J. Kerry D. Trumpui: JAV toliau vykdys įsipareigojimus NATO

[[ge:lrytas:lrytas:1230632]]

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtadienį patvirtino – JAV toliau vykdys įsipareigojimus NATO.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtadienį patvirtino – JAV toliau vykdys įsipareigojimus NATO.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2016, 10:40 AM, atnaujinta May 18, 2017, 3:36 AM

J.Kerry nesiėmė tiesiogiai komentuoti D.Trumpo pareiškimo, kad jis vertintų kurios nors sąjungininkės prašymą suteikti pagal tai, kaip ta šalis vykdo savo finansinius įsipareigojimus NATO.

Vis dėlto kalbėdamas spaudos konferencijoje po koalicijos, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ viršūnių susitikimo, jis pasinaudojo proga dar kartą patvirtinti, kad JAV laikysis savo dabartinės politikos.

„Neketinu įsitraukti į prezidentines lenktynes, – sakė jis. – Aš nedalyvauju politikoje.“

„Taigi leiskite man tiesiog dar kartą išdėstyti Amerikos politiką NATO atžvilgiu, nes noriu, kad mūsų NATO partneriams būtų aišku, kokia yra mūsų pozicija“, – tęsė J.Kerry.

„Ši administracijai, kaip ir kiekviena kita respublikonų arba demokratų administracija nuo 1949 metų, išlieka visiškai įsipareigojusi NATO aljansui ir mūsų saugumo įsipareigojimams pagal (NATO sutarties) 5-ąjį straipsnį, kuris yra nepajudinamas pagrindas mūsų narystei ir partnerystei su NATO.“

Duodamas interviu, kurį ketvirtadienį paskelbė dienraštis „The New York Times“, D.Trumpas iškėlė klausimą dėl tų pažadų.

Jis perspėjo, kad Rusijos invazijos atveju padėtų Baltijos šalims tik tokiu atveju, jeigu padarytų išvadą, kad jos „vykdė įsipareigojimus mūsų atžvilgiu“.

Briuselyje NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas savo ruožtu sakė, kad Aljanso sutartis yra absoliučiai aiški: „Mes giname vieni kitus.“

„Aš nesikišiu į JAV rinkimų kampaniją“, – pabrėžė J.Stoltenbergas, bet pažymėjo: „Du pasauliniai karai parodė, kad taika Europoje taip pat svarbi Jungtinių Valstijų saugumui.“

Jau ne viena JAV administracija skundėsi – kai kada aštriai – kad daugelis NATO šalių nesistengia proporcingai prisidėti prie Aljanso finansavimo.

JAV skiriami pinigai sudaro daugiau negu 70 proc. visų NATO išlaidų gynybai, o tik keturios kitos narės (Britanija, Estija, Graikija ir Lenkija) vykdo reikalavimą, kad gynybai būtų skiriama bent 2 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

Senatorius Bobas Corkeris, D.Trumpo šalininkas ir Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas, sakė, kad „daugeliui mūsų neviltį kelia faktas, jog Jungtinės Valstijos atlieka tokį neproporcingai didelį vaidmenį mūsų NATO sąjungininkų gynyboje, nors mes labai vertiname ir gerbiame paties aljanso svarbą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.