Lenkijos seimūnė siūlo deportuoti ateistus, kitatikius ir emigrantus

Lenkijos seimūnė Beata Mateusiak-Pielucha žiniasklaidai pareiškė, kad užsieniečiai, ateistai bei musulmonai ir stačiatikiai privalėtų pasirašyti lojalumo katalikiškai Lenkijai pasižadėjimą. Kitu atveju tokius asmenis valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovė pasiūlė deportuoti.

Seimūnės nuomone katalikiška dauguma turi teisę deportuoti iš šalies ateistus ir kitatikius.<br>R.Butrimo nuotr.
Seimūnės nuomone katalikiška dauguma turi teisę deportuoti iš šalies ateistus ir kitatikius.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2016-11-17 17:44, atnaujinta 2017-04-17 16:44

Anot politikės, užsieniečiai, ateistai ir kitą tikėjimą išpažįstantieji turėtų prisiekti, kad įsipareigoja gerbti Lenkijos konstituciją ir tradicinėmis laikomas vertybes. Minėti asmenys turėtų suteikti visą informaciją apie savo pasaulėžiūrą, ir, paaiškėjus, jog nesilaiko lojalumo reikalavimų, galėtų būti deportuoti.

53 metų politikė savo mintis išdėstė TTP vyriausybę remiančiame tinklapyje „wPolityce.pl“. B.Mateusiak-Pielucha tinklapyje dalijosi savo nuomone apie politinį Varšuvos ir Kijevo skandalą iššaukusį filmą „Voluinė“ („Wołyń“).

Filme yra subjektyviai nupasakojamos 1943 metais įvykusios tarpusavio skerdynės Voluinės regione, per kurias žuvo apie 40–60 tūkst. lenkų ir 15–20 tūkst. ukrainiečių. Kino juosta Lenkijoje pasiekė istorinių filmų lankomumo rekordą, tačiau sukėlė ukrainiečių kaltinimus, jog žudikais rodomi vien jų tautiečiai. Kijevas pareiškė, kad filmas kenkia dvišaliams santykiams ir uždraudė jo demonstraciją Ukrainoje.

B.Mateusiak-Pielucha gyrė filmą, kaip objektyvų, ir klausė, ar šalies valdžia turi pakankamai informacijos apie milijoną ukrainiečių, atvykusių čia dirbti bei mokytis. Ar atvykėliai pripažįsta, kad dėl Voluinės skerdynių kalti buvo ukrainiečiai, ar smerkia tuose įvykiuose dalyvavusius tautiečius, giminaičius?

O gal kai kurie ukrainiečiai finansuoja čia uždirbtais pinigais paminklus asmenims, kurie žudė lenkus? Seimūnės nuomone, Lenkija privalo remti europinius Ukrainos siekius, tačiau TTP pirmoje vietoje yra tėvynainių gerovė, todėl būtina griežčiau kontroliuoti, kas atvyksta į šalį ir reikalauti lojalumo. To esą būtina reikalauti ne tik iš užsieniečių, bet ir ateistų, stačiatikių, musulmonų.

Šių minčių autorė yra ne bet kas, bet teisę studijavusi TTP valdybos narė, viena iš šios partijos įkūrėjų. TTP skelbiasi esanti katalikiška ir vykdanti Bažnyčiai palankią politiką.

TTP vyriausybė pareiškė nepriimsianti pabėgėlių, nes svarbiau yra rūpintis tautiečių saugumu ir gerove. Seimūnų kaltinimai, kad dėl Voluinės žudynių atsakingi yra vien kaimynai, iššaukė ukrainiečių užpuolimus, paminklų griovimus, o prieš savaitę per nacionalistų maršą Varšuvoje buvo sudeginta Ukrainos vėliava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.