kepenų persodinimo operacija.

Gruodžio 9 dieną mirė aktorė Eleanor Parker, atlikusi pagrindinį vaidmenį legendiniame kino miuzikle „Muzikos garsai“ („The Sound of Music“). 91 metų moterį įveikė plaučių uždegimas.

Spalio 26-oji buvo liūdna animacinio serialo „Simpsonai“ („The Simpsons“) gerbėjams – po ligos mirė aktorė Marcia Wallace, įgarsinusi mokytoją Edną.

Atskirtis ir skurdas. Taip pastaruosius 30 metų gyveno Jugoslavijos diktatoriaus Josipo Broz Tito našlė Jovanka. J.Broz mirė spalio 20 dieną nuo širdies smūgio ligoninėje Serbijoje. Jai buvo 88-eri.

Šiemet laidotuves rengė ir Olandijos karališkoji šeima. Rugpjūtį mirė princas Johanas Friso, kurį 2012-aisiais užgriuvo sniego lavina. Vyrui buvo pažeistos smegenys, jį buvo ištikusi koma.

Gruodžio 7-ąją pasaulį paliko paskutinis 1919–1921 metų Lenkijos ir Sovietų Sąjungos karo veteranas Jozefas Kowalskis. Jam buvo apie 113 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.