Apie kokį maistą svajoja pasninkaujantys musulmonai?

Rytoj baigsis ramadanas - devintasis ir pats švenčiausias islamiškojo kalendoriaus mėnuo. Šiuo 29-30 dienų laikotarpiu visi suaugę musulmonai susilaiko nuo valgymo ir gėrimo nuo saulėtekio iki saulėlydžio. Tačiau vos tik saulė nusileidžia, pasninkas baigiasi ir visi sėda prie vaišėmis nukrautų stalų kartu su šeima ar vietos bendruomene, pasakoja „Business Insider“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 28, 2014, 9:35 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:30 PM

Smalsu pasižiūrėti, apie ką svajoja visą dieną badavę musulmonai. Tradiciškai ant jų vaišių stalų būna prikrauta datulių, šviežių sezoninių vaisių, ryžių ir avienos patiekalų, netrūksta duonos ir saldumynų.

Visgi kiekvienas musulmonas jums galėtų papasakoti, apie kokį patiekalą jie svajoja labiausiai, kol dar saulė aukštai ir pasninko sulaužyti nevalia. Štai Bagdade gyvenantis Hussainas Hawi Waridas mėgsta tradicinį Irako valgį – dolmą. Tai – mėsa, ryžiais ir pomidorais prikimštos daržovės ir vynuogių lapai. Šis patiekalas kažkuo primena mums gerai pažįstamus „balandėlius“.

Tuo tarpu Mohammadas Kabir, kilęs iš Kabulo, pasninką nutraukia valgydamas šorbą – Afganistane pamėgtą tirštą kvapnią sriubą iš avienos ar jautienos, patiekiamą su bulvėmis ir duona.

Egiptietis Hamedas Mahmoudas iš Aleksandijos labiausiai svajoja užbaigti dieną valgydamas ant grotelių keptą žuvį. O Sara Naqvi iš naujojo Delio dažnai ruošia puri-cholea – riebaluose keptą duoną su aštriu avinžirnių troškiniu.

Sibire esančiame Krasnojarsko mieste gyvenanti totorė Zelfira Mansurova savo šeimą vaišiną vytinta antimi. O Javos salos gyventoja Srikandi Hakim labiausiai mėgsta nutraukti visą dieną trukusį pasninką valgydama brongkos – sotų troškinį iš jaučio uodegos, tofu ir raudonųjų pupelių.

Rytoj bus švenčiama ramadano pabaiga. Pagal Koraną tokią dieną musulmonams badauti draudžiama, todėl ryt jie, kaip reikalauja paprotys, apsirengs švariais naujais drabužiais, suvalgys nedidelius saldžius pusryčius ir rinksis bendroms maldoms. Po jų lankys gimines ir draugus, kur atsipalaiduos ir gausiai vaišinsis.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.