B.Obama pažadėjo remti Japoniją konflikte su Kinija

Pakeliui aplankė tragedijos ištiktus amerikiečius

B.Obama trečiadienį atvyko į Tokiją.<br>AP nuotr.
B.Obama trečiadienį atvyko į Tokiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 23, 2014, 12:15 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:27 PM

B.Obamos lėktuvas „Air Force One“ nutūpė Japonijos sostinėje, prasidedant valstybiniam vizitui, kuris vyks regione smarkiai padidėjus įtampai dėl teritorinių ginčų ir nuogąstavimų, jog Šiaurės Korėja gali artimiausiu laiku įvykdyti naują branduolinį bandymą.

JAV prezidentas vizito pradžioje pažadėjo remti Japoniją jos salų priklausomybės konflikte su Kinija. 

Anot B. Obamos, ginčytinų salų apsauga įeina į visas Japonijos ir JAV pasirašytas gynybos sutartis, todėl Vašingtonas priešinsis bet kokiems bandymams atimti šių teritorijų kontrolę iš Tokijo. JAV pareigūnai tokius pažadus dalino ir anksčiau, tačiau tai pirmas kartas, kuomet šį pareiškimą padarė pats prezidentas.

Santykiai tarp Kinijos ir Japonijos pastaruoju metu labai įtempti, nes valstybės nepasidalina mažos salelių grupės Rytų Kinijos jūroje. Senkaku salas, kurias kinai vadina Diaoju, šiuo metu valdo Japonija, tačiau Pekinas vis aktyviau reiškia teritorines pretenzijas regione ir oro erdvę virš salų paskelbė savo oro gynybos identifikacine erdve.

B.Obama trečiadienio vakarą ketina susitikti su Japonijos premjeru  Shinzo Abe neformalioje aplinkoje, Jie vakarieniaus mažyčiame sušių restorane, vadovaujamame vyresnio nei 80 metų virtuvės meistro.

Šaltiniai, artimi Sh.Abe, sakė Japonijos žiniasklaidai, kad premjeras nusprendė, jog pasisėdėjimas prestižiniame restorana „Sukiyabashi Jiro“, įsikūrusiame judriame Gindzos komerciniame rajone, yra geras būdas padidinti pasitikėjimą.

„Premjeras pagalvojo, kad asmeninis svetingumas būtų gerai“, – žiniasklaida citavo vieną šaltinį.

Užeiga, turinti tik 10 vietų, tačiau įvertinta trimis „Michelin“ žvaigždutėmis, laikoma vienu iš geriausių pasaulyje sušių restoranų.

B.Obama atsisės greta Sh.Abe ant aukštos kėdės prie siauro medinio baro, pradėdamas valstybinį vizitą Japonijoje.

Šis restoranas ypač pagarsėjo dėl 2011 metų dokumentinio filmo „Jiro sapnai apie sušį“ (Jiro Dreams of Sushi), pasakojantis apie tos įstaigos savininką Jiro Ono, tebegaminantį patiekalus, nors jam jau sukako 86 metais.

Vietos tame restorane paprastai užsakomos prieš kelis mėnesius. Jo svečiams meniškai patiekiama 20 itin kruopščiai pagamintų sušių, už kuriuos tenka pakloti 30 tūkst. jenų (733 litus) – neskaitant sąskaitos už alų arba sakę.

Vienas Japonijos televizijos kanalas nurodė, kad tą restoraną pasirinko B.Obama. Tačiau pačioje užeigoje į skambučius niekas neatsiliepė.

Japonijoje, kurioje paprastai laikomasi griežto etiketo, lyderiai retai rengia tokias neformalias vakarienes su viešinčiais garbingais svečiais.

B.Obama pamatys labiau oficialią Japonijos pusę ketvirtadienį, kai dalyvaus valstybiniame priėmime, kurį rengia imperatorius Akihito. 

Tačiau jeigu Sh.Abe ir B.Obama per daug kalbėsis valgydami, tai gali nepatikti restorano savininkui..

Yra žinoma, kad plikas akiniuotas Jiro nepalankiai vertina pokalbius tarp savo svečių ir pageidauja, kad jie visą dėmesį sutelktų į maistą.

