Pietų Sudano vadas ir sukilėlių lyderis susitarė dėl taikos

Pietų Sudano prezidentas Salva Kiiras ir buvęs jo pavaduotojas, sukilėlių lyderis Riekas Macharas susitarė dėl taikos po penkis mėnesius trunkančio konflikto. Apie tai praneša BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 10, 2014, 9:28 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:43 AM

Sutartyje raginama nedelsiant skelbti paliaubas, o prieš naujus rinkimus bei naujos Konstitucijos parengimą šalį valdyti paskirti laikinąją vyriausybę. Jauniausioje pasaulio valstybėje vykstančiame konflikte jau žuvo tūkstančiai gyventojų, o daugiau kaip milijonas liko be pastogės.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry teigia, kad susitarimas „žymi svarbų pokytį Pietų Sudano ateityje“. „Sunki kelionė ilgu keliu prasideda dabar – pradėti darbai turi būti tęsiami, – pabrėžia J.Kerry, suvaidinęs svarbų ir konstruktyvų vaidmenį sprendžiant susidariusią konfliktinę situaciją. – Savo akimis mačiau, kad naujoje tautoje, kurią padėjome sukurti drąsiems žmonėms, tebėra nesklandumų. Pietų Sudano žmonės kentėjo per daug ir pernelyg ilgai“.

Jungtinės Tautos, savo ruožtu, tiek Pietų Sudano vyriausybę, tiek ir sukilėlius kaltina vykdžius nusikaltimus žmoniškumui: masines žudynes ir prievartavimus.

Prezidentas ir sukilėlių lyderis sutartį Etiopijos sostinėje Adis Abeboje pasirašė penktadienį vėlai vakare – tai pirmas jų susitikimas akis į akį po to, kai šalyje buvo pradėti koviniai veiksmai.

BBC korespondentas Adis Abeboje nurodo, kad pasiektame susitarime raginama šalyje per 24 valandas nuo dokumento pasirašymo nutraukti bet kokias karines operacijas. Vėliau lyderiai tarsis dėl nuolatinių paliaubų skelbimo. S.Kirras bei R.Macharas jau pasirašė įsakymus dėl humanitarinės pagalbos teikimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.