Nuo Donaldo Trumpo skandalų jo sūnus slėpėsi Rytų Europos giriose

Jis tik norėjo, kad tėvas juo didžiuotųsi. Bet tai nėra lengva, kai esi Donaldo Trumpo sūnus. Pasikapsčius po Donaldo Trumpo jaunesniojo gyvenimą aišku: dar niekada nebuvo taip sudėtinga būti JAV lyderio vaiku.

D.Trumpo vyriausias sūnus augo tėvo šešėlyje. Jam teko įrodinėti, kad nors yra D.Trumpas jaunesnysis, nėra silpnesnis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpo vyriausias sūnus augo tėvo šešėlyje. Jam teko įrodinėti, kad nors yra D.Trumpas jaunesnysis, nėra silpnesnis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV prezidentas gyrėsi, kad net ir žmoną jis savo atžalai parinko pats.
JAV prezidentas gyrėsi, kad net ir žmoną jis savo atžalai parinko pats.
Daugiau nuotraukų (3)

GQ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jul 20, 2018, 8:30 PM

Ne taip seniai, vieną ketvirtadienio popietę, 40-metis D.Trumpas jaunesnysis prisisegė saugos diržą lėktuvo ekonominėje klasėje ir išskrido į vakarus, į Jutą.

Kelias palaimingas pavasario dienas toli nuo savo nesuskaičiuojamų rūpesčių Niujorke ir Vašingtone vyriausias JAV vadovo sūnus medžioklėje buvo tiesiog Donas.

Jis važinėjo po kalnus plepėdamas su Robertu O’Neillu, kuris yra prisiėmęs sau laurus už tai, kad būdamas karinių jūrų pajėgų dalinio „Navy SEAL“ kariu nušovė Osamą bin Ladeną į galvą jo paties miegamajame, taikydamasis virš teroristo jauniausios žmonos peties.

R.O’Neillas yra ištikimas dabartinio JAV prezidento rėmėjas, bet su Donu per medžioklę apie politiką nesikalbėjo.

„Man padarė įspūdį tai, kiek jis išmano apie balistiką ir gyvūnų medžioklę. Aš buvau SEAL snaiperis, bet apie šaunamuosius ginklus Donas žino faktiškai tiek pat, kiek ir aš“, – sakė R.O’Neillas kalbėdamasis su GQ korespondente Julia Ioffe.

Jis pasakojo, jog kelis kartus D.Trumpas jaunesnysis pabrėžė, kad jo pomėgis gali atrodyti nelogiškas.

„Niekuomet nepamanytum, kad milijardieriaus sūnus gali būti medžiotojas“, – kartojo Donas.

Bet visą gyvenimą šis įvaizdis jam padėjo išsiskirti ir būti kitokiam nei jo tėvas, nekilnojamojo turto magnatas, tapęs JAV prezidentu.

„Nesidomiu medžiokle ir man labai keista, kad jiems tai patinka“, – apie savo dviejų sūnų pomėgį yra sakę D.Trumpas.

Nenorėjo rizikuoti vardu

Būti Donu jaunesniuoju sunku. Nuolat reikia ieškoti būdų palikti savo pėdsaką. Būti jaunesniuoju greta vyresniojo.

Augti kaip droviam vaikui, kuris paguodą randa gamtoje. Tapti vyru, kuriam desperatiškai reikia tėvo meilės ir pasididžiavimo, bet visada jausti tarp jų esantį atstumą.

„Visiems norisi savo tėvo pritarimo, ypač jei tėvas – D.Trumpas. Jo širdyje ypatingą vietą užima Ivanka.

Bet Donas, vyriausias sūnus, pavadintas jo vardu, atlieka visą juodą darbą nekilnojamojo turto versle, turi daug atsakomybės.

O D.Trumpas griežtas visiems. Jis – alfa patinas. Į savo sūnų jis žiūri kaip į jauniklį, kurį reikia puoselėti“, – pasakojo vienas buvusių D.Trumpo patarėjų.

„To nereikia daryti! O jei jis bus nevykėlis?“ – tokius D.Trumpo žodžius cituoja Ivana memuaruose „Raising Trump“.

Apie tai, kaip jis atkeliavo į šį pasaulį 1977-ųjų gruodžio 31 dieną, yra pasakojęs ir pats Donaldas jaunesnysis.

„Aš mėgstu pajuokauti, kad mano tėvas norėjo mokėti mažesnius 1977 metų mokesčius, todėl pasakė mamai, jog ji turi mane pagimdyti iki vidurnakčio, o jei ne, mama namo turės grįžti taksi“, – kartą „Forbes“ žurnalui sakė D.Trumpas jaunesnysis.

Skleidžia sąmokslo teorijas

Kad ir kokie sudėtingi kartais būdavo jų santykiai, – vienu metu sūnus nekalbėjo su tėvu metus, – pastaruoju metu Donas atrado savo pašaukimą ir tapo aršiu tėvo gynėju.

