Laivų laukiantys vaikai Libijoje priversti gerti savo šlapimą

Pabėgėlių vaikai, laikinuose Libijos kalėjimuose laukiantys, kada galės persikelti per Viduržemio jūrą, yra priversti gerti savo šlapimą, nes negauna nei maisto, nei vandens, rašo „The Telegraph“.

Pabėgėlių vaikams sunkiausia iškęsti keliones į Europą.<br>AP nuotr.
Pabėgėlių vaikams sunkiausia iškęsti keliones į Europą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2015, 5:04 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:28 AM

Tarptautinės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ atstovai teigia, kad iš kitų Afrikos šalių Libiją pasiekę pabėgėliai dažnai kelis mėnesius turi praleisti kalėjimuose, kol jų šeimos surenka pakankamai pinigų už antrąją kelionės dalį – persikėlimą per Viduržemio jūrą.

Kad šeimos greičiau surinktų reikalingą sumą, prekeiviai žmonėmis pabėgėlius nuolat kankina ir muša.

„Girdėjome šiurpių istorijų apie vaikus, kurie kalėjimuose praleidžia po kelis mėnesius. Jie yra priversti gerti savo šlapimą, nes negauna nei maisto, nei geriamojo vandens. Jie miršta nuo įvairių ligų. Vienoje kameroje kartais laikoma iki šimto vaikų“, – sakė organizacijos atstovė Gemma Parkin.

Prekeivių žmonėmis gaujų per Sacharos dykumą iki Libijos krantų lydimi vos 9 metų vaikai turi iškęsti gąsdinančias keliones iš tokių šalių kaip Eritrėja.

„Gauname vis daugiau duomenų apie vaikus, kurie prekeivių yra laikomi po devynis mėnesius. Moterys tokiomis sąlygomis gimdo be jokios medicininės priežiūros“, – pasakojimą tęsė G.Parkin.

Kol ES lyderiai Briuselyje susitinka specialioje Europos Vadovų Tarybos sesijoje aptarti migrantų krizės Viduržemio regione, humanitarinės pagalbos organizacijos prašo išplėsti dabartines paieškos ir gelbėjimo operacijas.

Iki praėjusių metų spalio Italija vykdė plataus masto gelbėjimo operaciją, pavadintą „Mare Nostrum“ („Mūsų jūra“), tačiau ji buvo uždaryta dėl vietinio politinio pasipriešinimo ir lėšų trūkumo – kas mėnesį ji atsieidavo iki 9 mln. eurų.

Jos funkcijas perėmė kur kas kuklesnė ES sienų tarnybos „Frontex“ prižiūrima operacija, kurios laivai patruliuoja vos 30 jūrinių mylių nuo Italijos krantų.

Dešimtys prekybinių laivų jau buvo priversti gelbėti skęstančių migrantų laivų. Praėjusį savaitgalį įvykusi tragedija, nusinešusi 800 pabėgėlių gyvybę, – taip pat ne išimtis.

„ES privalo atnaujinti savo gelbėjimo operacijas kuo skubiau. Kai buvo sustabdyta „Mare Nostrum“, mes sakėme, kad tai – mirties nuosprendis vaikams, o mūsų baimė vėliau tik pasitvirtino. Operacijos atnaujinimas yra mažiausia, ką Europa gali padaryti norėdama išsaugoti švarią savo sąžinę“, – teigė „Gelbėkit vaikus“ atstovė.

Per šiuos metus maždaug 23 tūkst. migrantų jau pasiekė Italijos krantus. Pakeliui jūroje žuvo jau 1,75 tūkst. žmonių. Vien tūkstantis iš jų – praėjusią savaitę.

„Būtinas platesnis paieškos ir gelbėjimo operacijų mechanizmas, apsaugosiantis nuo didesnio skaičiaus mirčių“, – sakė Tarptautinės migracijos organizacijos atstovas Flavio Di Giacomo.

Jo teigimu, ES pasiūlymai sulaikyti ir sunaikinti prekeivių žmonėmis laivus tik paliks tūkstančius pabėgėlių ir migrantų, įkalintų Libijoje, kur jie patiria smurtą ir žiaurumus.

„Jeigu sunaikinsite laivus ir migrantai negalės perplaukti jūros, jie liks įkalinti Libijoje, kurią apėmusi tikra krizė. Jie pasakoja, kad situacija ten primena pragarą. Migrantai žino, kad gali žūti dykumoje arba viename iš laivų, tačiau net juos stebina žiaurus elgesys Libijoje. Prekeiviai, kurie kankina žmones, yra nusikaltėliai“, – teigė F.Di Giacomo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.