Ko apie islamistų tikslus nesupranta Vakarai

Pernai tuomet dar nedaug kam žinomos grupuotės lyderiai viešai ištarė žodį, kuris daugeliui mūsų mažai ką tereiškia. Bet šio žodžio svarba gali paaiškinti, kodėl pasaulio šalys nesugeba įveikti fanatikų.

Įsisiautėję „Islamo valstybės“ teroristai žudo ir musulmonus (kairėje), ir krikščionis, tačiau grupuotės lyderis A.B.al-Baghdadi neslepia, kad jo tikslas – tikros islamistinės šalies – kalifato sukūrimas.
Įsisiautėję „Islamo valstybės“ teroristai žudo ir musulmonus (kairėje), ir krikščionis, tačiau grupuotės lyderis A.B.al-Baghdadi neslepia, kad jo tikslas – tikros islamistinės šalies – kalifato sukūrimas.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir „The Atlantic“ inf.

Feb 23, 2015, 5:45 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:07 PM

Birželio pabaigoje Abu Bakras al-Baghdadi paskelbė save „Islamo valstybės“ grupuotės lyderiu ir pranašo Mahometo įpėdiniu – kalifu. Šis pokytis džihadistų retorikoje daugeliui gali atrodyti nereikšmingas, bet tai atsakymas į klausimus, kas laukia kovojant su šia grupuote.

„Islamo valstybei“ kol kas sekasi supykdyti beveik kiekvieną valstybę regione. Grupuotė neseniai išplatino vaizdajuostę, kurioje nufilmuota 21 Egipto krikščioniui vykdoma egzekucija.

Keršydamas Egiptas subombardavo „Islamo valstybės" taikinius Libijoje.

Vasario pradžioje Jordanijos pajėgos pradėjo platų puolimą prieš „Islamo valstybę“ po to, kai ji narve gyvą sudegino įkaitu laikytą pilotą Moazą al-Kassasbeh.

Viešų ir itin kokybiškai nufilmuotų egzekucijų metu buvo žiauriai žudomi ir japonai, ir amerikiečiai, ir prancūzai. Tad nenuostabu, kad Vakarai daugiau dėmesio dabar skiria būtent kovai su „Islamo valstybės“ ekstremistais, o ne Ukrainai, kad ir kaip tuo būtų nepatenkinti ukrainiečiai ar lietuviai.

Iš pirmo žvilgsnio šis siaubingais vaizdo įrašais transliuojamas žiaurumas niekuo nesiskiria nuo bet kurio musulmonų ekstremistų įvykdyto teroro akto per pastaruosius dešimtmečius.

Tačiau pastaruoju metu išpuoliai Europos šalių sostinėse rodo, kad grėsmė yra arčiau, nei įsivaizduojame.

Ką planuoja „Islamo valstybe“ pasivadinusi teroristinė grupuotė, atsakymo negali rasti ir galingiausių pasaulio šalių lyderiai.

Painioja su „Al Qaeda“

„Vakariečiai „Islamo valstybę“ su kitais teroristiniais vienetais painioja dėl dviejų priežasčių“, – teigė žurnalistas Graemas Woodas iš leidinio „The Atlantic“.

„Pirma, manome, kad jai galima taikyti tą pačią pogrindinės organizacijos logiką, kuri buvo naudota kovoje su „Al Qaeda“. Lengva manyti, kad visi džihadistai yra vienodi, todėl juos suprasti nėra sunku.

Tačiau nuo tada, kai „Al Qaeda“ išgyveno savo geriausius laikus praėjusio amžiaus pabaigoje, džihadizmas evoliucionavo taip, kad jį jau sunku palyginti“, – aiškino G.Woodas.

Anot jo, pasaulis klysta ir dėl antros priežasties. Geranoriškai, bet klaidingai mes atmetame „Islamo valstybės“ viduramžišką religinę prigimtį. „Al Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas įtikino pasaulį, kad apskaičiuotas, netgi kapitalistiškas terorizmo organizavimas yra moderniojo pasaulio produktas.

Pasiduodame pagundai taip pat žvelgti ir į „Islamo valstybės“ kovotojus. Nepaisant barbariškų žiaurumų, mums atrodo, kad modernieji džihadistai yra šiuolaikiški žmonės, kuriems labiau rūpi politika nei viduramžius primenančios religinės taisyklės. Jie naudojasi moderniosiomis technologijomis, kuriomis skleidžia savo propagandą.

