Išpuoselėtą Holivudo uždangą sudraskė žvaigždžių karai

Jau suvyniotas raudonas kilimas ir išdalytos „Oskarų“ statulėlės. Iš pirmo žvilgsnio šiais metais įvyko įprastinė apdovanojimų ceremonija. Tačiau Holivudas nebe toks, koks buvo iki „Me Too“ judėjimo.

Šių metų „Oskarų“ apdovanojimuose skambėjo revoliucingos kalbos – moterų balsas buvo stipriausias.<br>„Getty“ nuotr.
Šių metų „Oskarų“ apdovanojimuose skambėjo revoliucingos kalbos – moterų balsas buvo stipriausias.<br>„Getty“ nuotr.
Prodiuseris H.Weinsteinas naudojosi padėtimi, įtaka ir turtu, kad nutildytų nuskriaustas moteris.<br>„Getty“ nuotr.
Prodiuseris H.Weinsteinas naudojosi padėtimi, įtaka ir turtu, kad nutildytų nuskriaustas moteris.<br>„Getty“ nuotr.
Apie nederamą H.Weinsteino elgesį prabilo ir Q.Tarantino (dešinėje) mūza vadinama aktorė U.Thurman.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Apie nederamą H.Weinsteino elgesį prabilo ir Q.Tarantino (dešinėje) mūza vadinama aktorė U.Thurman.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Judėjimai už pagarbą moterims vilnija per pasaulį. Protestai vyko ir kovo 8-ąją.
Judėjimai už pagarbą moterims vilnija per pasaulį. Protestai vyko ir kovo 8-ąją.
 Pasaulio moterys liejo tulžį dėl dabartinės situacijos.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Pasaulio moterys liejo tulžį dėl dabartinės situacijos.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Moterys reikalauja rimtų pokyčių.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Moterys reikalauja rimtų pokyčių.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 10, 2018, 11:39 AM, atnaujinta Jul 7, 2018, 10:53 AM

Praėjo jau beveik šeši mėnesiai nuo tada, kai judėjimas „Me Too“ į viešumą pradėjo tempti vieną įtakingų vyrų priekabiavimo istoriją po kitos.

Vienos įtakingiausių Holivudo moterų apkaltino prodiuserį Harvey Weinsteiną seksualiniu priekabiavimu.

Garsus ir patyręs industrijos ryklys nebuvo vienintelis įtakingas asmuo Holivude, kurio pavardė atsidūrė greta grotažymės „Me Too“. Istorijos pylėsi kaip iš kibiro ir, regis, tai ne pabaiga.

Gelbėja H.Weinsteino įmonę

Viename dangoraižių bokštų, stūksančių Los Andželo Žvaigždžių aveniu, Schuyleris Moore’as chromuotu liftu pakyla į 21-ąjį aukštą, kur yra jo darbo kabinetas. Ir kai Sky – tokia pravarde čia visi vadina Sch.Moore’ą – žvelgia pro milžiniškus langus į Ramųjį vandenyną, jis gali matyti saulėlydį.

Sch.Moore’as – viena svarbiausių užkulisinių Holivudo asmenybių.

Jis – įžymiosios teisininkų kontoros „Greenberg Glusker“ advokatas ir vienas jos akcininkų.

Sky išsidera sutartis prodiuseriams ir kino filmų platintojams, parūpina finansavimą dideliems kino projektams.

O jei Holivude rengiamasi bendrovės pardavimui ar susijungimui, dažniausiai naudojamasi būtent Sch.Moore’o paslaugomis.

Pastarosiomis savaitėmis Sky nuo bankroto gelbėjo seksualinio priekabiavimo skandalų purtomo įtakingojo prodiuserio Harvey Weinsteino bendrovę.

Ieškojo pirkėjų, bandė jau pabaigtą filmą, kuris nebegali pasirodyti su jo pavarde, įsiūlyti kitiems platintojams.