Jo noras išsikovoti tėvo pritarimą pavirto viešais pareiškimais socialiniuose tinkluose, kuriuose jis tėvo oponentus išvadina nelogiškais, isteriškais socialistais.

Sulaukęs keturiasdešimties jis supanašėjo su daugybe kitų piktų baltaodžių vyrų, nirštančių internete, vartojančių šlykštoką retoriką ir skleidžiančių radikalias sąmokslo teorijas.

Pavyzdžiui, jis paplatino nesąmoningą pareiškimą, jog holokaustą išgyvenęs George’as Sorosas iš tiesų buvęs nacių parankinis. Bet dėl tokių ir panašių poelgių Donas tapo JAV prezidento gerbėjų numylėtiniu.

„Jis – tikras kovotojas. Tai, kas rūpi jam, rūpi visam konservatoriškam judėjimui.

Tai ne vaidyba. Manau, kad jis tai daro nuoširdžiai“, – sakė vienas ultrakonservatoriško leidinio „Breitbar“ redaktorių.

Tačiau tiems, kurie Doną jaunesnįjį pažinojo dešimtmečius, naujasis identitetas nedera.

Jie neatpažįsta draugo, kai jis pradeda rašinėti internete apie tai, kad atims pusę savo dukters Helovino saldainių, „nes niekada nevėlu pradėti mokyti apie socializmą“.

Anksčiau Donas į politiką dėmesio nekreipdavo.

„Jis, turbūt kaip ir daugelis niujorkiečių, turėjo nuomonę apie politikus – jie mala šūdą. Bet pats jis nebuvo politiškas. Jam politika nepatiko“, – sakė D.Trumpo verslo partneris Felixas Sateris.

Išgyveno viešas skyrybas

Atrodo, pagaliau Donaldas jaunesnysis sulaukė tėvo dėmesio, dėl kurio kovojo nuo pat gimimo. Naktį, kai jis gimė, tėvas paliko jį ligoninėje ir išvažiavo švęsti Naujųjų metų.

Pasakojimuose apie vaikystę tėvas apskritai nedaug figūravo.

„Jis vaikus mylėjo, bet nemokėjo su jais kalbėtis vaikų lygiu, – apie savo buvusį vyrą pasakojo Ivana. – Su jais pasikalbėti Donaldas gebėjo tik tada, kai jie baigė universitetus, kai galiausiai buvo įmanoma aptarinėti verslą.“

Bet kai kurios tėvo pamokos iš vaikystės įstrigo atmintyje. Pavyzdžiui, jo mantra niekuo nepasitikėti. Šiuo klausimu savo vaikus D.Trumpas egzaminuodavo.

„Jis klausdavo, ar pasitikite manimi, savo tėvu? Mes atsakydavome: „Žinoma!“ O tada jis pamokydavo: „Ką aš jums ką tik sakiau? Niekuo nepasitikėti! Nieko nepasimokėte!“ – kartą yra pasakojęs Donas jaunesnysis.

Pėdsaką jo asmenybėje paliko ir skandalingos tėvo ir motinos skyrybos, kai D.Trumpas užmezgė romaną su Marla Maples. Tuo metu Donui buvo dvylika. Paparacai įsikūrė ir prie Trumpų namų, ir prie vaikų mokyklos.

„Važiuodavau į mokyklą ir laikraščių pirmuosiuose puslapiuose matydavau antraštes apie tėvo skyrybas: „Geriausias seksas gyvenime!“ Net nežinojau, ką tai reiškia.

Privatus gyvenimas tapo viešu, nors aš su tuo neturėjau nieko bendro“, – pasakojo Donas.

Čekoslovakijoje pamilo gamtą

Pasak jo motinos Ivanos, „savo nuoskaudas jis išreikšdavo pykčiu, jis buvo labai piktas“.

Išsigelbėjimu nuo Manhatano tapdavo vasaros pas senelius Čekoslovakijos kaime. Tačiau tarp to, kai tėvai pradėjo gyventi atskirai ir oficialiai išsiskyrė, jo senelis Milosas staiga mirė nuo širdies smūgio.

Tai buvo didelė netektis Donui, kuriam Milosas buvo tarsi tėvas.

„Laikas su seneliu Čekoslovakijoje buvo įsimintiniausias mano gyvenime, – motinos knygoje teigė Donas. – Senelis man sakydavo: „Ten – miškas, pasimatysime, kai sutems!“

Jis mane išmokė žvejoti, laipioti uolomis, stovyklauti, šaudyti iš lanko bei pneumatiniu šautuvu.

Vasaros Čekoslovakijoje man padėjo susipažindinti su gamta. Tas laikotarpis manyje gyvas, jį aš perleisiu savo vaikams.“

Donui artimi žmonės sako, kad senelis geriausiai padeda suprasti Dono asmenybę.

