Rusijos kino kūrėjai skėlė antausį Vladimirui Putinui

Rusijos kino švente turėję tapti „Nika“ apdovanojimai greičiau priminė opozicionierių susitikimą. Atsiimdami apdovanojimus menininkai negailėjo aštrių žodžių valdžiai, o šalį lygino su Šiaurės Korėja.

Atsiimdamas apdovanojimą A.Sokurovas kritikavo šalies valdžią.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Atsiimdamas apdovanojimą A.Sokurovas kritikavo šalies valdžią.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Atsiimdamas apdovanojimą A.Sokurovas kritikavo šalies valdžią.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Atsiimdamas apdovanojimą A.Sokurovas kritikavo šalies valdžią.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Meduza“, „Kommersant“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 30, 2017, 8:03 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:41 PM

Rusijos kinematografijos akademijos nacionalinių premijų teikimo ceremonija pasižymėjo beveik rekordiniu skaičiumi politinių pareiškimų, kuriuos nuo scenos kartojo vienas menininkas po kito.

Nors iš pradžių atrodė, kad viskas bus kaip įprasta – liaupsės kino kūrėjams, padėkos ir plojimai, netrukus kino šventėje vis garsiau ėmė skambėti politinės kalbos.

Atsiimdamas apdovanojimą už dokumentinį filmą režisierius Vitalijus Manskis rėžė: „Pas mus kol kas ne Šiaurės Korėja, tačiau mes pra**kome šalį, todėl esame blogesni už Pchenjaną.“

Įteikiant kitą apdovanojimą salėje pasigirdo daina, kurioje nuskambėjo žodžiai „kaip blogai gyventi Maskvoje“.

Režisierius ir scenarijaus autorius Aleksejus Krasovskis tęsė aštrių pareiškimų seriją.

Jis sukritikavo šalies valdžios veiksmus per sekmadienį vykusius protestus ir paragino kino kūrėjus bei susirinkusius salėje palaikyti išėjusius į gatves, ypač tuos, kurie buvo sulaikyti.

Viena daugiausia dėmesio sulaukusių kalbų buvo režisieriaus Aleksandro Sokurovo, apdovanoto Garbės ir orumo kategorijoje.

Jis negailėjo kritikos nei šalies Kultūros ministerijai, nei valdžiai apskritai, piktinosi ir Kremliaus reakcija į masinius protestus.

Režisierius pasakojo kalbėjęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl Ukrainos režisieriaus Olego Sencovo paleidimo. Pastarasis buvo apkaltintas rengiantis teroro išpuolius Kryme. Už tai jam skirta 20 metų kalėjimo.

„Prieš išvykdamas į apdovanojimų ceremoniją paskambinau mamai.

Ji manęs prašė nelipti į sceną ir nekalbėti. Paklausiau, kodėl? O ji man atsakė: „Jie tave nužudys.“ Vėl paklausiau – už ką? O ji man atsakė, jog už tai, kad nuolatos ginčijuosi su valdžia, man nuolat kas nors netinka. Atsakiau, kad nesiginčiju, o tik reiškiu savo nuomonę“, – savo kalbą pradėjo A.Sokurovas.

Režisierius kalbėjo ir apie Rusijoje vykusius protestus.

„Negalima pradėti pilietinio karo su moksleiviais ir studentais. Reikia juos išgirsti. Tačiau nė vienas mūsų politikų nenori jų klausyti, nepageidauja su jais kalbėtis.

To nebeįmanoma kentėti. Raginu mūsų deputatus priimti įstatymą, draudžiantį per mitingus, protestus apskritai prisiliesti prie moterų, merginų. Matėte, kas vyko sekmadienį, – merginos buvo tempiamos už rankų, kojų.

Tai buvo prievarta. Taip negalima. Tie žmonės pagaliau pradėjo suvokti, kas vyksta šalyje“, – kalbėjo A.Sokurovas.

Pasak jo, daugelį metų akademinė bendruomenė ragino jaunuolius reikšti savo nuomonę, o kai jie tai padarė, sulaukė bausmės. Tokie režisieriaus žodžiai buvo palydėti plojimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.