Tuo įsitikinti nesunku, jei tik turite stiprius nervus, – pažiūrėjus „Islamo valstybės“ sukurtus egzekucijų vaizdo įrašus į akis krinta profesionaliai net keliomis kameromis lyg filmo studijoje filmuoti vaizdai. Viskas lyg makabriškame, bet gerai surežisuotame spektaklyje.

Maža to, „Islamo valstybė“ aktyviai reiškiasi per „Twitter“, „Facebook“ ir kitas socialines platformas, o jų sukurti egzekucijų vaizdo įrašai pasaulio žiniasklaidos priemonėse suveikia kaip narkotikas: baisu žiūrėti, bet didelė dalis vis tiek žiūri.

Be to, savo veiklą teroristai finansuoja originaliai: „Islamo valstybės“ kontroliuojamoje teritorijoje randama ir kūnų su trūkstamomis kūno dalimis, daugiausia – inkstais. Atrodo, kad rastas naujas finansavimo šaltinis – prekyba organais.

Už nusižengimą – mirtis

Tačiau viskas yra daug rimčiau. Pagrindinis skirtumas tarp „Al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ – jų požiūris į kitus musulmonus.

Naujieji džihadistai taip nekenčia kitaip gyvenančių musulmonų, kad yra pasiruošę juos atskirti nuo religijos.

O musulmonui, kuris neprisiekia ištikimybės kalifatui, gresia egzekucija. Mus šiurpina pavienės įkaitų egzekucijos, tačiau musulmonus „Islamo valstybė“ šienauja šimtais ir tūkstančiais – nepaklusniuosius šaudo, kirsdina, mėto nuo stogų.

Korano arba Mahometo pranašysčių šventumo neigimas yra pati didžiausia išdavystė. Bet sąrašas nuodėmių, už kurias musulmoną galima atskirti nuo jo religijos, buvo smarkiai plečiamas.

Kai kuriais atvejais vakarietiškų rūbų dėvėjimas, prekyba alkoholiu arba narkotikais, barzdos skutimas, balsavimas rinkimuose – net už musulmonų kandidatą – gali užtikrinti, kad greitai būsi paskelbtas bedieviu.

Išpažįsti bet kokios kitos islamo atšakos tikėjimą? Jeigu nori moderniau žiūrėti į Koraną, vadinasi, neigi jo tobulumą. Už tai – irgi mirtis. Sekdami doktrina islamistai mirties nuosprendį netiesiogiai paskelbė jau šimtams milijonų žmonių.

Vienas geriausių „Islamo valstybės“ ideologijos specialistų Vakaruose – Prinstono universiteto akademikas Bernardas Haykelis – teigė, kad vakarietiškas politinis korektiškumas verčia pro akis praleisti svarbų faktą – „Islamo valstybės“ ideologija yra persunkta kietų religinių standartų, kurių neketinama keisti.

„Žmonės nori išteisinti islamą. Jie kartoja, kad islamas – taikos religija, tačiau nėra tokio dalyko kaip vienas islamas. Yra įvairūs būdai, kaip musulmonai interpretuoja savo tekstus, o bet kuri interpretacija gali būti ir teisėta“, – sako B.Haykelis.

Apokaliptiškas scenarijus

Visi musulmonai tiki, kad tik vienas Dievas gali žinoti ateitį. Tačiau jie sutinka, kad per Koraną ir pranašo mokymą jis leido tikintiesiems šiek tiek sužinoti apie tai, kas jų gali laukti.

„Islamo valstybė“ skiriasi nuo bet kurio kito džihadistų judėjimo. Ankstesni islamistų režimai svajojo apie tai, kaip plačiais mostais iš Arabijos pusiasalio pašalins kitatikius ar sunaikins Izraelio Valstybę.

O „Islamo valstybė" turi kur kas gigantiškesnių planų. Jų likimas – likti paskutine musulmonų armija, po kurios epinio mūšio su Romos kariuomene stos pasaulio pabaiga.

Raktas į šį apokaliptinį scenarijų – Dabiko miestas Sirijos šiaurėje. Šioje vietoje, kaip teigė Mahometas, Romos armijos įkurs stovyklavietę.

Pranašystė, žinoma, nedetalizuoja, kas sudarys šias bedievių armijas, tačiau tam puikiai tiktų ir amerikiečiai.

