Paauglio paskraidymas lėktuvo važiuoklėje - lyg žiemos miegas

Amerikiečio paauglio skrydį iš Kalifornijos į Havajus galima pavadinti stebuklu. Vaikinas daugiau kaip penkias valandas skrido pasislėpęs lėktuvo važiuoklės nišoje ir liko gyvas. Kaip jam tai pavyko?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-26 06:00, atnaujinta 2018-02-14 11:58

Šešiolikmetis iš Kalifornijos valstijos, Santa Klaros miesto, ištvėrė ilgą skrydį virš Ramiojo vandenyno 11,6 kilometro aukštyje.

Ne, skraidyti jis nebijo ir lėktuvo kėdė nebuvo nepatogi. Tiesą sakant, keleivių salono jis nė nematė ir visą skrydį praleido be sąmonės, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis  BBC, „ABC News“ ir BNS. 

Skrydis – be sąmonės

Su tėvais susipykęs ir iš namų pabėgęs vaikinukas nežinia kaip pateko į San Chosė oro uosto teritoriją perlipęs tvorą. Tuomet nepastebėtas įlindo į oro bendrovės „Hawaiian Airlines“ lėktuvo, turėjusio skristi į Maui salą, važiuoklės nišą.

Didžiąją skrydžio dalį vaikinas buvo be sąmonės, bet po to sugebėjo atsigauti ir netgi papasakoti, kas jam nutiko.

Laineris nutūpė sekmadienio rytą Kahului oro uoste Maui saloje. Jaunuolis sąmonę atgavo tik praėjus maždaug valandai po nusileidimo ir nušoko ant tako. Tada jį pastebėjo „Hawaiian Airlines“ darbuotojai.

Apklausus Federalinio tyrimų biuro atstovams jis buvo perduotas vaikų globos tarnyboms.

Būsena – kaip žiemos miegas

Visai nenuostabu, kad skrydžio metu vaikinukas prarado sąmonę – dėl išretėjusios tokiame aukštyje atmosferos jo smegenims tiesiog pritrūko deguonies. Kai ima trūkti deguonies, žmogus pradeda dusti, o po to savotiškai užsnūsta.

Kita problema, su kuria teko susidurti įžūliam keliautojui, – ekstremalus šaltis. Oro temperatūra 11 km aukštyje yra apie 62 laipsnius šalčio.

Pasak medikų, kai taip šalta, širdis ima varinėti mažiau kraujo – visas kraujas, kiek jo yra, siunčiamas į smegenis.

Tam tikru momentu žmogų ištinka vadinamoji poikilotermijos būsena – ji paprastai būdinga šaltakraujams gyvūnams (žuvims, varliagyviams), kurių kūno temperatūra krinta mažėjant aplinkos temperatūrai.

Ši būsena panaši į žiemos miegą, tuomet organizmui reikia mažiau deguonies nei įprastai. Pulsas ir kvėpavimas sulėtėja iki minimumo.

Išgelbėjo padangos

Kita priežastis, dėl ko jaunuoliui pavyko likti gyvam, – vieta, kur skrydžio metu buvo įsitaisęs bėglys.

Lėktuvui kylant kelių šimtų kilometrų per valandą greičiu padangos įkaito iki tokios temperatūros, kad šalia esantis žmogus galėjo pasijusti tarsi būtų prie krosnelės. Įkaitusių padangų šiluma sklido dar kurį laiką, kai prie važiuoklės prisitvirtinęs vaikinas kilo į 11 km aukštį. Todėl jis sušalo ne staiga, o pamažu, grimzdamas į žiemos miegą.

Tiesa, istorijai iškilus į viešumą daugiau pylos nei pats keleivis sulaukė paauglį pražiopsoję San Chosė oro uosto pareigūnai.

JAV, kur aviacijos saugumo kontrolė itin griežta, dabar neslopsta kritika. Kas, jeigu tai būtų buvęs ne iš namų pabėgti nutaręs paauglys, o teroristas? O kai kurie amerikiečiai šaiposi, jog iš tikrųjų žiemos miegu užmigo ne zuikis, o būtent San Chosė oro uosto saugumo atstovai. 

Gyvi lieka jauni

Nutrūktgalvių, užsimanančių paskraidyti lėktuvais ne tam skirtoje vietoje, atsiranda nuolat. Tačiau daugumai tokie skrydžiai baigiasi tragiškai.

Civilinės aviacijos ir kosmoso medicinos instituto duomenimis, nuo 1947 iki 2012 m. visame pasaulyje tokių zuikių buvo 96, bet tik 23 iš jų liko gyvi.

Jauni žmonės tokiomis sąlygomis likti gyvi turi daugiau šansų. Svarbu ir kūno masė – liekni dažniau nei apkūnūs ir vyresni zuikiai lieka gyvi.

2000 m. vyriškis liko gyvas po 7 valandų skrydžio iš Prancūzijos Polinezijos į Los Andželą. Skrydžiui pasibaigus, jis buvo aptaškytas važiuoklės tepalais, o jo drabužiai suplyšę į skutelius.

2013 m. Nigerijoje paauglys ištvėrė neilgą skrydį lėktuvo važiuoklės nišoje, tačiau kiti jo draugai mirė važiuoklei susiskleidus ir juos prispaudus.

2012 m. Londono priemiesčio gyventojus pašiurpino į gatvę tiesiog iš dangaus nukritęs 26 metų vyro lavonas. Manoma, kad jis iškrito iš lėktuvo, besiruošiančio leistis Hitrou oro uoste, važiuoklės nišos. Pareigūnų spėjimu, zuikis į oro bendrovės „British Airways“ lėktuvą įlindo Angoloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.