Sumuštas Rusijos žurnalistas: „Prezidente, ką jūs padarėte?“

Rusijos žurnalistas Olegas Kašinas parašė atvirą laišką prezidentui Vladimirui Putinui ir premjerui Dmitrijui Medvedevui. Jame jis ne tik piktinasi tuo, kad 2010 metais jo užpuolimą suorganizavę žmonės liko nenubausti, bet ir kritikuoja visą Rusijos politinę sistemą.

Prieš penkerius metus O.Kašiną sumušę užpuolikai sulaužė žandikaulį, praskėlė kaukolę, sulaužė koją ir kelis pirštus, iš kurių vienas turėjo būti amputuotas.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Prieš penkerius metus O.Kašiną sumušę užpuolikai sulaužė žandikaulį, praskėlė kaukolę, sulaužė koją ir kelis pirštus, iš kurių vienas turėjo būti amputuotas.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Paskutinių 15 metų Rusiją O.Kašinas pavadino „moraline katastrofa“, už kurią atsakingi V.Putinas ir D.Medvedevas.<br>AP nuotr.
Paskutinių 15 metų Rusiją O.Kašinas pavadino „moraline katastrofa“, už kurią atsakingi V.Putinas ir D.Medvedevas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 7, 2015, 9:19 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 11:43 AM

„Dabartinėje visuomenėje net paprasčiausi klausimai dėl gėrio ir blogio yra nebeįmanomi. Ar galima vogti? Ar galima sukčiauti? Ar etiška žudyti? Dabar Rusijoje pasidarė įprasta sakyti: viskas ne taip paprasta. Visas jūsų geras darbas sugriovė mūsų šalį“, – skelia O.Kašinas.

Prieš penkerius metus O.Kašiną sumušę užpuolikai sulaužė žandikaulį, praskėlė kaukolę, sulaužė koją ir kelis pirštus, iš kurių vienas turėjo būti amputuotas. Tačiau jie nieko nepavogė.

Po išpuolio atsirado daug įtariamųjų. O.Kašinas yra vienas ryškiausių nepriklausomų Rusijos žurnalistų, todėl nesunku sugalvoti, kiek prieš jų jis turi.

Po kelių mėnesių, kai žurnalistas gydėsi Izraelio ligoninėje, jį aplankė tuometinis prezidentas Dmitrijus Medvedevas, kuris jam pažadėjo, kad byla bus greitai išspręsta.

Rusijoje išpuoliai prieš žurnalistus retai būna išaiškinami iki galo. Rugsėjį O.Kašinas įvardijo, kas, jo nuomone, yra atsakingas dėl jo išpuolio – Pskovo rajono gubernatorius Andrejus Turčiakas.

Žurnalistas sukritikavo savo tinklaraštyje politiką vos du mėnesius prieš išpuolį.

Jis tikino, kad nors žmonės, kurie jį sumušė, buvo suimti, jų parodymai buvo nukreipti prieš A.Turčiaką. Šių kaltinimų politikas nekomentavo.

Laiške O.Kašinas kreipiasi į D.Medvedevą ir V.Putiną pabrėždamas, kad jie iki šiol niekaip neatsakė į jo ir jo kolegų prašymus surasto kaltininkus.

„Tačiau tai labai logiška: jums reikėjo tuo „pasirūpinti“, bet to visiškai nereikia. Jūs turite absoliučia galią leisti ir vykdyti įstatymus Rusijoje. Todėl viskuo jau „pasirūpinta“ labai seniai, o tiek pat laiko žinojote, kad jūsų mažasis gubernatorius A.Turčiakas užsakė nusikaltimą prieš mane“, – rašė O.Kašinas.

O.Kašinas kaltina Rusijos vadovus remiant A.Turčiaką bei „jo nusikaltėlių ir žudikų gaujas“.

Žurnalistas taip pat cituoja jo bylą tyrusį inspektorių Vadimą Sockovą: „Yra įstatymas, bet yra ir vadovas, o vadovo valia visada stipresnė už bet kokį įstatymą“.

Toliau laiške O.Kašinas apgailestauja, kad Rusijos sistema privertė V.Sockovą tapti tuo, kas jis yra dabar.

„Galiu įsivaizduoti, kaip jis atrodė tada, kai dar buvo pirmakursis, pilnas entuziazmo, nuoširdumo ir svajonių pakeisti pasaulį. Kas jis dabar? Išgąsdintas biurokratas, kuris tenori išlaikyti savo darbą iki pensijos. Kas jį tokiu padarė? Jūs“, – nedvejodamas rėžė žurnalistas.

Paskutinių 15 metų Rusiją jis pavadino „moraline katastrofa“, už kurią atsakingi V.Putinas ir D.Medvedevas. „Bet jūs dirbkite toliau, tvarkykitės su savo problemomis, net nesuprasdami, kad patys sau kasate duobę. „Viskas ne taip paprasta“ – tai jums pasakys pikta minia, kai ateis laikas jums pabėgti. Tikiu, kad jūs bijote šios minios, bet atminkite, kad ją sukūrėte tik jūs ir neturite ko daugiau dėl to kaltinti“, – toliau rašo žurnalistas.

„Darykite, ką norite, bet man įdomu, koks patogus jūsų gyvenimas, kai žinote, kad vieną dieną patys negalėsite pasikliauti teise ir įstatymu, kai to labiausiai reikės“, – laišką užbaigia O.Kašinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.