Kodėl britų kairuoliai klysta dėl sovietinių statulų?

Po to, kai rugsėjo 28-ąją Charkovo mieste Ukrainoje džiūgaujant miniai buvo nuversta Lenino statula, naujienų portaluose prasidėjo diskusijos apie vis dar stovinčių sovietinę praeitį primenančių statulų likimą. Britų dienraštis „Guardian“ tvirtino, kad skulptūrų versti nebūtina – jos simbolizuoja Rusijos pasiaukojimą ir Europos gynimą nuo Hitlerio. Ukrainiečiai kaipmat atsikirto.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2014, 12:24 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 7:21 AM

Straipsnio autorius Matas Babiakas tvirtina, kad ukrainiečiai ne veltui siekia atsikratyti Lenino statulų – jos žmonėms primena nelaisvės laikus ir nuoskaudas. Taip jis paprieštaravo portalo „The Guardian“ žurnalistei Agatai Pyzik, įsitikinusiai, kad tokie monumentai simbolizuoja sovietų pasiaukojimą apsaugant Rytų Europą nuo Adolfo Hitlerio žiaurumo.

Karo aukų statistika rodo, jog ukrainiečių žuvo daugiau nei prancūzų, britų ir amerikiečių kartu sudėjus. Jie ir buvo tie, kurie sovietinėje armijoje kovojo prieš Hitlerį. Laisva šalimi tapusi Ukraina pati turi nuspręsti, kam už tai dėkoti labiau – sovietinės valdžios simboliams ar savo kariams, rašo M.Babiakas.

Ką iš tikrųjų simbolizuoja sovietinės kariuomenės memorialai – išlaisvinimą ar okupaciją, gyvenimą ar mirtį? Sovietinė armija buvo didelė jėga, užkirtusi kelią A.Hitleriui, tačiau jos veiksmai „apgintoje“ Rytų Europoje visada buvo kritikuojami.

Ukrainiečių atmintyje vis dar gyvi prisiminimai apie kolonizaciją, sovietinę propagandą, privalomą darbą kolūkiuose ir tautos naikinimą Holodomoro metu. Visas pasaulis žino, kad Hitleris naikino žydus, tačiau labai dažnai pamirštama, kad sovietai sunaikino pusę Krymo totorių.

M.Babiakas tvirtino, kad žmonės, kurių gyvenamuose miestuose stovi Lenino statulos, patys turi nuspręsti, ką su jomis daryti. Ukrainiečiai, lenkai ir kitos sovietinei Rusijai priklausiusios tautos turi savo nuoskaudų ir istorinių įvykių, nuo kurių priklauso, ar sovietinę praeitį norima prisiminti, ar pamiršti.

A.Pyzik teigimu, ukrainiečiai yra pasiklydę tarp praeities ir dabarties, o nepatenkinti dabartiniais santykiais su Rusija savo pykčio neturėtų lieti ant Lenino statulų. Tačiau M.Babiakas apibendrino savo teiginį tvirtindamas, kad jų likimas turi priklausyti nuo žmonių, kurių atmintyje sovietinės okupacijos prisiminimai vis dar yra gyvi.

A.Pyzik, suabejojusi būtinumu griauti Lenino statulas Ukrainoje, socialiniame tinklalapyje „Twitter“ neseniai paskelbė iš dalies palaikanti Putiną. Ji neslėpė turinti artimų ryšių su Lenkijos komunistų partija ir tvirtino, kad atsiskyrimas nuo sovietinės Rusijos Lenkijai buvo nenaudingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.