Naujojo Italijos premjero Giuseppe Conte vadeles tampo du viršininkai

Naujuoju Italijos ministru pirmininku tapęs Florencijos universiteto teisės profesorius Giuseppe Conte jau papuolė į didžiosios politikos vandenis. Regis, čia pliuškentis partijų įkaitu tapusiam naujokui gali būti sunku.

L.Di Maio (iš kairės) į postą iškeltas G.Conte turi atsižvelgti ir į „Šiaurės lygos“ vadovo M.Salvini nuomonę.<br>AP nuotr.
L.Di Maio (iš kairės) į postą iškeltas G.Conte turi atsižvelgti ir į „Šiaurės lygos“ vadovo M.Salvini nuomonę.<br>AP nuotr.
Naująjį Italijos premjerą pagyrė ir D.Trumpas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Naująjį Italijos premjerą pagyrė ir D.Trumpas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 G.Conte turėjo išlaikyti ir pirmąjį tarptautinės politikos egzaminą – praėjusią savaitę susibarė su Prancūzijos lyderiu E.Macronu (dešinėje).<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 G.Conte turėjo išlaikyti ir pirmąjį tarptautinės politikos egzaminą – praėjusią savaitę susibarė su Prancūzijos lyderiu E.Macronu (dešinėje).<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Italai šaiposi iš G.Conte: Romoje atsirado piešinys, kuriame premjeras laiko Italijai pagelbėti turinčių darbų sąrašą. Jame – vien klaustukai.
Italai šaiposi iš G.Conte: Romoje atsirado piešinys, kuriame premjeras laiko Italijai pagelbėti turinčių darbų sąrašą. Jame – vien klaustukai.
Giuseppe Conte (nuotr. de<br>AFP/Scanpix nuotr.
Giuseppe Conte (nuotr. de<br>AFP/Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

„Focus“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

Jun 19, 2018, 10:33 AM

Regis, Italijos Senato sienos girdėjo užtektinai eilinių piliečių širdį glostančių pažadų, viltį teikiančių žodžių, matė virtinę ateinančių ir ir nueinančių ministrų pirmininkų.

Visai neseniai Parlamente vėl kalbėjo jau 67-asis pokario vyriausybės vadovas – 53-ejų G.Conte. Jis – rekordininkas ne tiktai Europoje.

Per 70 minučių kalbą, pasakytą ištaiginguose Medičių rūmuose, jis pristatė koalicijos, kurią sudaro Penkių žvaigždučių judėjimas ir „Šiaurės lyga“, planus.

Tai ne tiktai pirmasis G.Conte vadovaujamos vyriausybės pareiškimas. Tai – pirmasis apskritai teisės profesoriaus politinis pasirodymas.

Naujojo Italijos ministro pirmininko pareiškimo klausėsi jo bičiulis iš Romos universiteto Claudio Consolo.

Florencijos universiteto teisės profesoriaus G.Conte politinį debiutą jis įvertino taip: „Tokia kalbos maniera būdinga Giuseppe. Jis kalbėjo kaip savo studentams – dalykiškai, ramiai, maloniai, ryžtingai. Tik tikriausiai buvo labai susijaudinęs.“

Žaidžia tarp dviejų ugnių

G.Conte susijaudinimą gali kelti ir tai, kad jis lyg akrobatas turi žongliruoti dviejų skirtingų pažiūrų politinių partijų žodžiais.

Kartais, vaizdžiai tariant, jam tenka varinėti kairiojo populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo, kartais – kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygos“ kamuolį.

Šių partijų vadovai tą dieną sėdėjo tiesiai priešais G.Conte tarsi norėdami sukliudyti politikos naujokui nepasakyti to, ko nereikia.

Tiek Penkių žvaigždučių judėjimo lyderis, ekonominio vystymosi, darbo ir socialinės politikos ministras Luigi Di Maio, tiek „Šiaurės lygos“ vadovas Matteo Salvini, tapęs vidaus reikalų ministru.

