Kas toks yra A.Navalnas ir kodėl jo taip bijo V.Putinas?

Jis kritikuoja Kremliaus valdžią, sugeba mobilizuoti minias žmonių, o dabar pasipriešino teismo bausmei ir nusipjovė jį sekančią apyrankę. Aleksejus Navalnas dažnai vadinamas didžiausiu Rusijos prezidento siaubu ir ryškiausiu šių dienų opozicijos atstovu. Kas jis toks? Kaip jis įkvėpė tūkstančius žmonių išeiti į gatves? Ir ką tai reiškia Rusijai?

A. Navalnas atspindi Rusijos prezidento Vladimiro Putino didžiausią politinę baimę.<br>RIA Novosti nuotr.
A. Navalnas atspindi Rusijos prezidento Vladimiro Putino didžiausią politinę baimę.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 6, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 9:24 PM

A.Navalnas – žmogus, kurio bijo V.Putinas

38 m. A. Navalnas atspindi Rusijos prezidento Vladimiro Putino didžiausią politinę baimę – jis yra opozicijos lyderis, turintis Rusijos viduriniosios klasės paramą, rašo vice.com

Nuo atėjimo į valdžią 2000 m. V.Putinas ir jo rėmėjai Kremliuje sistemingai tildė politinę opoziciją ir stiprino prezidento įtaką.

Vis dėlto pavieniai opozicijos veikėjai karts nuo karto prabildavo viešumoje. Tai buvo gerai žinomi žmonės iš kitų sferų, kaip kad aktyvistu virtęs oligarchas Michailas Chodorkovskis arba šachmatininkas Garis Kasparovas. Jie veikė po vieną, todėl juos greičiau galima pavadinti disidentais, o ne tikrąja opozicija.

Tuo tarpu A. Navalnas kitoks. Ir pats būdamas charizmatiška asmenybė, jis sugebėjo pritraukti politinę paramą, o jo opozicinis judėjimas pasirodė nepaprastai atsparus Kremliaus atakoms. Štai todėl V.Putino akyse A.Navalnas matomas kaip reali grėsmė.

Visuomenės parama A.Navalnui susiformavo per beveik dešimtmetį, kai jis aktyviai vykdė politines kampanijas. Jo kova prieš korupciją sulaukė viduriniosios klasės paramos ir tapo grėsme korupcija paremtai sistemai, kuri išlaiko V.Putiną valdžioje.

Kodėl A.Navalno kampanija nukreipta ne tik prieš korupciją?

Maskvoje gyvenantis teisininkas A.Navalnas įsitraukęs į Rusijos politiką daugybę metų. Jis pradėjo dirbti su liberalia „Jabloko“ politine partija prieš daugiau nei 20 metų, o 2005 m. jis įkūrė politinį jaunimo judėjimą „Da!“ kartu su Marija Gaidar – buvusio šalies ministro pirmininko Jegoro Gaidaro dukra.

2007 m. jis pradėjo kampaniją prieš korupciją, kuri tapo jo pagrindine veikla. Vėliau nusipirko nedideles stambiausių Rusijos įmonių akcijų dalis, įskaitant energetikos milžinų „Gazprom“ ir „Rosneft" bei energetikos transporto kompanijos „Transneft“. Pasinaudodamas akcininko statuso ir teisininko išsilavinimu, jis sugebėjo išgauti informacijos apie šių įmonių finansinius reikalus ir tada išspausdino rastus įrodymus apie korupciją savo tinklaraštyje.

Šis jo žingsnis suveikė it bombos sprogimas. Rusijoje niekam nebuvo paslaptis, kad versle egzistuoja korupcija, tačiau nusikalstamų susitarimų sekimas ir paviešinimas buvo laikomas itin pavojinga veikla.

A.Navalno tinklaraštis tokį suvokimą pakeitė. Netrukus žmonės sužinojo daug detalių apie neskaidrius valdžios ir verslo susitarimus. Tinklaraščio skaitytojams buvo siūloma ir patiems prisijungti prie šios veiklos.

A.Navalnas pakeitė suvokimą, kas yra kova su korupcija, teigė, kad ja gali užsiimti visi. Jo veikla ir sugebėjimas įtraukti į ją kitus tapo grėsme galingam verslo ir politikos interesų tinklui.

Sėkmės paslaptis: dalyvavimo, o ne politikos akcentavimas

A.Navalnas koncentravo savo veiklą ties politikos ir valdymo mechanizmų funkcionavimu, o ne ties konkrečiais politikos klausimais, kurie gali suskaldyti jo rėmėjus į stovyklas.

