Rusija šaiposi: „Operacija Juodkrantėje – ne atsitiktinumas“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas, prabilęs apie tai, kad Juodkrantėje per pratybas galėjo būti išsilaipinę rusų diversantai, netruko sulaukti rusų žiniasklaidos dėmesio. Naujienų portalas pravda.ru tokias kalbas pavadino paprasčiausia panika.

Rusų kariai ruošiasi būsimiems susirėmimams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusų kariai ruošiasi būsimiems susirėmimams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Politologas perspėja apie galimas Rusijos provokacijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Politologas perspėja apie galimas Rusijos provokacijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rusų kariai ruošiasi būsimiems susirėmimams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusų kariai ruošiasi būsimiems susirėmimams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 5:13 PM, atnaujinta May 28, 2017, 6:06 AM

A.Paulauskas, komentuodamas VSD ataskaitos teiginį apie požymius, užsiminė, „kad Rusijos specialiosios paskirties kariniai daliniai taikos metu atlieka prasiskverbimus į užsienio valstybes“.

„Strategiškai svarbi vieta“

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas tikino gavęs informacijos esą rusų diversantai Juodkrantėje galėjo išsilaipinti dar prieš 2015 metus. Tiesa, kodėl būtent Juodkrantėje ir kokių priemonių tuomet imtasi, A.Paulauskas neatsakė. Tai ir sulaukė didelės kritikos, neva pateikta ne visa informacija, o tik pateikta hipotezė galinti sukelti paniką tarp gyventojų.

„Juodkrantės pasirinkimas nėra atsitiktinis. Jaukus kurortinis miestelis Kuršių Nerijoje yra žinomas dėl savo paplūdimių, pušų, medinių namų ir rūkytos žuvies. Vieta strategiškai svarbi Lietuvai“, – ironiškai rašė pravda.ru.

Ko siekė politikas?

Politologas Vytautas Dumbliauskas įsitikinęs: Rusija yra pavojinga ir bet kokių provokacijų galima tikėtis.

„Kalbėti apie jų galimumą reikėtų. Be abejo, svarbu, kokia forma tai pateikiama. A.Paulauskas prisipažino, kad jis pasvarstė labiau hipotetinę galimybę. Tačiau provokacijos visiškai įmanomos, nes V.Putinui reikia renginių, mažų konfliktų, kuriuos galėtų rodyti per televiziją. Jis nori parodyti, kad yra kietas. Todėl visiškai tikiu, kad jie gali parodyti esą lietuviai užpuolė Kaliningrado sritį, stiprūs rusai juos atkirto““, – sakė V.Dumbliauskas.

Pasak politologo, Putinui reikia nedidelių ir jam nepavojingų konfliktų dėl viešųjų ryšių. Esą jo legitimumas pagrįstas karu. „Jis įsivėlė į karus norėdamas parodyti, kad jo valdžia yra reikalinga, nes ekonomika žlunga, naftos kainos nekils. Negalima žiūrėti į viską it juoką“, – perspėjo V.Dumbliauskas.

Apie tai, jog Rusija gali surengti provokacijas prieš NATO šalis ir greičiausiai taikiniu taps Lietuva, neseniai kalbėjo ir buvęs Rusijos Dumos deputatas Ilja Ponomariovas, pabėgęs į JAV. Tačiau V.Dumbliauskas neabejoja, net ir tokiu atveju, Kremlius tai pateiks atvirkščiai. Esą puola NATO, Rusijos piliečiams kyla grėsmė.

Paklaustas, ar pripažinimas apie galimą rusų diversantų išsilaipinimą Lietuvos teritorijoje, nėra tuo pačiu ir prisipažinimas, kad Lietuvos sienos blogai apsaugotos, V.Dumbliauskas sakė: „Sunku pasakyti. Manau A.Paulausko noras buvo sukelti diskusiją ir atkreipti visuomenės dėmesį.

Pavojus – realus

Juk tie Lietuvos gyventojai, kurie žiūri Kremliaus televiziją, kitaip viską supranta. Provokacijos gali būti, gali žūti ne vienas mūsų žmogus, o Putinui tai smulkmena. Donbase dėl jo veiksmų žuvo tūkstančiai. Nereikia gąsdinti gyventojų, bet reikia kalbėti, kad Putino vadovaujama Rusija yra realus pavojus.“

Politologas taip pat neatmeta galimybės, jog Rusija ir išsilaipinimo Juodkrantejė istoriją gali panaudoti sau patogiu būdu, pavyzdžiui, kalbėti apie perdėtą paniką.

„Iš dabartinės Rusijos propagandos gali tikėtis visko. Jie meluoja kryptingai, nes tai viena iš propagandinio karo formų. Tai daroma sąmoningai.

Tačiau bet koks kalbėjimas yra mūsų naudai, nes tylėjimas reiškia problemos slėpimą. Būtina paruošti žmones galimai provokacijai. Svarbu suprasti, kad Rusija nebėra ta draugiška valstybė, su kuria vyko prekyba. Tai pasibaigė, su šita Kremliaus valdžia prošvaisčių nėra“, – sakė V.Dumbliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.