J. Stalino portretai Donecke gaivina sovietmečio ilgesį

Prorusiškų separatistų kontroliuojamo Donecko pagrindinėje aikštėje iškilo trys milžiniški sovietų diktatoriaus Josifo Stalino portretai. Bet separatistai ir kitokiais būdais semiasi patirties iš sovietmečio, skelbia „The Guardian“.

Donecko centre iškilo sovietmetį primenantys J.Stalino portretai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Donecko centre iškilo sovietmetį primenantys J.Stalino portretai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Donecko centre iškilo sovietmetį primenantys J.Stalino portretai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Donecko centre iškilo sovietmetį primenantys J.Stalino portretai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Donecko centre iškilo sovietmetį primenantys J.Stalino portretai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Donecko centre iškilo sovietmetį primenantys J.Stalino portretai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Oct 20, 2015, 6:06 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 1:50 AM

J.Stalino paveikslai iškabinti pagrindinėje mieto aikštėje. Prie jų puikuojasi ir sovietų lyderio karo laikų citata: „Mūsų tikslas – teisingas. Priešas bus nugalėtas. Mes iškovosime pergalę“.

Anksčiau laikytas nepriimtinu, dabar J.Stalino kultas atgimė kartu su kitomis sovietinėmis tradicijomis, kuriomis prorusiški separatistai siekia įtvirtinti savo valdžią Rytų Ukrainoje.

Tačiau J.Stalino režimo žiaurumai čia kaip tyčia nutylimi.

„Manau, kad J.Stalino portretai yra geras dalykas. Tai mūsų istorija, o daugelis žmonių iš viso pamiršo, kad jis egzistavo“, – tikino paveikslų iškabinimą palaikanti 22 metų studentė Jekaterina.

Diktatoriaus žiaurumas pamirštas

Donecko gyventojams sovietinio vado vykdytos kolektyvizacijos sukeltas badas, per kurį ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje mirė iki 5 mln. ukrainiečių, – visiškai nė motais.

Separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka nekart apgailestavo dėl Sovietų Sąjungos griūties.

Sovietų Sąjunga buvo puiki šalis. Tai didžiulė klaida, kad ji buvo sugriauta CŽV ir kitų slaptųjų tarnybų, – teigė 39 metų buvęs karininkas. – Europa ir kitos šalys stingo nuo mūsų iš siaubo.“

J.Stalino portretai tapo neatsiejama prorusiškų separatistų vadeivų būstinių puošmena.

Vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos viceministras Eduardas Basurinas ženkliuką su J.Stalino portretu nešioja ir ant krūtinės.

Regis, nenuostabu, kad būtent Donecke dabar atgimė naujas J.Stalino kultas. Šis angliakasybos pramonės miestas sovietmečiu buvo žinomas Stalino vardu.

Septintojo dešimtmečio pradžioje jis buvo pervadintas Nikitos Chruščiovo, kuris visoje Sovietų Sąjungoje atsikratė savo pirmtako asmenybės kulto.

Kijevas griauna paminklus

Donecko separatistų prielankumas J.Stalinui – ryškus kontrastas vakarietiškai Kijevo vyriausybės pozicijai.

Gegužės mėnesį Ukrainos valdžia priėmė įstatymus, pagal kuriuos draudžiama viešai demonstruoti ne tik nacių, bet ir sovietų simboliką.

Šiuo teisės aktu reikalaujama nugriauti paminklus, pervadinti gatves, miestus ir įmones, kurios vis dar yra išlaikiusios sovietmetį menančius pavadinimus.

Visoje Ukrainoje jau buvo nugriauta nemažai Vladimiro Lenino skulptūrų. Tai separatistai irgi sutiko su pasidygėjimu.

Donecko separatistų kultūros ministras Aleksandras Pareckis tai pavadino „vandalizmu ir barbarizmu“, o Luhansko separatistų lyderis Igoris Plotnickis įspėjo dėl „moralinio genocido“.

Novoazovsko mieste separatistai pagarbiai iš naujo pastatė Lenino skulptūrą po to, kai šis miestas prie Azovo jūros buvo atsiimtas iš Ukrainos pajėgų.

Siekdami sukurti naują tapatybę savo regionams, separatistai dažnai atsigręžia į sovietinę praeitį.

Jų kontroliuojamos teritorijos vadinamos „liaudies respublikomis“. Šis pavadinimas buvo naudojamas ir komunistinio režimo kontroliuojamose Bulgarijoje, Mongolijoje ar Rumunijoje.

Luhansko liaudies respublikos herbe – kukurūzų burbuolės ir raudona žvaigždė.

Separatistai netgi bando atgaivinti ir pionierių būrelius. Separatistinių regionų saugumo organas pavadintas Valstybės saugumo ministerija arba MGB – taip vadinta ir J.Stalino slaptoji policija 1946–1953 metais.

Rytų Ukrainoje įsigaliojo ir sovietinė teisinė sistema, kur atsakovas turi menkų galimybių būti išteisintas.

„Donecke įteisinome sovietinio modelio prokuratūrą“, – neslėpė už sistemos reformas atsakingas Andrejus Spivakas.

Gaivina ir darbininkų kultą

Rytų Ukrainoje atgimė dar vienas sovietinio herojaus kultas. Čia organizuojamos parodos, kuriose eksponuojami sovietinio „darbininko didvyrio“ Aleksejaus Stachanovo portretai.

Ketvirtajame dešimtmetyje šį Luhansko angliakasį sovietų valdžia pasirinko kaip darbo normų viršijimo ir herojiškai narsaus darbininko simbolį.

„Tada viskas buvo geriau. Gyvenome visiškai kitokį gyvenimą“, – gėrėdamasi darbininkų paveikslais prisiminė 73 metų Galina.

Sovietų eros idealizavimas turi ir savo kainą. Separatistų valdžia pasiruošusi panaikinti viską, kas trukdo pro rožinius akinius žvelgti į praeitį.

Rugpjūčio mėnesį Donecke buvo nugriautas paminklas bado Ukrainoje aukoms.

Pensininkė Marija tikino, kad tai – nusikaltimas. Tačiau tokia nuomonė Donecke – retenybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.