Jo jaunimo organizacija „Da!“ aktyviai rengė politinius debatus tuo metu, kai trūko tikros opozicijos valstybės kontroliuojamoje žiniasklaidoje. O jo kampanija prieš korupciją paneigia V.Putino valdžios teisėtumą, nes A.Navalnas skelbdamas korupcijos nusikaltimus įrodo, kad politikai nesivadovauja egzistuojančiais įstatymais.

Visų svarbiausia, A.Navalnas tvirtina, kad įsitraukimas yra geriausia gynyba prieš tironiją, nes „jie negali suimti mūsų visų“. Ši jo strategija yra gana efektyvi. A.Navalno tinklaraštis ir charizma padidino jo populiarumą, ypač tarp jaunų, mieste gyvenančių, vidurinės klasės rusų.

2011 m. jis tinklaraštyje paskelbė įrašą kviečiantį surengti demonstracijas prieš rinkiminius nusikaltimus. Protestai, kuriuos su A.Navalnu organizavo dar keli žmonės, pavirto opoziciniu judėjimu, siekiančiu užbaigti V.Putino režimą Kremliuje.

2013 m. A.Navalnas kandidatavo į Maskvos miesto mero postą ir surinko 27 proc. balsų bei atsidūrė antroje vietoje – po V.Putino patikėtinio Sergejaus Sobianino. Po kelių mėnesių A.Navalnas buvo areštuotas dėl kaltinimų sukčiavimu ir lėšų grobstymu. Pačioje 2014 metų pabaigoje jis dėl to buvo nuteistas pusketvirtų metų lygtine kalėjimo bausme.

Kremlius nežino, ką daryti su A.Navalnu

Nuo pat pradžių atrodė, kad Kremlius nežino, kaip elgtis su A.Navalnu ir jo organizuojamais opoziciniais judėjimais.

Įprastinė taktika, kurią Rusijos valdžia taiko politinių oponentų nutildymui nepasiteisino. A.Navalnas nepasikliovė valstybės žiniasklaida, nereikalavo jos dėmesio, nes turėjo savo tinklaraštį, kuriame skelbė savo idėjas.

Jis nėra turtingas ar įsitraukęs į stambų verslą, todėl valdžia negali pasinaudoti jo turtu norėdama jį šantažuoti.

Opozicionierius taip pat nesutinka išvykti į užsienį, nes teigia, kad „per daug pasiilgsta rusiškos juodos duonos“.

V.Putinui A. Navalnas yra tapęs didžiuliu kliuviniu. Kaip yra rašiusi žurnalistė Julia Ioffe, prezidentas „per daug bijo minėti jo vardą garsiai, nes nenori pripažinti, kad A.Navalnas išvis egzistuoja ir, kaip kokioje fantastinėje knygoje, bijo, kad taip suteiks jo paslaptingai internetinei galiai gyvybę“.

Pagrindinė Kremliaus pastanga nutildyti A.Navalną buvo apkaltinimas jį kriminaliniais nusikaltimais - vagyste ir lėšų plovimu.

Praėjusių metų pabaigoje jam buvo skirtas pusketvirtų metų lygtinė kalėjimo bausme, o jo brolis Olegas tokiam pačiam laikotarpiui buvo pasiųstas už grotų. A.Navalną taip buvo siekta paversti Kremliaus įkaitu.

Tačiau A. Navalnas neseniai paskelbė, kad nesilaikys namų arešto sąlygų ir įkėlė į savo tinklalapį nupjautos elektroninės apyrankės nuotrauką. Ši pareigūnams padeda fiksuoti, ar asmenys, kuriems taikomas namų areštas, nepažeidžia jo sąlygų.

Gali pakurstyti dar daugiau protestų Rusijoje

A.Navalno rėmėjai rėmėjai ilgus metus protestavo dėl Kremliaus kaltinimų. Tačiau dabar, kai krenta naftos kainos, o Vakarų sankcijos Rusijai pakurstė ir rublio nuvertėjimą, tai gali dar labiau pakurstyti opozicinius judėjimus.

Kremlius neabejotinai yra susirūpinęs esama situacija ir nežino, ką daryti su protestuojančiais rusais ir pačiu A.Navalnu.

Tikėtina, kad V.Putinas pareikš, jog A.Navalną remiantys protestuotojai yra ne kas kita kaip Vakarų surengtas sąmokslas, kuriuo siekiama destabilizuoti jo vyriausybę. Tą patį jis kalbėjo ir apie Euromaidano protestus Ukrainoje.

Jau anksčiau Kremlius tvirtino, kad A.Navalnas yra „užsienio finansuojamas informatorius“. Taip buvo siekiama diskredituoti patį opozicionierių. Tačiau, jei Kremlius iš tiesų pareikštų, kad protestai yra užsienio vyriausybių finansuojamas bandymas nuversti V.Putino valdžią, prieš opoziciją gali būti panaudotas jau ir smurtas.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.