Apsiblausė Mirties žvaigždė

Pro panoraminius savo kabineto langus Sch.Moore’as žvelgia ir į pastatą, kurį visi vadina Mirties žvaigžde – užuomina į populiariąją kino filmų epopėją „Žvaigždžių karai“.

Statinį su kvadratine kiauryme viduryje kai kurie vadina blogio imperija. Čia yra įsikūrusi „Creative Artists Agency“ (CAA) – vadybos agentūra, dar neseniai atstovavusi H.Weinsteinui.

CAA buvo įtakingojo Holivudo prodiuserio nemalonių istorijų nuslėpimo ir įbauginimo mechanizmo dalis.

CAA darbuotojai rūpinosi tuo, kad H.Weinsteino seksualinį priekabiavimą patyrusios moterys apie tai niekam neprasitartų.

Šios vadybos agentūros darbuotojai priklauso prie arogantiškiausių Holivudo komandos žaidėjų.Tačiau jie visi neišlipa iš problemų nuo tos akimirkos, kai į dienos šviesą buvo išvilkti faktai dėl nederamo H.Weinsteino elgesio.

Agentūros CAA darbuotojams teko net viešai atsiprašyti „visų aktorių moterų, kurios buvo paliktos likimo valiai“.

Priešais Mirties žvaigždę, kurią skiria tik Žvaigždžių aveniu, stūkso „ICM Partners“ bokštas.

Tai irgi vadybos agentūra, didžiausia CAA konkurentė.

Didžiosios agentūros jau dešimtmečius tarpusavyje kariauja visiems žinomus vadinamuosius agentų karus.

Bet pastaraisiais metais sustiprėjo kova dėl geriausių agentų, atstovaujančių itin pelningiems klientams. Ir šis mūšio laukas po H.Weinsteino skandalo nusidažė naujomis spalvomis.

Išlindo šlykščios detalės

Galutinis įtakingojo Holivudo prodiuserio žlugimas prasidėjo pernai spalio 5-ąją po amerikiečių dienraštyje „The New York Times“ paskelbto straipsnio.

Dešimtys moterų, tarp jų aktorė Ashley Judd, pranešė apie sistemingą seksualinį H.Weinsteino priekabiavimą.

Po kelių dienų žurnale „The New Yorker“ prabilo kitos kaltintojos, tarp jų ir aktorė Rose McGowan. Pasipylė naujos nemalonios detalės.

Ir nuo tada kone kasdien į dienos šviesą išeidavo vis daugiau moterų – net tokios Holivudo superžvaigždės Angelina Jolie, Uma Thurman, Gwyneth Paltrow.

Kai skandalas H.Weinsteiną išmetė iš jo bendrovės, „The New Yorker“ pažėrė iškalbingų detalių apie prodiuserio „darbo“ sistemą. Jis savo aukas daugelį metų papirkimu, bauginimu ar šantažu privertė tylėti.

Pasaulis buvo šokiruotas, tačiau Holivudo visai nenustebino skandalas, įsiplieskęs dėl H.Weinsteino. Gandai apie pasibaisėtiną jo elgesį sklandė mažiausiai 20 metų. Nors žurnalistai nekart apčiuopė jo pasišlykštėtinų „darbo“ metodų atvejus, jų paviešinti nepavykdavo.

Tikisi naujos eros

Žlugusio prodiuserio era jau skaičiuoja kone šeštą mėnesį. Ir, atrodo, kad Holivudas staiga nori atitaisyti viską, kas ne vieną dešimtmetį buvo nederama, neteisinga, žemino moteris.

Kiekvienas – tikrai kiekvienas – staiga turi nuomonę, yra pasirengęs paliudyti, kad H.Weinsteinas visada buvo pašlemėkas.

Po jo nuopuolio vyrų viešpatavimas Holivude, kuris tęsiasi iki šiol, susvyravo.

