Indija švenčia pergalę prieš poliomielitą

Indijos lyderiai

Indijoje, kuri ilgą laiką buvo tarp didžiausių paralyžiuojančio poliomielito viruso židinių, jau trejus metus neužregistruotas joks naujas ligos atvejis.<br>AP asociatyvi nuotr.
Indijoje, kuri ilgą laiką buvo tarp didžiausių paralyžiuojančio poliomielito viruso židinių, jau trejus metus neužregistruotas joks naujas ligos atvejis.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-02-11 10:38, atnaujinta 2018-02-16 11:22

Prezidentas Pranabas Mukherjee , premjeras Manmohanas Singhas, taip pat - sveikatos apsaugos ministras ir Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) vadovė, dalyvaus ceremonijoje viename Delio stadione, kuria bus paminėta „Indijos pergalė prieš poliomielitą“, pranešė Informacijos ministerija.

Indijoje, kuri ilgą laiką buvo tarp didžiausių šio paralyžiuojančio viruso židinių, jau trejus metus neužregistruojamas joks naujas ligos atvejis ir tai reiškia, jog netrukus bus patvirtinta, kad šalis atsikratė šios rykštės.

Per trečiąsias paskutinio ligos atvejo užregistravimo metines, sausio 13 dieną, sveikatos apsaugos ministras Ghulam Nabi Azadas sveikino „monumentalią gairę“ ir pažadėjo šventę, kuria bus pagerbti šį darbą atlikę pareigūnai, savanoriai, nevyriausybinės organizacijos ir Jungtinių Tautų (JT) agentūros.

Poliomielito virusas plinta per išmatas ir gali paveikti centrinę nervų sistemą, sukeldamas galūnių raumenų atrofiją ar paralyžių.

Vaistų nuo šios ligos nėra, bet jai galima užkirsti kelią masinio skiepijimo programomis.

Indijoje dėl prastų sanitarinių sąlygų, masinės migracijos šalies viduje ir netobulos sveikatos apsaugos sistemos ekspertai kažkada nuogąstavo, kad ši šalis bus paskutinė pasaulio valstybė, išnaikinusi poliomielitą.

Dabar pasaulyje yra tik trys valstybės, kuriose poliomielitas yra paplitęs: Pakistanas, Afganistanas ir Nigerija. Sveikatos apsaugos darbuotojai sako, kad daroma pažanga dėl šios ligos išnaikinimo visame pasaulyje.

1985 metais Indija pranešė apie 150 tūkst. paralyžių sukėlusio poliomielito atvejų, o 2009-aisiais Indijoje buvo pusė viso pasaulio atvejų, tarp jų – 741 paralyžių nulėmęs atvejis.

2010 metais aukų sumažėjo ir jos buvo nusakomos dviženkliais skaičiais, o paskutinis atvejis buvo užregistruotas 2011 metų sausio 13 dieną, kai ši liga buvo diagnozuota pusantrų metų mergaitei iš Kolkatos lūšnyno.

Ta mergaitė, Rukshar Khatoon, dabar lanko mokyklą ir gyvena „normalų gyvenimą“, nors vis dar kenčia dešinės kojos skausmus, žurnalistams sakė gydytojai ir jos tėvai.

Antradienio šventė Delio dengtame stadione „Talkatora“ prasidės 17 val. vietos (13 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Oficialus PSO pažymėjimas, kad Indija išnaikino poliomielitą, tikriausiai bus gautas kitą mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.