Niujorkas ir Čikaga veja lauk elektroninių cigarečių madą

Amerikoje toliau sklaidomas mitas apie neva nekenksmingas elektronines cigaretes. Niujorkas ir Čikaga vakar prisijungė prie Los Andželo, kur šiemet uždrausta traukti jų garus viešosiose patalpose, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis  AP, CNN ir „Reuters".

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:53 AM

Šis žingsnis žengtas didėjant susirūpinimui dėl nereguliuojamos elektroninių cigarečių rinkos ir įtarimų, jog gamintojai siūlomais saldaininiais kvapais siekia privilioti vaikus ir paauglius.

Elektroninių cigarečių rūkymo draudimo šalininkai teigia, kad jų tikslas – užkirsti kelią vis labiau įsigalinčiai nuostatai, jog rūkymas yra socialinė norma.

Naujoviškos cigaretės neskleidžia dūmų ir veikia panašiai kaip inhaliatorius. Iki šiol daugelyje šalių nedraudžiama jų rūkyti viešosiose uždarose patalpose.

Elektroninių cigarečių gamintojai taip pat skatina manyti, kad įkvepiami garai, kuriuose gali būti ar nebūti nikotino, yra ne tokie kenksmingi kaip cigaretės.

Tačiau ekspertai tuo linkę abejoti. JAV pareigūnai praneša, kad smarkiai padaugėjo apsinuodijimo elektroninių cigarečių garais atvejų. Vien šių metų vasarį į medikus kreipėsi 215 žmonių, iš jų 51 proc. – vaikai.

„Nikotinas iš esmės yra pesticidas. Yra daug perspėjimų, kaip saugiai elgtis su pesticidais soduose, – mūvėti pirštines ir pan.

O kas perspėja vartotojus dėl nikotino, kurį jie deda į savo cigaretes? Kokia jo koncentracija? Ar jame yra priedų? Žmonės elgiasi su juo lyg su cukrumi, o iš tikrųjų tai yra nuodas“, – įspėjo Džordžijos universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos dekanas Michaelas Eriksenas.

Be to, pernai JAV atlikti tyrimai atskleidė, kad per metus nuo 2011-ųjų iki 2012-ųjų vidurinėse mokyklose dvigubai padaugėjo vaikų, kurie bent kartą rūkė elektroninę cigaretę.

„Čia pas mus tikrų tikriausi Laukiniai Vakarai, – piktinosi JAV Maisto ir vaistų administracijos (MVA) komisarė Margaret Hamburg. – Taip yra todėl, kad elektroninės cigaretės vis labiau įsigali rinkoje. Jos gaminamos skirtingo dydžio, formos, vietoj nikotino siūlomi įvairūs kvapai, be to, yra daug nerimą keliančių duomenų, kad jomis susigundo jauni žmonės.“

MVA šį mėnesį pristatė taisykles, pagal kurias būtų kontroliuojamas elektroninių cigarečių ir jų priedų pardavimas.

Pagal jas rūkymo imitavimo priemonių negalėtų įsigyti jaunesnis nei 18 metų asmuo, šių produktų taip pat neliktų pardavimo automatuose, ant jų būtų spausdinami įspėjimai apie žalą sveikatai.

Tačiau prieš įtvirtinant taisykles bus išklausyta ir visuomenės nuomonė, kuri ne visada sutampa su kritikų mintimis. Rūkaliai, kurie pasitelkę elektronines cigaretes tikisi mesti rūkyti, skundžiasi, jog bus priversti rūkymo vietose uostyti cigarečių dūmus. Jie tai vertina kaip diskriminaciją.

Tačiau jų balsas skamba gana silpnai. Juolab kad apie elektroninių cigarečių žalą vis garsiau kalbama ne tik JAV, bet ir Europos Sąjungoje, kurios šalys gali savarankiškai spręsti, ar griežtinti jų prekybą.

Pavyzdžiui, Latvija jau rengia įstatymų pataisas, pagal kurias bus uždrausta prekiauti elektroninėmis cigaretėmis, kurių rūkymas nuo 2010 iki 2012 metų šoktelėjo 5 kartus.

Kaimynės pavyzdžiu svarsto pasekti ir Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.