Švedijos darželiuose – per 20 metų trunkantis eksperimentas

Švedų darželiuose nėra berniukų ir mergaičių – tiktai draugai ir vaikai. Toks jau per 20 metų trunkantis eksperimentas priešinasi tradiciniams lyčių vaidmenims. O kaip visa tai paveikia mažuosius švedus?

 Švedai priešinasi tradiciniams lyčių vaidmenims.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Švedai priešinasi tradiciniams lyčių vaidmenims.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Neutralaus lytiškumo eksperimentas Švedijoje prasidėjo prieš daugiau nei 20 metų.<br> Scand/Scanpix nuotr.
 Neutralaus lytiškumo eksperimentas Švedijoje prasidėjo prieš daugiau nei 20 metų.<br> Scand/Scanpix nuotr.
 Visa veikla organizuojama, kad vaikai nepasiskirstytų pagal lytį.<br> Scand/Scanpix nuotr.
 Visa veikla organizuojama, kad vaikai nepasiskirstytų pagal lytį.<br> Scand/Scanpix nuotr.
 Kai kurie mano, kad švedų eksperimentas yra ideologinis.<br> Scand/Scanpix nuotr.
 Kai kurie mano, kad švedų eksperimentas yra ideologinis.<br> Scand/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„The New York Times“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jun 14, 2018, 6:36 PM

Kažkas buvo ne taip su „Pingvinais“ – nauja mažiausiųjų grupe darželyje „Seafarer’s“, kuris įsikūręs miškingame Stokholmo priemiestyje.

Berniukai triukšmavo ir dūko. Jie šaukė ir mušėsi. O mergaitės kėlė rankas į viršų ir zirzė, kad kas nors jas paimtų ant rankų.

Kitaip sakant, 1–2 metų vaikų grupė pasidalijo į dvi tradicines, lytis atitinkančias grupes.

Sukūrė neutralų įvardį

Auklėtojai iš grupės išnešė visas mašinas ir lėles.

Berniukus paskyrė atsakingais už žaislinę virtuvę. Mergaitės pradėjo mokytis šaukti „Ne!“. O tuomet buvo nuspręsta pradėti rimtą tyrimą, ir grupėje buvo įrengtos vaizdo kameros.

Mokslas vis dar nėra vienos nuomonės, ar mergaičių ir berniukų elgesio skirtumai kyla dėl biologijos, ar dėl visuomenės normų, tačiau daugybė Švedijos valstybinių darželių daro viską, ką gali, kad skirtumai būtų panaikinti.

Valstybės mokymo programos skatina mokytojus ir darželių direktorius prisiimti socialinio inžinieriaus vaidmenį ir „pasipriešinti tradiciniams lyčių vaidmenims ir struktūrai“.

Daugybėje Švedijos darželių yra normalu, kai auklėtojos vengia kreiptis į vaikus pagal lytį – vietoj „mergaitės ir berniukai“ sakoma „draugai“ arba tiesiog vaikai kviečiami jų vardais.

Visa veikla taip pat organizuojama taip, kad vaikai nepasiskirstytų pagal lytį.

2012-aisiais į švedų kalbos žodyną įtrauktas naujas neutralus įvardis „hen“ – tai nei jis („han“), nei ji („hon“).

Dirba lytiškumo ekspertė

Kaip tiksliai toks mokymo metodas veikia vaikus, iki šiol nėra aišku.

Vienas iš mokslinių darbų, kuriame tyrinėjamas metodo efektyvumas, pernai publikuotas moksliniame leidinyje „Eksperimentinės vaikų psichologijos žurnalas“.

Čia padaryta išvada, jog kai vaikai lanko vadinamuosius lytiškai neutralius darželius, tam tikras elgesys tikrai išnyksta.

Pavyzdžiui, tų darželių vaikai nelinksta žaisti tik su savo lyties draugais ir rečiau daro stereotipines išvadas.

Bet mokslininkai nustatė, kad vaikai toliau lygiai taip pat pastebi lytį, o tai gali būti nulemta genetikos.

Darželyje „Seafarer’s“ šie bandymai kartais primena ekspedicijas į neatrastą žemę.

Vieną penktadienį Hamarbiuhiojdene, Stokholmo pietuose, prie stalo kartu su dviem 4–5 metų vaikų grupės „Žuvėdros“ auklėtojais sėdėjo darželio etatinė lyčių ekspertė Elis Storesund ir aptarinėjo, kaip sekasi siekti lyčių lygybės tikslų.

