Neįtikėtina draugystė: maža žydaitė Adolfą Hitlerį vadino dėdule

Iš pirmo žvilgsnio miela, šiltus jausmus spinduliuojanti nacistinės Vokietijos lyderio Adolfo Hitlerio nuotrauka su maža mergaite turi savo istoriją. Dabar ši fotografija parduodama aukcione.

Kurį laiką R.B.Nienau ir nacių lyderis A.Hitleris buvo tikri draugai. Ji rašydavo fiureriui laiškus, mezgė jam kojines.
Kurį laiką R.B.Nienau ir nacių lyderis A.Hitleris buvo tikri draugai. Ji rašydavo fiureriui laiškus, mezgė jam kojines.
A.Hitleris atsakingas už daugiau negu 6 milijonų žydų nužudymą.<br>warhistoryonline nuotr.
A.Hitleris atsakingas už daugiau negu 6 milijonų žydų nužudymą.<br>warhistoryonline nuotr.
A.Hitleris atsakingas už daugiau negu 6 milijonų žydų nužudymą.
A.Hitleris atsakingas už daugiau negu 6 milijonų žydų nužudymą.
Daugiau nuotraukų (3)

BBC

Nov 17, 2018, 11:52 AM, atnaujinta Nov 17, 2018, 12:09 PM

1933 m. daryta fotografija, kurioje A.Hitleris apkabinęs besišypsančią mažą mergaitę, iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti miela ir šilta.

Bet joje slypi paslaptis – nuotraukoje fašistinės Vokietijos lyderis, atsakingas už šešių milijonų žydų mirtį, yra įamžintas su žydaite.

Kurį laiką mergaitė, vardu Rosa Bernile Nienau, ir nacių lyderis buvo tikri draugai. Ji A.Hitlerį netgi vadino dėde.

Ji mirė nuo poliomielito 1943 m. Bet jos ir tuometinio Vokietijos lyderio fotografija įėjo į istoriją. Dabar ji parduodama aukcione, už ją tikimasi gauti solidžią sumą.

Susidraugavo su žydaite

Nuotrauka, kurioje A.Hitleris apkabinęs R.B.Nienau, spindi draugyste ir šiluma, bet už jos slepiasi tamsi istorija.

Nors nacių lyderis yra atsakingas už šešių milijonų žydų išnaikinimą, praeityje jis išties sugebėjo susidraugauti su maža žydaite. Ši draugystė truko ne vienus metus. Vokiečių spauda ją netgi vadino „Hitlerio dukrele“.

Jie susipažino netikėtai. Su nacių lyderiu R.B.Nienau susitiko 1933 metais, kai jos motina nusprendė nuvykti į šventinį A.Hitlerio 44-ojo gimtadienio minėjimą Oberzalcberge. Iki tol tą pačią mėnesio dieną kaip ir nacių lyderis gimusi R.B.Nienau kartu su savo šeima gyveno įprastą gyvenimą.

Bet 1933 m. balandžio 20 diena jai tapo lemtinga. Pirmiausia mergaitė patraukė ne paties nacių lyderio, o jo bendražygių dėmesį. Galiausiai šventėje ji susipažino ir su A.Hitleriu.

Jis sužinojo, kad jų gimtadieniai yra tą pačią dieną, todėl pakvietė mergaitę kartu nusifotografuoti. Nuo tada prasidėjo kelerius metus trukusi jų draugystė. Tačiau vėliau ją priverstinai nutraukė naciai.

Apie kilmę žinojo

Netrukus po pažinties su mažąja R.B.Nienau A.Hitleris sužinojo apie jos kilmę, mat mergaitės močiutė buvo žydė.

Nacių akyse tai reiškė, kad ir pati mergaitė žydė.

Tačiau jam tai netrukdė, nors kaip tik 1933-iaisiais naciai priėmė įstatymą, leidžiantį be jokios priežasties atleisti žydus, dirbančius valstybės tarnyboje.

Maža to, kol R.B.Nienau dar bendravo su A.Hitleriu, 1935 metais naciai išleido įstatymą, atimantį iš žydų pilietybę.

Jiems buvo suteiktas „valstybei priklausančiųjų“ statusas.

Tuo pačiu įstatymu buvo pripažintos neteisėtomis mišrios žydų ir vokiečių santuokos, draudžiami seksualiniai santykiai tarp žydų ir arijų.

Vokiečiai negalėjo dirbti žydų namuose. Arijams nepriklausantys žmonės prarado teisę kabinti valstybinę vėliavą, eiti bet kokias valstybines pareigas.

