Į Lietuvą atvykęs J.Bidenas – kilnus plepys

Pirmojoje JAV valstijoje – Delavere - užaugusį 71 metų Joe Bideną daugelis amerikiečių laiko neapdairiu tauškaliumi, tačiau šis politikos veteranas yra pelnęs Baracko Obamos pagarbą ir pasitikėjimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Mar 18, 2014, 4:38 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:53 AM

Gyvenime nemažai sunkumų patyręs politikas 36 metus tarnavo senatoriumi, o 2009-aisiais tapo pirmuoju Romos kataliku, einančiu 47-ojo JAV viceprezidento pareigas. Beje, į istoriją jis yra įsirašęs ir kaip vienas jauniausių į Senatą išrinktų narių.

Pagal turtą, kurio vertė svyruoja tarp 60 ir 365 tūkstančių JAV dolerių, J.Bidenas laikomas vienu „skurdžiausių“ senatorių. Vis dėlto šis politikas, propaguojantis abstinenciją, yra vienas geriausių šalies ir pasaulio derybininkų.

Karjeros pradžia pažymėta tragedija

Mokykloje J.Bidenas žaidė amerikietiškąjį futbolą ir beisbolą. Nors ir negaudavo geriausių pažymių, jis buvo apibūdinamas kaip lyderis tarp studentų. Nuo vaikystės mikčiojęs, šį kalbos sutrikimą būdamas maždaug dvidešimties jis įveikė pats – daugelį valandų deklamuodamas išmoktą poeziją prieš veidrodį – ir taip pademonstravo, koks yra užsispyręs.

1964-aisiais per pavasario atostogas Bahamose jis susipažino su Neilia Hunter, savo būsimąja pirmąja žmona. J.Bidenas netgi įstojo į Sirakjuso universitetą, kuriame studijavo N.Hunter, nes norėjo būti arčiau jos. Būtent šiai moteriai jis pažadėjo, kad  sulaukęs trisdešimties jis jau bus senatorius, o vėliau taps JAV prezidentu.

Teisės studijas tame universitete jis kadaise yra pavadinęs didžiausia nuobodybe – atsiminė laikus, kai egzaminams ruošdavosi paskutinę naktį. Studijų draugai jam pavydėjo sugebėjimo per trumpą laiką įsidėmėti daug informacijos.

1966-aisiais J.Bidenas vedė N.Hunter, nors merginos, kuri nebuvo katalikė, tėvai ir priešinosi.

Tačiau jų šeimos laimė netruko ilgai. 1972-aisiais, praėjus vos kelioms savaitėms, kai J.Bidenas buvo išrinktas į Senatą, prieš pat Kalėdas jo žmona ir vienų metų dukrytė žuvo automobilio avarijoje. Šeimai važiuojant namo po kalėdinio apsipirkimo, moters automobilį sankryžoje nubloškė vilkikas.

Du mažamečiai J.Bideno sūnūs irgi buvo sužeisti, tačiau pasveiko. Vilkiko vairuotojas buvo išteisintas. Po avarijos J.Bidenas daug galvojo apie pasitraukimą iš politikos, tačiau kolegos jį perkalbėjo.

Vis dėlto tragedija tuo metu stipriai paveikė politiko mąstyseną. „Vaikščiodavau naktimis po nesaugius miesto rajonus ieškodamas priekabių, kad galėčiau su kuo nors susimušti. Net pats nežinojau, kad galiu būti toks piktas. Jaučiausi taip, tarsi Dievas man būtų iškrėtęs piktą pokštą“, – apie tuos laikus pasakojo politikas.

Po nelaimės būsimasis viceprezidentas turėjo problemų darbe, jam būdavo sunku susikaupti. Savo atsiminimuose vyras rašė, kad kai kurie darbuotojai netgi lažinosi, kiek jis ištvers savo poste.

Reikalai pradėjo taisytis 1975-aisiais, kai J.Bidenas savo brolio surengtame aklajame pasimatyme sutiko Jill Jacobs, būsimąją antrąją savo žmoną. Pasak jo paties, ši moteris atgaivino susidomėjimą politika ir gyvenimu apskritai. Jie susituokė 1977-aisiais.

