Rusija vargsta mėgindama atsisakyti įsivyravusio Vladimiro Lenino kulto

Spalio revoliucijos lyderių ir dalyvių garbei pavadintų Rusijos gatvių pavadinimus būtina pakeisti. Tokią nuomonę išsakė Rusijos stačiatikių bažnyčios hierarchas, Maskvos patriarchato Išorinių Bažnyčios ryšių skyriaus vadovas metropolitas Ilarionas.

Rusijoje gausu V.Leninui skirtų paminklų ir jo vardu pavadintų gatvių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje gausu V.Leninui skirtų paminklų ir jo vardu pavadintų gatvių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jul 18, 2018, 10:47 PM

Šią temą metropolitas palietė minint paskutinio Rusijos caro Nikolajaus II ir jo šeimos sušaudymo Jekaterinburge 100-ąsias metines.

Metropolitas pasiūlė Maskvoje pastatyti paminklą paskutiniam rusų imperatoriui.

Bažnyčios hierarchas pažymėjo, jog dabar Rusijoje stovi paminklai kam tik nori – tiek revoliucijos, tiek marksizmo veikėjams.

„Pavyzdžiui, šalia Kristaus Išganytojo katedros kažkodėl stovi paminklas vokiečių socialistui, politiniam veikėjui, filosofui Friedrichui Engelsui. Nesuprantu, koks šio žmogaus indėlis į Rusijos istoriją“, – stebėjosi metropolitas Ilarionas.

Anot dvasininko, užtat paminklo paskutiniam Rusijos carui iki šiol nėra: „Tačiau tikiuosi, kad jis iškils.“

Hierarchas taip pat pabrėžė, kad tebesitęsiantis bolševikų, kuriuos dvasininkas vadino teroristais, įamžinimas vietovardžių pavadinimuose yra blogas pavyzdys šiuolaikinei kartai.

„Kova su terorizmu, į kurią dabar įsitraukė Rusija, blogai suderinama su tuo faktu, kad šalies gatvių, miestų, aikščių, sričių pavadinimai iki šiol įamžina teroristus, kurie atėjo į valdžią 1917 metais, – piktinosi metropolitas. – Aš manau, kad kada nors tam vis dėlto reikia padaryti galą.“

Rusijoje V.Lenino pavardė vis dar yra įkvėpusi kelių dešimčių Rusijos miestų ir kaimelių pavadinimus.

Bendras V.Lenino vardu pavadintų gatvių ilgis sudaro 8631,5 kilometro. Jos buvo faktiškai visuose SSRS miestuose ir net iki šiol daugelis liko nepervadintos. Tarybinių gatvių – 8260 kilometrų, o Spalio – 6033,9 kilometro.

Šalies dekomunizacija ir desovietizacija pasibaigė, kai į valdžią atėjo Vladimiras Putinas.

Galima sakyti, kad šiuo metu Rusijoje vyksta netgi priešingas procesas.

Neseniai Žemutinio Tagilo valdžia pasiūlė miestiečiams išrinkti vietą atkurtoms sovietinio periodo skulptūroms.

Kartu su darbininko, pionieriaus ir pionierės skulptūromis restauruojamų ir viename iš Uralo srities miesto parkų greitai atsidursiančių paminklų sąraše – Josifo Stalino ir V.Lenino biustai.

Rusijos prezidentas V.Putinas, neseniai filmuodamasis dokumentiniame Andrejaus Kondrašovo filme „Valamas“, pareiškė, kad komunistinė ideologija panaši į krikščionybę.

„V.Leniną paguldė į mauzoliejų – kuo tai skiriasi nuo stačiatikių ar krikščionių šventųjų palaikų?“ – svarstė Rusijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.