Viena auklėtojų, 31-erių Melisa Esteka, „The New York Times“ pasakojo: „Kai piešiame, pastebime, kad mergaitės, kurios piešia labai daug, mergaites piešia su makiažu ir ilgomis blakstienomis.

Iš karto aišku, kad tai – mergaitės. Mes klausiame: o berniukai neturi blakstienų? Jos atsako: mes žinome, kad tikrame gyvenime yra kitaip.“

54 metų E.Storesund mąsliai palinksėjo galva: „Jos bando suvokti, ką reiškia būti mergaite.“

M.Esteka atrodė nusivylusi. Ji išsikėlė tikslą, kad vaikai nevadintų dalykų „mergaitiškais“ ir „berniukiškais“.

Bet pastaruoju metu jos auklėtiniai prisigaudė stereotipų iš reklamų ir filmukų. Kartais atrodo, kad sistemingas ir lėtas darželio darbas eina perniek.

Mokė kitos lyties bruožų

Švedijos neutralaus lytiškumo eksperimentas darželiuose prasidėjo 1996-aisiais mažame mieste prie Baltijos jūros Triodjėje.

Tai sugalvojo Ingemaras Gensas – ne mokytojas, o žurnalistas, pamirkęs kojas antropologijoje ir lytiškumo teorijoje, kai studijavo švedų vyrus, kurie Tailande ieškojo nuotakų paštu.

I.Gensas buvo paskirtas rajono „lygių galimybių ekspertu“ ir siekė palaužti stojišką, neemocionalų švedišką vyriškumą.

Tinkamiausia vieta pradėti atrodė darželis. Švedai didžiąją savo ankstyvosios vaikystės dalį praleidžia valstybiniuose darželiuose, kur už simbolinę kainą metų sulaukę vaikai prižiūrimi iki 12 valandų per dieną.

Du darželiai ėmėsi „kompensacinio lytiškumo“ strategijos. Berniukai ir mergaitės daliai dienos būdavo atskiriami ir mokomi bruožų, kurie įprastai siejami su priešinga lytimi. Berniukai vienas kitam masažuodavo pėdas.

Mergaitės lakstydavo basos po sniegą ir buvo paragintos atlapoti langus ir šaukti.

„Mes pabandėme mokyti berniukus to, ką mergaitės jau mokėjo, ir atvirkščiai“, – pasakojo I.Gensas, kuriam dabar 68-eri.

Jis buvo apipiltas kritika, bet to ir reikėjo tikėtis.

„Buvo kalbama, kad bandome įteigti savo ideologiją vaikams.

Bet aš manau, kad mes visada juos indoktrinuojame. Vaikų auginimas ir yra indoktrinavimas“, – sakė I.Gensas.

Ėmė baisėtis savimi

Auklėtojai turėdavo peržiūrėti vaizdo įrašus, kur būdavo nufilmuoti su vaikais, kad patys pastebėtų nežymius skirtumus, kaip jie elgiasi su berniukais ir kaip su mergaitėmis.

Daugybė jų pamatė, kad bendraudami su mergaitėmis vartojo daugiau žodžių ir sudėtingesnes sakinių konstrukcijas.

Viename iš eksperimentinių darželių dirbusi Helena Baggström prisiminė, kaip žiūrėjo drabužinėje nufilmuotą medžiagą, kur ji padėjo vaikams rengtis prieš einant į lauką.

Ji pati buvo šokiruota, kad vienam po kito padėjo berniukams apsirengti ir dumti pro duris. Ji suprato, jog iš mergaičių buvo tikimasi, kad jos apsirengs pačios.

„Tai pastebėti nebuvo sunku. Tokių dalykų matėme vis daugiau ir buvome pasibaisėję“, – pasakojo auklėtoja.

Po kurio laiko strategiją išskirti berniukus ir mergaites pakeitė „lytiškai neutralus“ metodas, kaip prislopinti skirtumus.

Ir vis dėlto I.Genso eksperimento dvasia nedingo: 1998 m. Švedija į mokymo planus įrašė naujus reikalavimus „pasipriešinti tradiciniams lyčių vaidmenims ir struktūrai“ ir skatino vaikus nepaisyti „stereotipinių lyčių vaidmenų apribojimų“.

Liūdina rožinė ir mėlyna

Pirmoji darželinukų laida iš lytiškai neutralių darželių dabar jau dvidešimtmečiai.