Musulmonų kariuomenės pasitiks juos prie Dabiko ir sumuš. Tokiam galutinės pergalės planui „Islamo valstybė“ ruošiasi nuosekliai. Jos kovotojams jau pavyko užimti Dabiką, todėl galima tikėtis, kad kalifatas jau laukia savo priešo.

Pranašystė dėlioja ir tolesnį scenarijų. Po Dabiko mūšio musulmonų armijos turėtų atsiimti Stambulą. Tuomet iš Irano teritorijos prisikels Antimesijas, sunaikinsiantis beveik visus kalifato kovotojus, iš kurių liks vos penki tūkstančiai.

Kai jie jau bus pasiruošę mirti už savo tikėjimą, į Žemę grįš antras pagal svarbumą islamo pranašas Jėzus Kristus, nudurs Antimesiją ir atves musulmonus į pergalę.

Apie grėsmę įspėjo anksčiau

Toks detalus ir idėjiškai grynas planas turi vieną didelį privalumą. Jis leidžia numatyti kai kuriuos grupuotės veiksmus. Išties Abdelis Baris Awtanas – garsus musulmonų autorius, 1996 metais kalbinęs patį O.bin Ladeną, perspėjo dėl panašių grupuočių, tokių kaip „Islamo valstybė“, iškilimo. Tai A.B.Awtanas aiškino dar 2006 m. išleistoje knygoje „Slaptoji „Al Qaeda“ istorija“.

Šioje knygoje autorius tikino, kad teroristai dar 1996 metais kūrė 2020-ųjų strategiją.

Jos esmė paprasta: iš pradžių įvelti Vakarus, pirmiausia JAV, į pražūtingus karus Artimųjų Rytų šalyse, supjudyti su musulmonais ir juos verbuoti į besiplečiantį kalifatą nafta turtingose arabų šalyse.

Beveik visos šios strategijos dalys išsipildė: teroristų išprovokuotos JAV supykdė musulmonų pasaulį invazijomis į Iraką ir Afganistaną, o vėliau ir į Libiją. Būtent šiose šalyse šaknis giliai įleido teroro sėkla ir dabar plinta ekstremistinė liepsna.

„Al Qaeda" tebuvo pirmasis etapas – ji buvo žinoma dėl savo paslaptingumo. „Islamo valstybė“, priešingai, giriasi savo planais, todėl žinant, kaip to klausytis, dar galima nuspėti, kaip kalifatas ketina toliau plėstis.

Vienas būdas palaužti kalifatą yra atkovoti jo užimtą teritoriją Sirijoje ir Irake. „Al Qaeda“ buvo nesunaikinama, nes kaip vabalas galėjo įsirausti į žemę ir ten pralaukti sunkiausius laikus.

„Islamo valstybė“ gali gyvuoti tik atvirai, nes pasislėpdama pogrindyje nustotų būti kalifatas, kuriam būtina teritorija.

Jeigu JAV norėtų įsitraukti į tradicinį karą su „Islamo valstybe“, pamišimas dėl Dabiko miesto svarbos parodo, kad ten būtų siunčiami visi kariniai ištekliai. Jeigu Vakarai visa jėga pultų Dabiką ir sunaikintų jo gynėjus, kalifatas galimai nebeatsitiestų.

Provokuoja veltis į karą

Vis dėlto egzistuoja rizika, kad tai – ir gudraus plano dalis. Akivaizdu, kad kovotojai atvirai provokuoja į karą įsitraukti būtent JAV. Po juodais gobtuvais besislepiantys džihadistai nuolatos kartoja Baracko Obamos vardą, taip tarsi siundydami jį į karą.

JAV invazija būtų didžiulė musulmonų propagandos pergalė. Nepaisant to, ar musulmonai visame pasaulyje yra prisiekę savo ištikimybę kalifatui, ar ne, jie tiki, kad JAV siekia išsiruošti į modernų kryžiaus žygį ir žudyti islamo išpažinėjus.

Dar vienas įsiveržimas ir okupacija tik patvirtintų tokius įsitikinimus, o naujai prie „Islamo valstybės“ prisijungiančių skaičius viršytų visus lūkesčius. Todėl tikėtina, kad žinant visa tai apie „Islamo valstybę“ geriausias būdas yra leisti jai lėtai nukraujuoti. Antskrydžiai ir nuotolinis karas iki šiol atrodo tinkamiausias pasirinkimas iš blogiausių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.