Moterų stiprybė buvo matoma ir šiųmečiuose „Oskarų“ apdovanojimuose. Dabar kiekvieno juodos paslaptys gali būti atskleistos. Kas kitas?

Įžymios moterys ir toliau prabyla apie patirtą diskriminaciją lyties atžvilgiu, seksualinį priekabiavimą ar net prievartinius lytinius santykius.

Operatoriaus asistentė Cheli Clayton prisiminė, kaip netikėtai kartą pajutusi įžymiojo kino kūrėjo, tris „Oskarus“ pelniusio O.Stone’o ranką ant savo lyties organų.

Režisieriaus Quentino Tarantino mūza tituluojama aktorė Uma Thurman leidiniui „The New York Times“ papasakojo apie prodiuserio H.Weinsteino seksualinius priekabiavimus.

Ir dar atskleidė, kad Q.Tarantino privertęs ją filmuotis pavojingoje automobilių scenoje, per kurią ji sunkiai susižeidė. H.Weinsteino bendrovė šį nelaimingą atsitikimą mėgino nuslėpti.

„Me Too“ judėjimas seniai peržengė Holivudo ribas. Jo bangos pasiekė ir Senąjį žemyną. Po dešimtmečius tvyrojusios tylos moterys prabilo beveik visose Europos šalyse, įskaitant Lietuvą.

Gedulinga gėda – visur

Pramogų pasaulyje rodoma vienybė. Sausio pradžioje Los Anžele įvykusios Auksinių gaublių, kurie laikomi rimčiausiu „Oskarų“ pranašu, apdovanojimų raudonasis kilimas nusidažė gedulo – juoda – spalva.

Daugelis ryškiausiai spindinčių kino žvaigždžių prisidėjo prie protesto prieš seksualinį priekabiavimą akcijos ir į renginį atėjo vilkėdamos juodai.

Atsirado ir kolegų vyrų, išdrįsusių įsisegti specialų ženklelį su užrašu „Time’s Up“ („Laikas baigėsi“) – tai judėjimo, atsiradusio su „Me Too“, šūkis.

Panašiai vyko ir per „Grammy“ muzikos apdovanojimus, kitus pramogų pasaulio renginius. Per „Oskarų“ teikimo ceremoniją raudonasis kilimas nusidažė visomis vaivorykštėmis spalvomis. Tačiau nemažai viešnių buvo apsirengusios ir juodai, o vyrai įsisegę ženklelius „Time’s Up“.

Pradžia – prezidento praeitis

Galbūt be Donaldo Trumpo istorijų nebūtų buvę ir Harvey Weinsteino skandalo.

Ir tuo metu, kai Holivudas stengiasi nusiplauti daugelį dešimtmečių šešėlyje vešėjusios kultūros purvą, Baltuosiuose rūmuose yra įsikūręs prezidentas, kurį dešimtys moterų kaltina seksualiniu priekabiavimu.

Šis pasaulis tapo komiškas, rašė leidinys „The Hollywood Reporter“: „H.Weinsteino nebeliko, užtat yra prezidentas D.Trumpas. Ir vieno, ir kito atvejo dar visai neseniai niekas nelaikęs įmanomu.

Kita vertus, jei D.Trumpas nebūtų tapęs prezidentu, gal ir nebūtų kilęs triukšmas dėl H.Weinsteino.“

Holivudo advokatė Linda Lichter laikosi požiūrio, kad įniršis dėl grabinėtojo Vašingtone suteikė ryžto finaliniam puolimui prieš grabinėtoją Holivude.

„Holivudas, ypač tais atvejais, kai trokštama kuo aukščiau palypėti, gali tapti pavojinga vieta“, – sako rašytojas Bretas Eastonas Ellisas, į kino ekraną perkelto romano „Amerikos psichopatas“ ir daugelio Holivudo filmų scenarijų autorius.