Abu jie pasidalijo ir viceministrų portfelius. Nė vienas iš jų nenorėjo nusileisti dėl premjero posto, todėl juo tapo G.Conte.

Naujokas jau spėjo atkreipti ir pasaulio dėmesį.

Sudalyvavęs G7 susitikime Kanadoje G.Conte sulaukė JAV prezidento Donaldo Trumpo kvietimo atvykti į Baltuosius rūmus.

Pagyras italui D.Trumpas išsakė po to, kai jis pritarė jo pareiškimui, kad Rusija turėtų būti vėl priimta į G7, iš kur buvo išmesta po agresijos Rytų Ukrainoje.

Nepunktualus ir chaotiškas

Niekada apie G.Conte negirdėję italai iki šiol nedaug žino apie premjerą.

Politikos neragavusio profesoriaus pavardė sušmėžavo vasarį, kai jį Penkių žvaigždučių judėjimas pasiūlė į viešojo valdymo ministro postą, bet tai – menko dėmesio sulaukiantis postas.

Beje, jis net ne žymiausias šią pavardę turintis žmogus šalyje – italai puikiai žino buvusį futbolininką, buvusį nacionalinės rinktinės trenerį Antonio Conte arba garsiausią Italijos dainų kūrėją Paolo Conte. Bet Giuseppe Conte?

Kai jis pirmą kartą buvo įvardytas kaip galimas Italijos vyriausybės vadovas, Gianluigi Suarato vos nenukrito nuo kėdės. Dvidešimtmetis vaikinas buvo vienas jo studentų.

„Tai mane labai nustebino. Neturėjome nė mažiausio supratimo, kokios mūsų profesoriaus politinės pažiūros“, – pripažino G.Suarato.

Jis ir jo studijų draugai domėjosi savaičių savaites trukusio Italijos vyriausybės sudarymo kovomis, prasidėjusiomis nuo kovo mėnesio pradžios.

Kai pirmasis bandymas žlugo, G.Conte grįžo į universitetą. Nebuvo netgi užuominos apie teisės profesoriaus panirimą į aukštosios Romos politikos vandenis.

Dar gegužės 21-ąją, likus savaitei iki jo posūkio į aukštąją politiką, G.Suarato buvo paskirtas susitikimas su profesoriumi G.Conte. „Jis, kaip visuomet, man skyrė pusę valandos“, – prisiminė studentas.

Vakarais po savo paskaitų nuolat vykdavo į Romą. Ten G.Conte dirbo advokatu ir jau kurį laiką teisiniais klausimais konsultavo Penkių žvaigždučių judėjimą.

Ne visiems studentams patiko aukštosios mokyklos dėstytojo per kraštus trykštanti energija. Dažnai profesorius būdavo nepunktualus, blogai organizuotas ir šiek tiek sutrikęs.

Bet visi giria jo santūrumą ir diskretiškumą. Tai esą pirmiausia atsiskleidė per profesoriaus asmeninio gyvenimo detales.

G.Conte išsiskyręs, turi vienuolikos metų sūnų Niccolo. Jo buvusi žmona Valentina Fico – taip pat teisininkė.

Ji atkakliai gynė sutuoktinį nuo jam pasipylusios kritikos.

Vos jam tapus kandidatu paaiškėjo, kad ilgame jo gyvenimo aprašyme gausu studijų ir mokslinių tyrimų, vykdytų užsienio universitetuose, kurie jokių duomenų apie būsimojo premjero studijas neturi.

Pica, Jėzus ir futbolas

Jei tikėtume Romos laikraščio „Il Messaggero“ tiriamosios žurnalistikos informacija, G.Conte turi naują draugę. Tai – Romos viešbučio „Plaza“ savininko duktė Olivia Paladino. Spėjama – 15 metų už jį jaunesnė.

