Dingusio lėktuvo paieškas pareigūnai baigė skėstelėję rankomis

Beveik dvejus metus trukusios dingusio oro linijų „Malaysia Airlines“ lėktuvo, skridusio reisu MH370, paieškos Indijos vandenyno dugne sustabdytos. Aukų artimieji šį sprendimą pavadino išdavyste.

Aukų artimieji ilgai prašė politikų laikytis pažadų ir nenutraukti Indijos vandenyne dingusio lėktuvo paieškų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Aukų artimieji ilgai prašė politikų laikytis pažadų ir nenutraukti Indijos vandenyne dingusio lėktuvo paieškų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 18, 2017, 8:55 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 12:26 AM

Vakar Australijos, Malaizijos ir Kinijos pareigūnai pranešė 239 lėktuvu skridusių žmonių artimiesiems, kad apieškoję 120 tūkst. kvadratinių kilometrų vandenyno dugne jie taip ir nerado nieko, kas primintų lėktuvo korpusą.

„Deja, paskutinis laivas šiandien paliko teritoriją, kurioje vykdėme paieškas. Nors kliovėmės geriausiais mokslininkais, naujausiomis technologijomis, profesionalų patarimais ir kompiuteriniais modeliais, paieškos buvo bevaisės“, – artimiesiems laiške pranešė trijų šalių transporto ministrai.

Rastos kelios nuolaužos

Iš Kvala Lumpūro į Pekiną reisu MH370 skridęs lėktuvas 2014 metų kovo 8-ąją dingo iš radarų vos palikęs Malaizijos teritoriją.

Lėktuvu skrido 152 Kinijos, 50 Malaizijos piliečių, keleiviai iš Australijos, Kanados, Prancūzijos, Honkongo, Indijos, Indonezijos, Irano, Nyderlandų, Naujosios Zelandijos, Rusijos, Taivano, Ukrainos ir JAV.

Manoma, kad orlaivis nukrypo nuo kurso ir kelias valandas skrido į priešingą pusę, kol sudužo pietinėje Indijos vandenyno dalyje.

Jo fiuzeliažas taip ir nebuvo rastas, bet Indijos vandenyno pakrantėse – net už tūkstančių kilometrų esančiame Madagaskare – per pastaruosius dvejus metus aptikta apie 20 nuolaužų. Tačiau nustatyta, kad tik 7 iš jų galėjo būti dingusio „Boeing 777“.

Sprendimą laiko išdavyste

Aukų artimieji, vis dar neprarandantys vilties ką nors sužinoti apie lėktuvu skridusių žmonių likimą, pasipiktino, kad paieškos nutraukiamos.

„Atrodo, šis sprendimas iš anksto apgalvotas.

Tai tikra išdavystė šeimoms ir visuomenei, kuriai valdžia pažadėjo ieškoti“, – sakė Čenajuje gyvenantis K.S.Narendranas, kurio žmona Chandrika Sharma skrido pražūtinguoju reisu.

Artimuosius subūrusi organizacija „Voice370“ pareiškė, kad trijų paieškas vykdžiusių valstybių vyriausybės nenori galvoti apie tai, kad darbus dar galima tęsti kitoje teritorijoje.

„Visiems lėktuvais skraidantiems žmonėms esate įsipareigoję išplėsti paieškų zoną. Komerciniai laineriai negali tiesiog dingti be pėdsako“, – išplatintame pranešime aiškino grupė.

Brangiausia orlaivio paieška

MH370 dingimas, vadinamas didžiausia mįsle aviacijos istorijoje, iki šiol neturi paaiškinimo. Ekspertai iškėlė kelias versijas, kas galėjo nutikti dingusiam lėktuvui.

Svarstyta, kad penkias valandas į vandenyno vidurį skridęs lėktuvas galėjo sudužti pasibaigus degalams arba bandant avariniu būdu nusileisti ant vandens. Taip pat spėliota, kad lėktuvo pilotai galėjo prarasti sąmonę, todėl lėktuvo kelias valandas niekas nekontroliavo.

Radarų ir palydovų duomenys rodė, kad paskutinė žinoma orlaivio buvimo vieta yra pietinėje Indijos vandenyno dalyje, tad šioje teritorijoje ir pradėtos paieškos.

Manoma, kad operacija kainavo apie 127 mln. eurų, kuriuos skyrė Australija ir Malaizija.

Dar 14 mln. eurų paramą suteikė daugiausia keleivių praradusi Kinija.

Tiesa, jau pernai liepą Australija, Kinija ir Malaizija pranešė, kad jeigu visoje 120 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorijoje nebus aptikta orlaivio nuolaužų, paieškos bus nutrauktas.

O gruodžio mėnesį tyrėjai prisipažino, kad galbūt naršė pernelyg į pietus nutolusios vandenyno zonos dugną, ir pasiūlė išplėsti paieškas. Bet Australijos vyriausybė atmetė šiuos prašymus, kol apie galimą lėktuvo vietą nebus surinkta daugiau tikslesnės informacijos.

„Tikimės, kad sugebėsime sužinoti daugiau ir kada nors ateityje lėktuvas bus surastas“, – vakar išplatintame pareiškime vylėsi pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.