Karštoji skundų linija

„The Hollywood Reporter“ įkūrė specialų padalinį su septyniais tiriamosios žurnalistikos reporteriais. Pastarieji domisi tik tais Holivudo vyrais, kurių praeitis veikiausiai slepia tamsią paslaptį.

Šio padalinio vadovė sako žinanti bent du labai įtakingus kino studijų bosus, apie kuriuos artimiausiu metu gali paaiškėti siaubingų dalykų.

„The Hollywood Reporter“ netgi įsteigė karštąją liniją, kuri kas dieną sulaukia iki 15 pranešimų seksualinio priekabiavimo tema.

Holivudo aktorių agentai ir viešųjų ryšių specialistai moko klientus deramai atsakinėti į klausimus lyčių santykių tema. Ir tokie „kursai“ veikia nuo Auksinių gaublių apdovanojimo ceremonijos.

Tuomet feministe laikoma laimėtoja G.Gerwig atsakymą apie bendradarbiavimą su režisieriumi W.Allenu tik išlemeno.

„Šia tema neturiu jokio komentaro, norėčiau sutelkti dėmesį į savo, kaip aktorės, darbą“, – toks pasakymas, neseniai buvęs įžymybių šablonu, tapo nebepriimtinas.

Kino industrijos advokatai į aktorių, režisierių ir prodiuserių sutartis dabar jau įtraukia vadinamąsias moralines nuostatas.

Asmuo, kurio elgesys seksualiniu požiūriu nekorektiškas, gali būti nedelsiant atleistas ir „iškirptas“ iš filmų. Jis praranda visas savo teises, įskaitant ir finansinę kompensaciją.

„Šiuo atveju susiduriame su trimis problemomis. Pirmiausia turime išsiaiškinti, kas yra nepriimtinas elgesys.

Už elgesį turi būti baudžiama ar tai tiesiog šlykštus elgesys?

Garbingesnioji konkurentė

Moralinis pokytis visuomet turi galimybę sukelti ir politinį pokytį. Kas geriausiai paruoš moralines nuostatas? Kas gali geriausiai patarti aukoms?

Sprendžiant šiuos klausimus nemažai nuveikė kitoje Žvaigždžių aveniu gatvėje pusėje įsikūrusi „ICM Partners“.

Pastaroji visada buvo laikoma kiek garbingesne agentūra.

Jos vadovas Chrisas Silbermanas, kaip teigiama, niekada neradęs bendros kalbos su H.Weinsteinu.

Jo pavaduotoja Lorrie Bartlett – pirmoji afroamerikietė, Holivudo agentūroje einanti vadovaujamas pareigas. Sausio pradžioje ji buvo viena „Time’s Up“ įkūrėjų.

Ji pasirūpino, kad „ICM Partners“ paaukotų milijoną dolerių „Time’s Up Legal Defense Fund“.

Tai – fondas, iš kurio sumokamos teismo išlaidos aukoms, patyrusioms seksualinę prievartą.

„Bet ką daryti su klientais, kurių juodoji praeities dėmė gali išplaukti į dienos šviesą?

Su daugeliu dirbame labai ilgai. Jie – menininkai. O menininkai turi trūkumų.

Daugelis dirba Holivude patirdami labai didelį intelektinį spaudimą. Tai nėra pasiteisinimas, bet galbūt paaiškinimas, kodėl žmonės kartais pašėlsta.

Bet savo klientus, žinoma, tikriname. Ir su vienu ar kitu atsisakėme sutarties“, – taip apie sunkiausią problemą kalbėjo „ICM Partners“ vadovas Ch.Silbermannas.

Pirmoji skandalo auka

Įtampa kai kam tampa nebepakeliama. Likus dviem savaitėms iki „Oskarų“ ceremonijos savo noru iš gyvenimo pasitraukė pirmoji H.Weinsteino skandalo auka tapusi 50-metė Jill Messick.