Naujojo Italijos vyriausybės vadovo bičiuliai taip pat pažėrė apie jį keletą smulkmenų. G.Conte su malonumu valgo picą, o tradicijomis garsėjančiame Romos restorane „Hostaria Costanza“ yra nuolatinis klientas.

Naujasis Italijos ministras pirmininkas gimė 400 gyventojų turinčiame Volturaros Apulijos kaime Pietų Italijoje.

Jis ir jo sesuo Maria Pia užaugo San Džovani Rotonde, Pietų Italijoje, kur teisės profesorius ir dabar nuolat praleidžia savo atostogas.

Būsimojo ministro pirmininko motina buvo pradžios mokyklos mokytoja, tėvas – bendruomenės sekretorius.

Tarp G.Conte tėviškės įžymybių – kapucinų kunigas Tėvas Pijus, šventuoju paskelbtas popiežiaus Jono Pauliaus II.

Teigiama, kad Italijos premjeras buvo didelis Tėvo Pijaus gerbėjas.

Uolus katalikas turi puikių ryšių Vatikane, tačiau tariamus ryšius su labai konservatyvia Katalikų bažnyčios asmenine prelatūra „Opus Dei“ neigia.

Su naujuoju Italijos premjeru mokyklos suolą kartu trynę mokiniai apie jį pasakoja žemiškesnių dalykų.

Jaunystės metais G.Conte buvęs entuziastingas futbolininkas, tačiau 17 metų susižeidė kelį ir šio sporto atsisakė.

Bet kokiu atveju jis tikrai nebūtų tapęs savo bendrapavardžiu iš futbolo pasaulio A.Conte – buvęs G.Conte treneris atskleidė, kad jis buvo vidutinio meistriškumo puolėjas.

Turi įtikti visoms pusėms

Tie, kurie iš G.Conte pareiškimo šią savaitę tikėjosi puolėjo pozicijos, liko tikrai nusivylę.

Naujojo Italijos premjero dienotvarkės tikslas buvo susitarimas, kurį pasirašė „Šiaurės lyga“ ir Penkių žvaigždučių judėjimas, – panašesnis į pageidavimų sąrašą nei vyriausybės programą.

„Daugiau socialinės valstybės apraiškų!“ – Senato salėje suriko G.Conte, sulaukdamas audringų Penkių žvaigždučių judėjimo plojimų.

„Nauja imigracijos politika!“ – reikalauja jis ir jau pelno „Šiaurės lygos“ plojimus.

Viena ranka naujasis Italijos premjeras prisiekia ištikimybę Vakarų aljansui, o kita dalija pažadus apie kur kas geresnius santykius su Rusija.

Penkių žvaigždučių judėjimo lyderis L.Di Maio nuolatos kažką šnabždėjo G.Conte į ausį, plojo ar pritariamai linkčiojo galva. Akivaizdu, kad kraštutinių dešiniųjų lyderis didžiuojasi savo statytiniu premjeru.

O kai per debatus ir galiausiai pasiekus susitarimą naujasis Italijos premjeras atsisėdo ant raudonos aksominės paauksuotos medinės kėdės, jis darė gerą įspūdį.Tobulas plaukų sklastymas, tamsūs, galbūt dažyti, plaukai, balta nosinaitė, įkišta į elegantiško tamsaus kostiumo kišenę.

Per debatus buvęs vyriausybės vadovas Mario Monti įspėjo, kad Italija gali patekti į vadinamosios „troikos“ – Europos centrinio banko, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos Komisijos – kontrolę, nes nesusitvarko su savo finansais.

Tuomet valstybės sekretorius, žinomas „Šiaurės lygos“ ekonomistas Giancarlo Giorgetti pakišo naujajam Italijos ministrui pirmininkui raštelį.

Jį perskaitęs jis paprašė žodžio ir užtikrino: „Išstojimas iš Europos Sąjungos nediskutuotinas. Tai nėra mūsų tikslas.“

Penkių žvaigždučių judėjimo senatoriai pagerbė naująjį vyriausybės vadovą stovėdami ir plodami, lyg jis pirmasis būtų sugalvojęs paskelbti aršesnę kovą su korupcija ir mafija. Nors tokius pažadus dalijo bet kuris naujas Italijos premjeras. Tačiau kai G.Conte kalbėjo apie bendrus italų namus Europą, niekas neplojo.

