Mirė pirmąjį JAV septintuką pagimdžiusi moteris – jos istorija buvo neeilinė

Patricia Frustaci Amerikoje išgarsėjo, kai 1985-aisiai pagimdė pirmąjį šalies istorijoje septintuką – keturis berniukus ir tris mergytes. Jos vyriausiasis sūnus Josephas pranešė, kad vasario 10-ąją 63 metų moterį pasiglemžė liga – plaučių fibrozė.

 Frustaci šeimai ne tik reikėjo rūpintis sergančiais vaikučiais, bet ir kapstytis iš skolų.
 Frustaci šeimai ne tik reikėjo rūpintis sergančiais vaikučiais, bet ir kapstytis iš skolų.
 P.Frustraci po septintuko gimimo susilaukė milžiniško žiniasklaidos dėmesio.
 P.Frustraci po septintuko gimimo susilaukė milžiniško žiniasklaidos dėmesio.
 P.Frustraci po septintuko gimimo susilaukė milžiniško žiniasklaidos dėmesio.
 P.Frustraci po septintuko gimimo susilaukė milžiniško žiniasklaidos dėmesio.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 17, 2018, 2:03 PM

P.Frustaci dirbo anglų kalbos mokytoja Riversaide. Su vyru ji turėjo keturmetį sūnų, kai nusprendė, kad norėtų daugiau vaikų, rašo AP.

Tačiau, kad šis jų troškimas išsipildytų, teko kreiptis į vaisingumo kliniką. Po vaisingumo terapijos moteris susilaukė septintuko. Tuo metu tai buvo pats didžiausias vienu metu gimusių kūdikių skaičius JAV.

Tačiau viena mergytė gimė negyva. O kadangi vaikai gimė dvylika savaičių anksčiau, nei turėjo, jie turėjo daugybę rimtų sveikatos problemų – dėl jų vienas berniukas išgyveno vos tris dienas, o jo brolis ir sesuo mirė nesulaukę nė dviejų savaičių.

Trys išgyvenę vaikai buvo pavadinti Stephenu, Richardu ir Patricia.

Netrukus Frustaci šeima sulaukė dar vieno smūgio – šįkart finansinio. Jiems buvo pateikta milijono dolerių sąskaita už medicinines paslaugas.

Šeima padavė vaisingumo kliniką ir vieną gydytoją į teismą – kaltino dėl keturių jų vaikų mirties ir aplaidumo, kuris lėmė, jog išgyvenę vaikai taip pat turi sveikatos sutrikimų.

„Nepraeina nė viena dienai, kai apie juos nepasikalbame, – apie mirusius kūdikius kalbėjo P.Frustaci. – Nepraeina nė viena diena, kai nepasižiūriu į savo mažylių nuotraukas.“

Patricia teigė, jog nėštumo metu ji nebuvo tinkamai prižiūrima, jos vaikų sveikata nesirūpinama, o vaisingumą skatinantis medikamentas jai buvo išrašytas pernelyg didelėmis dozėmis.

Klinika nepripažino savo kaltės, tačiau sumokėjo šeimai 450 tūkst. dolerių ir sutiko teikti mėnesines išmokas trims išgyvenusiems vaikams iki visą jų gyvenimą.

Finansinės problemos, didžiulis visuomenės dėmesys ir nuolatinis rūpinimasis sergančiais vaikais palaužė motiną. Ją ėmė kankinti psichikos sutrikimai.

„Buvo labai sunku, – pasakojo vyriausiasis sūnus J.Frustaci. – Ji buvo paprasta moteris, kuri staiga tapo žinoma. Didžiulis susidomėjimas turėjo savo kainą.“

Vis dėlto moteris niekada nesakė, jog gailisi dėl savo sprendimo kreiptis į vaisingumo kliniką ir susilaukti daugiau vaikų.

„Ji nesigailėjo. Tai jai padovanojo vaikus, o vaikai buvo jos visas gyvenimas“, – sakė sūnus.

1990-aisiais N.Frustraci po dar vienos vaisingumo terapijos pagimdė sveikus dvynius. Mergaitė ir berniukas neseniai baigė universitetą.

Vėliau Samuelis Frustraci ir Patricia išsiskyrė. Moteris iki mirties gyveno su savo vyriausiuoju sūnumi ir jo šeima.

Trys vaikai iš septintuko taip pat susikūrė savo gyvenimus: Patricia yra laimingai ištekėjusi dviejų vaikų motina, vienas jos brolis gyvena su tėvu, kitas – atskirai.

J.Frustaci apibūdino savo motiną kaip žmogų, kuris greitai su visais tapdavo draugu ir „iš gyvenimo spaudė kiekvieną lašą“.

„Ji buvo linksmiausias žmogus, kokį man teko pažinojau, – sakė J.Frustaci. – Kasdienius, įprastus darbus ji paversdavo nuotykiu. Mes siaubingai, nepaprastai jos ilgimės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.