Istoriniai šaltiniai teigia, kad prie žydų buvo priskirti žmonės, kurie tuo metu ar praeityje išpažino judaizmą, taip pat jų vaikai ar anūkai, nepaisant jų tikėjimo. Taigi iš esmės tai reiškė, kad nacių prieše tapo ir R.B.Nienau.

Parašė ne vieną laišką

Po pažinties su fiureriu A.Hitleriu R.B.Nienau padedama motinos Karoline parašė nacių lyderiui ne vieną laišką.

Maža to, pats A.Hitleris jai išsiuntė žymiosios jųdviejų nuotraukos kopiją su parašu. „Brangioji R.B.Nienau ir A.Hitleris“, – parašyta ant nuotraukos.

Kaip vėliau paaiškėjo, mergaitė ant nespalvotos nuotraukos pripaišė gėlyčių, taip parodydama savo šiltus jausmus nacių lyderiui.

R.B.Nienau A.Hitleriui rašė ne vienus metus. Iš viso vėliau rasta 17 mergaitės laiškų nacių lyderiui. Tiesa, ji rašė ne tik jam, bet ir jo bendražygiui, vienam Trečiojo reicho lyderių Wilhelmui Bruckneriui.

„Brangus dėde Bruckneri, šiandien tau turiu daug ką papasakoti. Per atostogas buvome Oberzalcberge ir du kartus man leista susitikti su mylimu dėde Hitleriu.

Mezgu dėdei Hitleriui kojines, nes paklausiau, ar jam tiko siųstos prieš metus. Jis atsakė, kad tiko! Šiemet mezgu iš švelnesnės vilnos. Man padeda mama.

Jos tikrai bus šiltos ir ten, kur visada keliauja, pagaliau jo kojos nešals“, – laiške W.Bruckneriui rašė R.B.Nienau.

Mergaitė laiškus nacių lyderiui rašė iki 1938-ųjų, kol naciai neuždraudė jai ir jos motinai bendrauti su A.Hitleriu.

Bendrauti uždraudė nacių lyderio sekretorius Martinas Bormannas.

Tiesa, atrodo, kad pats nacių lyderis tuo nebuvo patenkintas.

„Yra žmonių, kurie turi tikrą talentą sunaikinti bent menkiausią mano laimę“, – teigiama, kad taip vėliau kalbėjo A.Hitleris.

Neklausė jokių perspėjimų

Dienoraščiuose vienas A.Hitlerio adjutantų Fritzas Wiedemannas vėliau prisiminė: „Fiureris visiškai nekreipė dėmesio į patarėjų kalbas, raginančias užbaigti nerimą keliančią pažintį. Nacių lyderis esą tikino, kad ši pažintis nekelia jokios grėsmės, tėra „grynai žmogiškas bendravimas su vaiku“.

Tačiau viskas pasikeitė. Vieną 1938-ųjų naktį lapkričio viduryje Hermannas Göringas pareiškė, jog „žydų problema bus sprendžiama kompleksiškai tol, kol bus baigta“.

Netrukus žydai neteko visų savo nuosavybės teisių, jiems buvo uždrausta eiti į kiną, teatrą, bibliotekas. Netrukus iš jų buvo atimta vairavimo teisė, galimybė pilotuoti lėktuvus, net laisvųjų profesijų žmonėms atimta galimybė atlikti savo darbą.

1938-aisiais M.Bormannas pareiškė, kad lyderis negali rodytis kartu su žydaite.

Jis uždraudė ir R.B.Nienau, ir jos motinai Karoline pasirodyti Berghofe, o asmeniniam A.Hitlerio fotografui Heinrichui Hoffmannui publikuoti nuotraukas su mergaite.

Tačiau, nepaisant to, R.B.Nienau faktiškai iki Antrojo pasaulinio karo pradžios rašė nacių lyderiui. Tik vėliau ryšys nutrūko.

R.B.Nienau mirė 1943 m. spalio 5 dieną būdama vos 17 metų. Ji susirgo poliomielitu ir mirė.

R.B.Nienau palaidota Miunchene, Vokietijoje.

Tikisi nemažai uždirbti

Nuotrauka, kurioje R.B.Nienau pozuoja su A.Hitleriu, dabar parduodama aukcione Merilande.

Tikimasi, kad už ją kolekcininkas nepagailės bent 10 tūkst. dolerių (8,8 tūkst. eurų).

A.Hitleris dažnai buvo fotografuojamas su vaikais. To reikėjo propagandai, įvaizdžiui kurti ir idėjoms skleisti. Bet ši nuotrauka laikoma išskirtine.

Aukcionuose A.Hitlerio daiktai parduodami toli gražu ne pirmą kartą.

Brangiausi kada nors aukcione parduotas A.Hitlerio daiktas buvo jam priklausęs automobilis. Už jį gauta maždaug 7 milijonai eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.