Svarbią konferenciją Malaizijoje vijosi korupcijos šešėlis

Tunise šįmet planuotas pasaulio kovotojų su korupcija metinis susirinkimas buvo perkeltas į Malaiziją – Šiaurės Afrikos šalyje po teroro išpuolių nebesaugu. Bet renginys apkarto ir Azijoje.

P.Eigenas įkūrė „Transparency International“ ir buvo atleistas iš Pasaulio banko.<br>R.Sotvarės nuotr.
P.Eigenas įkūrė „Transparency International“ ir buvo atleistas iš Pasaulio banko.<br>R.Sotvarės nuotr.
Į specialiai Malaizijos valdžiai pastatytą Putradžają korupcijos skandale besimurdantis premjeras N.Razakas neatvyko.<br>R.Sotvarės nuotr.
Į specialiai Malaizijos valdžiai pastatytą Putradžają korupcijos skandale besimurdantis premjeras N.Razakas neatvyko.<br>R.Sotvarės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramunė Sotvarė („Lietuvos rytas“)

2015-09-20 12:34, atnaujinta 2017-10-14 22:52

Perkelti konferenciją į Malaiziją organizatoriai nusprendė siekdami išvengti įtampos ir neramumų, tačiau nuo tikrovės nepabėgo.

Malaizijos valdžia norėjo pristatyti savo laimėjimus, bet buvo priversta kalbėti apie šalies politiką purtantį korupcijos skandalą ir bandymus jį užgniaužti.

Premjeras staiga susirgo

Malaizijos premjero asmeninėje sąskaitoje nežinia iš kur atsiradę 700 milijonų JAV dolerių pakeitė ne tik pokalbių temas, bet ir Tarptautinės antikorupcijos konferencijos dienotvarkę.

Išvakarėse savo dalyvavimą renginyje patvirtinęs ir atidarymo kalbą ketinęs sakyti Malaizijos vyriausybės vadovas Najibas Razakas Putradžajos konferencijų centre nepasirodė.

Pagal oficialią versiją, premjeras staiga sunegalavo.

Tačiau daugiau nei 1 tūkstantis konferencijos dalyvių iš viso pasaulio buvo akivaizdu, kad Malaizijos valdžia taip bandė išvengti protestuotojų minios akistatos su konferencijos svečiais.

Po savaitgalio eitynių šalies sostinėje Kvala Lumpūre nuvargę ir šiek tiek nukraujavę protestuotojai prie konferencijų centro iš tiesų nepasirodė.

Tačiau vietoj premjero atvykusiems jo ministrams nepavyko išvengti korupcijos Malaizijos aukščiausiuose sluoksniuose temos.

Lyg to dar būtų negana, jau prasidėjus renginiui paaiškėjo, kad verslas, susijęs su vienu iš Malaizijos ministrų, yra gavęs dešimtis didelės apimties valstybės užsakymų.

Ginti garbės stojo ministrai

Kodėl tyrimas slopinamas? Ką apie tai mano Malaizijos antikorupcijos komisija?

Ar daugiausia galių savo rankose sutelkęs vyriausybės vadovas atsistatydins?

Kodėl uždaromi kritiškai apie skandalą rašantys leidiniai, o protestuotojai vaikomi?

Apie tai konferencijos dalyviai karštai diskutavo koridoriuose, o Malaizijos valdžios ir kovos su korupcija tarnybų atstovai turėjo aiškintis iš tribūnų.

Vos užsiminęs apie korupcijos skandalą „Transparency International“ pirmininkas Jose Ugazas sulaukė plojimų.

O vietoj suklupusio premjero atvykęs ir gerėjančiais Malaizijos konkurencingumo rodikliais tarptautinę auditoriją užburti bandęs ministras Paulas Kuanas sukėlė nusivylimą, kai ėmė išsisukinėti tikindamas, kad visos institucijos Malaizijoje dirba savarankiškai.

Šią ryšių su visuomene klaidą tik paskutinę forumo dieną ištaisė Malaizijos valstijų Antikorupcijos komisijos patarėjų tarybos pirmininkas Abdulas Azizas Ibrahimas ir šalies ekonomikos plėtros ministras Abdulas Wahidas Omaras.

Pirmasis pripažino, kad valdžia kišosi į tyrimą. O antrasis pareiškė, kad tiesa anksčiau ar vėliau paaiškės: „Rankos ilgos, atmintis – dar ilgesnė.“

Nebaudžiamumas – metų tema

Malaiziją purtantis politinės korupcijos skandalas tapo geriausia pagrindinės konferencijos temos iliustracija.

Galbūt paaiškėjus, kad Malaizijoje kyla politinė temperatūra ir kad ugnį įskėlė įtarimai, jog premjeras gavo milžiniško dydžio kyšį, reikėjo atsisakyti planų organizuoti konferenciją būtent šioje valstybėje?

Kita vertus, Malaizija deda daug pastangų kurdama skaidrios ir augančios valstybės modelį. Tad toks renginys – papildomas signalas eiti būtent šiuo keliu.

„Mes vykstame net į labiausiai korumpuotus kraštus, bendraujame su korumpuotais veikėjais“, – „Transparency International“ poziciją šiuo klausimu netiesiogiai išdėstė šios organizacijos įkūrėjas Peteris Eigenas.

