Amerikos lietuvio piniginę storina taikdario V. Putino įvaizdis

Niujorko Gramercy rajone, JAV, vaikščiojančių vietinių ir turistų akys krypsta į piešiniais išmargintą vitriną su marškinėliais. Smalsius pirkėjus pasitinka užrašas „Taikdarys“ (toks parduotuvės pavadinimas) ir abiejose įėjimo pusėse stovintys apsaugos darbuotojai. Parduotuvėje prie klientų prieina ir maloniai prisistato lietuvis, Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pristatantis kaip pasaulinį taikdarį, skelbia „The Atlantic“.

Smalsius pirkėjus pasitinka užrašas „Taikdarys“ (toks parduotuvės pavadinimas) ir abiejose įėjimo pusėse stovintys apsaugos darbuotojai.<br>The Atlantic nuotr.
Smalsius pirkėjus pasitinka užrašas „Taikdarys“ (toks parduotuvės pavadinimas) ir abiejose įėjimo pusėse stovintys apsaugos darbuotojai.<br>The Atlantic nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 8, 2014, 8:05 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 2:30 AM

Į naująją parduotuvę užsuka ne tik amerikiečiai, spėliojantys, kas yra tas raumeningas didvyris vitrinos lange, bet ir pasimetę imigrantai iš Rytų Europos. Verslo idėjos autorius ir įgyvendintojas, pasitinkantis parduotuvės lankytojus – Julius Kačinskis, JAV gimęs ir Naująjame Džersyje gyvenantis lietuvis.

Originalių marškinėlių linija buvo išleista antradienį, dešimtą valandą ryto JAV laiku - ši data, kaip ir planavo idėjos autorius, sutapo su V.Putino 62-ojo gimtadienio pradžia. Vos per dvi su puse valandos buvo parduoti trisdešimt penki vienetai, kainuojantys po dvidešimt penkis dolerius (apie šešiasdešimt aštuonis litus).

J.Kačinskis pasamdė du apsaugos darbuotojus, kurie akylai saugo parduotuvę ir jos prieigas nuo galimų neramumų. Parduotuvės sienos išpuoštos baltų balandžių siluetais, o lentynose tvarkingai išdėlioti skirtingų dizainų marškinėliai.

„Moneta turi dvi puses“, - atsako taikdario Putino idėjos autorius, tikindamas, kad jo verslas nėra tik išdaiga. Jo sumanymas – sukurti priešpriešą vakarietiškam požiūriui į Rusijos prezidentą. Tačiau jo verslo Kremlius ar kitos Rusijos organizacijos nefinansuoja – lietuvis tvirtina įsigijęs keletą tūkstančių marškinėlių ir pradėjęs verslą iš savo santaupų.

Parduotuvės savininkas įsitikinęs, kad tarp JAV ir Rusijos tvyrant įtampai yra geriausias laikas įgyvendinti jo idėjai.

„Taikdario Putino idėja nėra agresyvi ar priešiška – noriu, kad amerikiečiams ji būtų edukacinė. Esu matęs marškinėlių su provokacijomis ant jų, tačiau mes išliekame neutralūs. Norime parodyti, kad į Putiną galima žiūrėti iš pozityvios pusės“, - teigė J.Kačinskis.

Lietuvis yra tikino, kad Rusijos vadovui sutrukdžius kitoms šalims užgrobti Siriją, buvo išvengta karo. Tačiau vyras teigė neturintis aiškios nuomonės apie Rusijos dalyvavimą Malaizijos avialainerio katastrofoje ir Rytų Ukrainos konflikte.

Pastaruoju metu Rusija skiria vis didesnį dėmesį kontrabandos platinimui žiniasklaidoje. Nors J.Kačinskis gyvena ne rytų Europoje, gali būti, kad jo elgesį paveikė Rusijos skleidžiamos idėjos. 2015–2017m. Biudžeto planuose Rusija numatė skirti 400 milijonų JAV dolerių leidiniui „Russia Today“ ir 170 milijonų JAV dolerių leidiniui „Rossyia Segodnya“ , kuriam taip pat priklauso leidinys „RIA“, dažnai cituojamas vakarų žiniasklaidoje.

Neseniai atsidariusi parduotuvė sulaukia didelės klientų įvairovės. Į ją užsuka ne tik smalsūs amerikiečiai, bandantys atspėti, kas yra tas raumeningas herojus vitrinoje, bet ir Putino rėmėjai iš rytų Europos.

Parduotuvėje galima įsigyti ir marškinėlių su garsiąja jūreivio ir jo mylimosios bučinio nuotrauka su užrašu „laimingo pakartotinio susijungimo“ („Happy Reunion“), kuriuo užsimenama apie Rusijos įvykdytą Krymo užgrobimą.

Pasaulio valstybėms smerkiant tokį Rusijos žingsnį, J.Kačinskis tik pagūžčioja pečiais.

„Turiu draugų, kurie gyvena Kryme ir yra patenkinti esama situacija. Rusija perėmė Krymą ir mes nežinome jo motyvų, tačiau apie 80 proc. vietinių gyventojų tokie pokyčiai nudžiugino“, - pasakojo parduotuvės savininkas.

Paklaustas, ką mano apie interneto vartotojų ribojimą Rusijoje, J.Kačinskis parreiškė, kad nėra su tuo tiesiogiai susiijęs.

„Yra būdų tai apeiti. Tai yra blogoji V.Putino pusė, tačiau jis turi patarėjų. Net JAV prezidentas Barackas Obama nepriima sprendimų vienas“, - tvirtino jis.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.