26-erių Elin Gerdin studijuoja edukologiją. Jos išvaizda moteriška – ilgi tamsūs plaukai pasukti bangomis žnyplėmis.

Ji į tai atkreipia dėmesį ir tai yra pirmas ženklas, kad ji lytį regi kaip kažką, ką gali apsivilkti arba nusivilkti tarsi lietpaltį.

„Tai buvo mano pasirinkimas, nes tai esu aš, – apie savo išvaizdą kalbėjo mergina. – Esu tokia, nes esu visuomenės produktas.“

Bet yra momentų, kai prasiveržia ankstyvojo ugdymo ženklai. Jos draugams pradėjo gimti vaikai, „Facebook“ atsirado nuotraukų, kur mažyliai aprengti mėlynai arba rausvai, – šios spalvos yra pastebimiausias lyčių padalijimo ženklas.

E.Gerdin tai liūdina – jai gaila vaikų.

Ji stengiasi apie tai pasikalbėti su savo draugais ir pasakyti, kad jie daro klaidą. Ji jaučia atsakomybę apie tai kalbėti.

„Pakeisti visą visuomenę nėra lengva“, – sakė E.Gerdin.

Berniukas su suknele

Vieną rytą „Seafarer’s“ darželyje vaikai išlindo iš pūstų sniego kombinezonų, o po juo tvirtas trimetis Otto vilkėjo suknelę.

Jis renkasi sukneles, nes jam patinka, kaip jų sijonas išsiskleidžia, kai jis sukasi ratu.

Šiame darželyje niekas to nelaiko keistu elgesiu.

36-erių mama Lena Christiansson patikino, kad iki šiol niekas Otto aplinkoje – nei seneliai, nei auklės, nei kiti trimečiai – nėra jam pasakę, kad berniukai suknelių nenešioja. Ir ji norėtų, kad tai tęstųsi kiek įmanoma ilgiau.

Pasak darželio lyčių specialistės E.Storesund, tokie lūkesčiai tampa vis labiau įprasti.

„Dabar tėvai mūsų klausia, ką jūs darote lyčių klausimu?“ – sakė specialistė.

Ji darželyje dirba kasdien, kad spręstų įvairias dilemas.

Kai trimečių grupėje berniukai nenorėjo piešti ar šokti ir vaikams grėsė pasidalijimas pagal lytis, ji buvo pakviesta išspręsti problemą – bandė įvairią veiklą, kol berniukai pradėjo dalyvauti.

Išlaikyti lytiškai neutralią aplinką nėra lengva.

Šiame darželyje pusantrų metų dirbanti 57-erių Carina Sevebjork Saur sakė, jog dažnai pati save pagauna, kai ką nors pasako ne taip. Pavyzdžiui, kai negalvodama pagiria kieno nors išvaizdą.

„Ką nors pasakyti yra tarsi refleksas, bet turi susilaikyti, – sakė auklėtoja. – Apie rūbus galima kalbėti įvairiais būdais. Tarkime, oho, kiek daug taškiukų!“

Mergaitė išmoko dūkti

Pasak edukatorių, artėjant pavasariui „Pingvinų“ grupėje jie jau pastebėjo pokyčių.

Viena auklėtojų pasakojo apie dvimetę mergaitę, kurią tėvai rengė tamprėmis ir rausvomis suknelėmis. Mergaitė labai stengėsi neišsitepti. Jei kitas vaikas paimdavo jos žaislus, ji apsiverkdavo.

„Ji niekam neprieštaravo. Man atrodė, kad tai labai mergaitiška. Atrodė, tarsi ji atsiprašinėtų, kad užima vietą“, – pasakojo 26 metų auklėtoja Izabell Sandberg.

Bet vieną rytą ši mergaitė žaidė, kad ruošiasi į įsivaizduojamą kelionę, užsidėjo kepurę ir aplinkui kruopščiai išsidėliojo krepšius.

Kai vienas iš grupės vaikų pabandė nusinešti vieną krepšį, mergaitė iškėlė į priekį delną ir garsiai sušuko „Ne!“. Būtent to kurį laiką vaikai ir mokėsi.

I.Sandberg pasakojo, jog atėjus kovo mėnesiui ši mergaitė visiškai nebebijojo triukšmauti ir nustelbė net berniukus. Dienos pabaigoje ji būdavo išsiterliojusi.

Tėvams tai nelabai patiko, nes jie, be viso to, auklėtojoms rėžė, kad namie dukra pasidarė padūkusi ir nepaklusni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.