J.Bidenas, paminėdamas savo pirmosios žmonos ir dukrelės žūtį, kiekvienų metų gruodžio 18-ąją nedirba.

Santykių su B.Obama kelias vingiuotas

J.Bideno politinis kelias Vašingtone iš pradžių buvo vingiuotas. Per rinkimų kampaniją 2007-aisiais dėmesį  J.Bidenas atkreipė pareiškimais apie būsimąjį JAV prezidentą B.Obamą.

„Jūs turite pirmąjį populiarų afroamerikietį, kuris puikiai reiškia mintis, sumanus, švarus ir gerai atrodantis. Juk tai pasakiška!“ – tuomet teigė J.Bidenas.

Nors abu politikai pirma dirbo Senato Tarptautinių santykių komitete, jie nebuvo artimi. J.Bidenas nemėgo B.Obamos dėl jo greito išpopuliarėjimo politikoje, o B.Obama laikė J.Bideną per daug šnekiu ir neapdairiu.

Tačiau 2007-ųjų kampanijos metu jie išmoko vienas kitą gerbti. B.Obamai patiko J.Bideno kampanijos stilius ir tai, kad jį palaiko vidurinės klasės amerikiečiai, o J.Bidenas įsitikino, kad B.Obama yra tikras lyderis. 2008-ųjų rugpjūtį abu slaptai susitiko aptarti galimo viceprezidento posto. Vyrai rado bendrą kalbą.

Vis dėlto privačioje aplinkoje B.Obama vis dar pakritikuodavo J.Bideną. „Kiek dar nesąmonių jis pritauškės?“ – stebėdavosi JAV prezidentas, replikuodamas į kai kuriuos J.Bideno rinkiminius pareiškimus.

Viceprezidento kalbų perliukus spauda netgi buvo praminusi Joe bombomis. Visa tai suerzino J.Bideną, tad kampanija vienam mėnesiui buvo pakibusi ant plauko. Vėliau būsimasis viceprezidentas atsiprašė B.Obamos, ir politikų draugystė net sutvirtėjo.

2009-ųjų balandį, pasaulyje siaučiant kiaulių gripui, J.Bidenas neapdairiai pasisakė savo šeimai patarsiantis neskraidyti lėktuvais ar nesinaudoti metro – tai atgaivino jo, kaip neapdairaus kalbėtojo, reputaciją. Televizijoje jis buvo vaizduojamas kone kaip klounas.

2010 metų kovą dėl netyčia neišjungto mikrofono per tiesiogines žinių transliacijas pasklido J.Bideno frazė B.Obamai apie jų pasirašomą sveikatos apsaugos įstatymą –  tai esąs „suknistai svarbus reikalas“. Vėliau Baltųjų rūmų spaudos sekretorius „Twitter“ paskyroje pakomentavo: „Taip, pone viceprezidente, jūs esate teisus.“

Anot B.Obamos vyriausiosios patarėjos, tokie įvykiai J.Bideno pertretui suteikia nepakartojamų atspalvių. Kita politiko kolegė iš Senato teigė panašiai: „Jeigu nebūtų jo neapdairių replikų, nebūtų paties Joe. Jo negalima nemėgti.“ Anot spaudos, J.Bideno „didžiausia tvirtybė kartu yra ir didžiausias jo trūkumas“.

Modernus katalikas

2012-ųjų gegužę J.Bidenas darkart suerzino B.Obamą, pirma laiko pareiškęs, kad visiškai pritaria tos pačios lyties asmenų santuokoms. Tokia viceprezidento pozicija sulaukė didžiulio teigiamo visuomenės dėmesio, o  B.Obamos pareikšta nuosaikesnė nuostata tebuvo įvertinta kaip „pažanga“. Vėliau JAV prezidentas irgi pareiškė palaikantis tos pačios lyties asmenų santuokas.