Ar teisės profesorius iš tikrųjų turi tikslą sutramdyti savo koalicijos partnerius, kad jie „nesusprogdintų“ valstybės biudžeto?

Idėjos ar tik įvaizdis?

Italams kyla klausimas, ar ministras pirmininkas iš viso turi savo idėjų.

Kaip šmaikštavo komikas Maurizio Crozza, nuvykęs į tarptautinį susitikimą G.Conte pirmiausia turės pasiteirauti, ar yra geras telefono ryšys.

Mat priimant bet kokį sprendimą jam būtina trumpa konsultacija su koalicijos partneriais L.Di Maio ir M.Salvini.

Per pirmąją G.Conte kalbą taip ir liko neaišku, kada bus įgyvendintos didžiosios reformos, kurias pažadėjo vyriausybės partijos, ir kaip jų užsibrėžti planai turėtų būti finansuojami.

Po Italijos premjero kalbos daugiau aiškumo pažėrė „Šiaurės lygos“ lyderis M.Salvini. Viena vertus, po mokesčių amnestijos į tuščius Italijos iždus turi plūstelėti pinigai.

Asmenims, kurie sumokės 6–25 proc. savo papildomų mokesčių, bus dovanota likusi dalis.

Skaičiuojama, kad „Pace Fiscale“ („Fiskalinė taika“) pavadintos priemonės pajamos iš sumokėtų mokesčių turėtų siekti milijardą eurų.

Ar šis modelis atneš sėkmę? Į šį klausimą gali atsakyti tik laikas. Tačiau naujojo Italijos ministro pirmininko gimtojo kaimo gyventojai jau džiaugiasi šlovingais ateities laikais.

„Melsiuosi už jį kiekvieną dieną“, – sako sena moteris, kuri naująjį Italijos premjerą dar kūdikį laikė ant savo rankų.

Nuo tada, kai vasario mėnesį teisės profesorius G.Conte buvo pasiūlytas ministru, Italijos gyventojai palaiko jį. O Penkių žvaigždučių judėjimo reitingai kyla į neregėtas aukštumas.

„Reikia tikėtis, kad mūsų jis nepamirš“, – viliasi pietų italai. 

Dėl migrantų ginčo – audringa savaitė

Vos stojęs prie vyriausybės vairo naujasis premjeras gavo progą ir darbais įrodyti ištikimybę „Šiaurės lygos“ idėjoms, bet dėl to pateko į pirmą savo tarptautinį konfliktą. Vidaus reikalų ministrui M.Salvini uždraudus Italijos uostuose prisišvartuoti 629 migrantus gabenančiam gelbėtojų laivui, Roma sulaukė kirčio iš Paryžiaus.

Migrantų, kuriuos vėliau pažadėjo priimti Ispanija, atsisakiusius italus Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas išvadino ciniškais ir neatsakingais.

Tarp šalių kilęs apsižodžiavimas vos nesutrukdė G.Conte susitikimui su Prancūzijos lyderiu (nuotr.). Populistų spaudžiamas premjeras dėl E.Macrono žodžių pagrasino atšaukti vizitą Paryžiuje. Tačiau po skubotai surengto pokalbio telefonu šalių vadovai sutarė sudėtingą klausimą aptarti birželio pabaigoje vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime.

Italijos vyriausybė išplatino teiginį, kad E.Macronas pabrėžė nenorėjęs įžeisti Italijos ar jos žmonių, o lyderiai vakar sėkmingai susitiko Eliziejaus rūmuose Paryžiuje. Tai tik pirma stotelė G.Conte kelionėje po Europą. Pirmadienį jis vyks į Vokietiją, kur susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.