„Donas yra žemiškas, praktiškas žmogus. Manau, kad prie to prisidėjo jo mamos tėvai, su kuriais jis vasarodavo.

Keletas mėnesių komunistinėje Rytų Europoje nuleidžia ant žemės ir suteikia perspektyvą“, – sakė buvęs D.Trumpo bendražygis Anthony Scaramucci.

Žmoną išrinko tėvas

Baigęs Pensilvanijos universitetą Donas jaunesnysis išvažiavo į Aspeną ir pusantrų metų darė tai, kas jam labiausiai patinka, – medžiojo ir žvejojo.

Atrodė, kad taip jis bandė išsisukti nuo neišvengiamybės dirbti tėvui. Bet 2001-iaisiais sūnus prisijungė prie D.Trumpo imperijos. Nuo statybų iki rinkodaros – jis dirbo tai, ką reikėjo.

Galų gale Donas pradėjo net rengtis kaip tėvas – kaip kokia Manhatano kapitalisto karikatūra: dryžuoti kostiumai ir platūs atvartai bei pastelinių spalvų atlaso kaklaraiščiai.

Jis susitaikė su tėvu ir jo aiškinimais apie skyrybas su motina.

Netrukus žmonės pradėjo pastebėti, dėl ko abu šie vyrai turi vienodą vardą.

„Donas – ryški asmenybė, kaip ir tėvas. Jis turi didelį gražų biurą 25-ajame aukšte. Iš ten girdėti, kaip jis telefonu ką nors skalpuoja, kaip ir jo tėvas“, – sakė buvęs D.Trumpo patarėjas Samas Nunbergas.

Vieną 2003-iųjų vakarą renginyje D.Trumpas pastebėjo šviesiaplaukę moterį ir parodė ją savo sūnui. Tai buvo manekenė Vanessa Haydon, pagarsėjusi, kai susitikinėjo su Leonadro DiCaprio ir Saudo Arabijos princu.

„Ji buvo tokia graži. Aš pasakiau: Donai, turi ją vesti“, – taip Oprah Winfrey pokalbių laidoje situaciją prisiminė D.Trumpas.

Skyrybos linksniuotos ilgai

Bet šių metų kovą Vanessa padavė skyrybų. Kaip tik įsismarkavo ryšių su Rusija tyrimas ir politinės D.Trumpo kovos.

Niujorko bulvarinė spauda spėliojo, kad skyrybų priežastis slypi Dono politiniuose pokyčiuose, sklido gandai, kad Donas pradėjo išgėrinėti.

Kai žinia apie skyrybas iškilo į viešumą, spauda ėmė kastis Dono praeityje ir iškniso jo romaną su popžvaigžde Aubrey O’Day 2001-aisiais.

Jei tikėtume bulvarine spauda, šiam romanui tašką padėjo tėvas. Nors A.O’Day interviu apie tai nedalija, ugnį pati pakaitina internete.

Kai paaiškėjo, kad po skyrybų Donas pradėjo susitikinėti su televizijos „Fox News“ laidų vedėja Kimberly Guilfoyle, jo buvusioji A.O’Day „Instragram“ paskyroje parašė: „Jis vis dar ieško manęs kiekvienoje kitoje moteryje.“

Geltonosios žiniasklaidos pamišimas sekti Trumpų šeimos dramas neturėtų stebinti Dono, bet vis dar skaudina.

Jis nepamiršo savo vaikystės traumų dėl tėvų viešų skyrybų.

Klausytis renkasi tūkstančiai

Nepaisant viso to, Donas pagaliau pajuto laisvę. Kai tėvas persikraustė į Ovalinį kabinetą ir nebesėdi virš galvos Manhatano dangoraižyje, Donas atgimė. Jis tapo JAV prezidentui naudingiausiu atstovu spaudai ir žmonėms.

Kaip žurnalui GQ pasakojo A.Scaramucci, Dono jaunesniojo įtaką jis pastebėjo prieš pat prezidento rinkimus.

Pitsberge buvo numatyta, kad Donas sakys kalbą vietos pareigūnams, kurių turėjo ateiti apie 400.

„Pasiklausyti Dono atėjo daugiau nei 3000“, – pasakojo A.Scaramucci.

Kaip visi praėjusio dešimtmečio respublikonų populistai, Donas sako kalbas apie „tikrus amerikiečius“, apie žmones, kuriuos jis apibūdina kaip „užmirštuosius nuo Niujorko iki Malibu“.

Tai neįtikėtina sąvoka: milijardieriaus vaikas iš 66-ojo aukšto virš Penktosios aveniu yra tas, kuris dabar kalba nepatenkintųjų ir nepastebimųjų vardu.

Bet tai stebina ne mažiau nei pradedantys sklisti gandai, kad vieną dieną jis gali pats dalyvauti rinkimuose. Galbūt tai būdas jam galų gale susikurti savo vardą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.