Buvusios vadybininkės ir prodiuserės šeima „The Hollywood Reporter“ teigė, kad ji daug metų kovojo su bipoliniu sutrikimu ir depresija, bet jau kitą dieną po savižudybės paskelbė atvirą laišką.

lr čia dėl J.Messick mirties apkaltino abi kovojančias „Me Too“ puses – H.Weinsteiną ir jo garsiausią kaltintoją Rose McGowan.

Kai aktorė apkaltino prodiuserį seksualiai priekabiavus 1997 metais, jos vadybininkė buvo J.Messick.

Vėliau ji darbavosi H.Weinsteino ir jo brolio Bobo bendrovėje „Miramax Films“.

Pasak nusižudžiusios vadybininkės artimųjų, ją emociškai palaužė tai, kad buvo įtraukta į šią skandalingą istoriją.

Prieš 20 metų R.McGowan pasipasakojo savo vadybininkei J.Messick apie susitikimą su H.Weinsteinu. Per jį, kaip teigiama, prodiuseris priekabiavęs prie aktorės.

J.Messick iš karto nuėjo pas savo vadovus ir papasakojo R.McGowan istoriją. Jie pažadėjo Jill viską sutvarkyti.

Spalį pirmą kartą papasakojusi savo istoriją „The New York Times“ aktorė paminėjo savo vadybininkę, kaip ši ją palaikė.

Tačiau H.Weinsteino advokatas paviešino elektroninį laišką, kuriame J.Messick neva gynė įtakingąjį prodiuserį.

„Greita informacijos sklaida suteikė daug neteisingų prielaidų apie Jill kaip apie žmogų.

Susikūrė naujos taisyklės

Net jei Holivudas bando viską daryti teisingai, galiausiai viskas vėl pakrypsta ne taip. Kai pasaulis sužinojo apie seksualines Kevino Spacey atakas ir nederamą elgesį, režisierius Ridley Scottas nusprendė šią Holivudo žvaigždę iškirpti iš savo jau pabaigtos dramos „Viso pasaulio pinigai“ („All the Money in the World“).

Scenos, kuriose vaidino K.Spacey, buvo nufilmuotos su nauju aktoriumi. Ir dėl to priešais kamerą pakartotinai teko stoti kitiems dviem pagrindinių vaidmenų atlikėjams – Michelle Williams ir Markui Wahlbergui.

Abiem atstovavo ta pati agentūra – „Williams Morris Endeavor“ – trečia pagal dydį po CAA ir „ICM Partners“.

Už papildomą scenų filmavimą žvaigždei M.Wahlbergui agentūra išrūpino 1,5 mln. dolerių (1,22 mln. eurų) honorarą. Vienai geriausių savo kartos aktorių M.Williams – tūkstantį. Už tą patį darbą.

„The Hollywood Reporter“ dirbanti Kim Masters, kuri 20 metų informuoja apie kino industriją, tvirtina: „Holivude kaip ir anksčiau laikomasi visų tų pasenusių nuostatų. Esą jauni vyrai užtikrina pajamas iš bilietų. Jie – tikslinė kino publika.“

Dabar ji vadovauja naujai įkurtam padaliniui, kuris užsiima seksualinio priekabiavimo kino industrijoje atvejais.

„Susikūrė visiškai naujas pasaulis nuo to laiko, kai H.Weinsteino karjera smigo žemyn“, – sako reporterė K.Masters.

Buvusi „The Washington Post“ reporterė su H.Weinsteinu pirmą kartą susitiko daugiau nei prieš 20 metų. Jau tuomet sklandė gandai apie jo seksualinius priekabiavimus ir prievartavimus.

„Kokių atsiliepimų girdite apie mane?“ – paklausė prodiuseris.

„Girdžiu, kad prievartaujate moteris“, – atsakė reporterė.

Jis žinojo, kas apie jį kalbama.

Pirmoji staiga Holivude įsiplieskusios revoliucijos fazė pasibaigė: galvos nulėkė ar dar lėks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.