Pakeliui aplankė tragedijos ištiktus amerikiečius

JAV prezidentas Barackas Obama susitiko su žmonėmis, išgyvenusiais daug aukų pareikalavusią žemės nuošliaužą Vašingtono valstijoje. Jis tą padarė pakeliui į Aziją, kur praleis savaitę, kaip nurodė Baltieji rūmai „iš naujo balansuodamas" JAV užsienio politiką Rytuose.

B.Obama prezidentiniu lėktuvu išskrido iš Andrewso oro pajėgų bazės netoli sostinės Vašingtono ir pakeliui į Aziją sustojo Vašingtono valstijoje, kad aplankytų 95 km į šiaurės rytus nuo Sietlo esantį Osą, kur prieš mėnesį susidarė didžiulė žemės nuošliauža.

„Vis dar yra šeimų, kurios ieško savo artimųjų, šeimų, kurios neteko visko, jų lauks sunkus kelias“, – sakė JAV prezidentas, apsilankęs tragedijos vietoje ir įvertinęs padarytą žalą. Nuošliauža palaidojo daugiau kaip dvidešimt namų ir pareikalavo daugiau kaip 40 gyvybių.

„Noriu atvykti čia ir pasakyti jums, kad šalis galvoja apie jus visus“, – sakė B.Obama, kuris, palaikų paieškos operacijai dar vykstant, pažadėjo: „Mes niekur neiname. Būsime čia tiek, kiek reikės“.

Iš Vašingtono valstijos prezidentas išskris į Aziją, kur lankysis Japonijoje, Pietų Korėjoje, Malaizijoje ir Filipinuose.

Tai bus penktasis B.Obamos, kaip JAV prezidento, apsilankymas šiame regione.

Kelionės metu B.Obama bandys padaryti pažangą užsitęsusiose derybose dėl Ramiojo vandenyno regiono partnerystės (TPP) prekybos susitarimo ir dar kartą patikinti potencialius partnerius, kad jis gali pasiekti entuziazmo nerodančio Kongreso pritarimą.

JAV aukšto rango pareigūnai yra sakę, kad ir japonų, ir amerikiečių prekybos pareigūnai stengėsi sumažinti nesutarimus dėl prieigos prie automobilių ir žemės ūkio sektorių rinkos, kurie stabdė platesnes TPP derybas.

Seule B.Obama susitiks su Pietų Korėjos prezidente Park Geun-Hye, su kuria daugiausia kalbėsis apie Šiaurės Korėjos agresyvumą. JAV prezidentas taip pat bandys sumažinti tarp Seulo ir Tokijo tvyrančią įtampą.

Retas vizitas Malaizijoje

Vėliau B.Obama vyks į Malaiziją ir taps pirmuoju toje šalyje apsilankiusiu JAV prezidentu po Lyndono Johnsono, kuris ten nuvyko 1966 metais, lankydamas Azijos šalis ir siekdamas duoti atkirtį komunizmo plitimui.

B.Obama vizito Malaizijoje programą pradės nuo dalyvavimo valstybinėje vakarienėje balandžio 26-ąją.

Kitą dieną jis susitiks su premjeru Najibu Razaku ir aplankys Nacionalinę mečetę Kvala Lumpūre.

Vienu iš įsimintinų šios kelionės akcentų turėtų tapti neformalus susitikimas su Pietryčių Azijos jaunimo lyderiais Malajų universitete.

Balandžio 28 dieną B.Obama išvyks į Filipinus, kur dalyvaus derybose su prezidentu Benigno Aquino. Planuojama, kad bus surengta abiejų lyderių spaudos konferencija, taip pat valstybinė vakarienė, kur B.Obama bus garbės svečias.

JAV prezidentas taip pat padės vainiką Antrojo pasaulinio karo amerikiečių karių kapinėse.

B.Obama per šią kelionę neaplankys Kinijos, tačiau prognozuojama, kad apie tą šalį bus daug kalbama per visą jo kelionę Azijoje, didėjant Pekino ekonominei ir politikai įtakai šiame regione.

B.Obama, kuris yra gimęs Havajuose ir keturis vaikystės metus praleido Indonezijoje, savo kadencijos pradžioje skelbėsi esantis „pirmasis Ramiojo vandenyno prezidentas“, tačiau jo politikos Azijos regione programą nuolat trikdė krizės namuose ir kitose pasaulio vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.