Idėją subrandino Afrikoje

Vokietijoje gimęs 77 metų P.Eigenas yra teisininkas, Europos ir kitų žemynų universitetų profesorius, daugybės visuomeninių organizacijų narys.

Jis aktyviai veikia aplinkosaugos, politikos, ekonomikos srityse. 2004-aisiais jis pelnė Metų europiečio titulą.

Kaip „Transparency International“, dabar veikiančios jau 90 pasaulio valstybių, įkūrėjas apibūdintų save pats?

– Esu visuomenininkas aktyvistas, mokytojas plačiąja prasme. Mano misija – apsaugoti žmones, kurie vieni to padaryti negali. Daugiau nei milijardas žmonių pasaulyje gyvena žemiau skurdo ribos. Tai nepriimtina.

– Mintis įsteigti „Transparency International“ jums kilo daugiau nei prieš 20 metų. Tuomet dirbote Afrikoje, vadovavote Pasaulio banko misijai. Kodėl viską metėte ir ėmėtės kovos su korupcija?

– „Transparency International“ nusprendžiau steigti dirbdamas Nairobyje. Tada daug diskutuodavome su finansiniais donorais, kur turėtume sutelkti Pasaulio banko teikiamą pagalbą.

Buvo akivaizdu, kad milžiniškos lėšos dažnai keliauja į korupcinius projektus, kuriuos siūlo valdžia. Buvo aišku, kad pinigai paprasčiausiai iššvaistomi, o Kenijos, taip pat Afrikos visuomenė negauna iš jų tos naudos, kurią turėtų gauti.

Negalėjau ramiai į visa tai žiūrėti ir nieko nedaryti. Pasiryžau tai pakeisti.

Korupcijos pasitaikydavo ir kitur, tačiau Afrikoje jos dydis buvo tiesiog niokojantis. Mano žmona buvo gydytoja, dirbo įvairiose gydymo įstaigose ir taip pat susidūrė su nepakeliamu skurdu, kurio priežastis – korupcija.

Jaučiausi tiesiog privalantis padaryti ką nors, kas tik galėtų pakeisti padėtį, tačiau Pasaulio bankas neleido to imtis.

Pagal taisykles, banko darbuotojai neturėjo teisės kaip nors veltis į politiką ar papildomą veiklą tose valstybėse, kuriose dirba Pasaulio bankas. Buvau atleistas ir grįžau į Berlyną.

– Kodėl jus atleido?

– Atleido, nes norėjau kovoti su korupcija. Tuomet šios organizacijos struktūroje buvo žmonių, kurie toleravo kyšininkavimą. Vokiečiai, britai, prancūzai ir kiti leido savo bendrovėms, dirbančioms Afrikoje, papirkinėti sprendimų priėmėjus arba valdžią.

Tuomet nebuvo sistemos, kuri tai sustabdytų. Norėjau, kad tokia sistema atsirastų.

– Jums pavyko?

– Dabar padėtis kitokia. Sistema buvo pakeista 1997 metais.

Dabar Pasaulio bankas nebetoleruoja korupcijos.

Padėtis pamažu keičiasi

– „Transparency International“ veikia daugiau nei 20 metų. Kas per tą laiką pasikeitė?

– Per tuos metus įvyko labai daug pokyčių. Pirmiausia keitėsi pats supratimas.

Tai, kas praėjusio amžiaus pabaigoje nebuvo laikoma korupcija, kas buvo suprantama kaip įprastas reiškinys, dabar yra suvokiama visai kitaip. Kartu suvokiama ir korupcijos žala žmonėms. Tai labai svarbu.

Buvo laikai, kai, pavyzdžiui, Vokietijos didžiosios bendrovės galėjo duoti kyšius, nes tai buvo teisiškai leistina ir niekas apie tai nerašė straipsnių. Jei taip nutiktų dabar, tokia bendrovė būtų baudžiama įstatymo nustatyta tvarka.

Kaip tik todėl dabar Vokietijoje yra apie 120 įmonių, kurių bylos nagrinėjamos teismuose, nors dar prieš 16 metų nebuvo nieko panašaus. Įvyko labai didelių, milžiniškų pokyčių.

Atsirado supratimas apie korupcijos rūšis, kurios gana skirtingos. Smulkioji korupcija, kai gydytojas ar mokytojas reikalauja kyšio, ganėtinai skiriasi nuo politinės korupcijos.

Šiandien korupcija aktyviau persekiojama, matome daugiau bandymų ją pažaboti. Išmokta pamatyti korupcijos pėdsakus labai įvairiose srityse.

– Dabar Europa susiduria su milžinišku pabėgėlių srautu iš Afrikos. Ar čia irgi galima ieškoti korupcijos padarinių?

– Be jokių abejonių. Skurdas, vargas, konfliktai, karai Afrikoje yra nulemti ir korupcijos. Žmonės traukiasi iš tų vietų, kur nebelieka perspektyvų gyventi. Korupcija nėra vienintelis svarbus veiksnys – galima kalbėti apie klimato kaitą, diktatorių režimus.

Tačiau korupcija akivaizdžiai prisideda prie skurdo ir migracijos procesų. Ji skatina neigiamus procesus, atima geresnio gyvenimo perspektyvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.