Pastarasis J.Bideno pareiškimas dėl santuokos tarp tos pačios lyties asmenų suerzino Romos katalikų bažnyčios atstovus JAV. Kitas juos sunervinęs dalykas buvo viceprezidento nuostata dėl abortų. J.Bideno nusistatymas nedrausti abortų netgi baigėsi tuo, kad jam draudžiama kalbėti katalikiškose mokyklose.

Politikas sulaukia liberalių katalikų grupių palaikymo – jų atstovai teigia, kad kitos socialinės problemos yra svarbesnės, nei debatai dėl abortų. Pats viceprezidentas yra pareiškęs, kad, jo paties nuomone, gyvybė prasideda nuo apvaisinimo akimirkos, tačiau jis neketina savo pažiūrų primesti kitiems.

Politiko gimtosios Pensilvanijos valstijos vyskupas dėl tokios J.Bideno nuostatos netgi uždraudė viceprezidentui suteikti komuniją. Vis dėlto komuniją J.Bidenas gali priimti savo vietinėje Delavero parapijoje.

Politinė laikysena ir pareiškimai

Kaip politikas, J.Bidenas visą laiką dėjo pastangas pagerinti vidurinės klasės amerikiečių gyvenimo kokybę ir finansinį studijų prieinamumą. Dar studijų metais jis pasisakė už segregacijos panaikinimą Delavero valstijos viešojo transporto sistemoje.

J.Bidenas taip pat prisidėjo prie branduolinio nusiginklavimo programos sutarties su Rusija, Irako karo baigties, Bosnijos karo sprendimų. J.Bideno sugebėjimas derėtis su Kongreso respublikonais smarkiai pastūmėjo pastarųjų ir demokratų sprendimą JAV sumažinti mokesčius.

J.Bidenui priskiriama ir nemažai įstatymų. Vienas jų, Smurtinių nusikaltimų kontrolės ir teisėsaugos aktas, kitaip net vadinamas Bideno įstatymu, propagavo šaunamųjų ginklų draudimą – dalyką, dėl kurio diskusijos šalyje nerimsta iki šiol. Tiesa, 1994-aisiais įsigaliojęs įstatymas nustojo galioti po dešimtmečio ir nebebuvo atnaujintas.

1994-aisiais šis JAV politikas įteisino kovos su smurtu prieš moteris aktą, kuris numato didesnį finansavimą smurtinių nusikaltimų tyrimui ir kitas nuskriaustoms moterims palankias įstatymų pataisas. Šis daugelio teigiamai vertinamas įstatymas sėkmingai galioja iki šiol.

*Iš esmės rėmė karą Vietname.

*Per Bosnijos karą diplomatiniu būdu daug prisidėjo prie šio karo baigties. Susitikęs su genocidu ir karo nusikaltimais apkaltintu Serbijos ir Jugoslavijos Federacijos prezidentu Slobodanu Miloševičiumi, J.Bidenas jam atvirai pareiškė: „Manau, kad esate prakeiktas karo nusikaltėlis ir turėtumėte būti teisiamas kaip toks.“

*Nepritarė Persijos įlankos karui.

*2001-aisiais buvo vienas aktyviausių karo Afganistane šalininkų. Jis teigė, esą „kad ir ką (JAV. – Red.) privalo daryti, turi padaryti“.

*Irako reikaluose 2002-aisiais pasisakė, kad „Saddamas Husseinas yra grėsmė nacionaliniam (JAV. – Red.) saugumui ir nėra jokios galimybės šią grėsmę pašalinti“.

*Tiriant prezidento Billo Clintono pažeidimus pasisakė už tai, kad kaltinimai prezidentui būtų panaikinti.

 *Nepaisant ilgos asmeninės draugystės, apie respublikonų senatorių Johną McCainą per 2008-ųjų prezidento rinkimus pasisakė labai neigiamai: „To vyruko, kurį pažinojau, nebėra. Tai išties mane liūdina.“

*JAV slaptosios tarnybos J.Bidenui duotas slapyvardis yra Keltas, dėl jo airiškų šaknų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.