Staigmenos archyvuose: Čekoslovakijos šnipams talkino D. Trumpo uošvis

Susituokęs su modeliu Ivana iš Čekoslovakijos Donaldas Trumpas tapo šios šalies žvalgybininkų tiltu į aukštesnius JAV politinius sluoksnius. Iš pradžių taip kalbėta knygoje, o dabar aiškėja, kad tai buvo realybė.

1977-aisiais dabartinis JAV vadovas D.Trumpas vedė savo pirmąją žmoną modelį iš Čekoslovakijos I.Zelničkovą.<br>AP nuotr.
1977-aisiais dabartinis JAV vadovas D.Trumpas vedė savo pirmąją žmoną modelį iš Čekoslovakijos I.Zelničkovą.<br>AP nuotr.
D.Trumpas ir jo pirmoji žmona Ivana susipažino viename vakarėlyje 8-ajame XX a. dešimtmetyje.
D.Trumpas ir jo pirmoji žmona Ivana susipažino viename vakarėlyje 8-ajame XX a. dešimtmetyje.
Kai buvo atverti senieji Čekoslovakijos valstybės saugumo tarnybos archyvai, rasta daug žvalgybinės medžiagos apie I.Trump.
Kai buvo atverti senieji Čekoslovakijos valstybės saugumo tarnybos archyvai, rasta daug žvalgybinės medžiagos apie I.Trump.
Daugiau nuotraukų (3)

„Der Stern“, „The Guardian“

Nov 18, 2018, 5:44 PM

Ar buvusi JAV lyderio D.Trumpo žmona Ivana Trump – modelis mergautine pavarde Zelničkova – buvo Čekoslovakijos agentė, kurios užduotis buvo jį šnipinėti? Šia teorija buvo pagrįsta vieno JAV anonimo knyga.

Jokiu būdu savo pavardės nenorintis nurodyti autorius teigė, kad tai esą pernelyg pavojinga. Tai – žinomas Amerikos rašytojas, kuris anksčiau dirbo ir žurnalistu.

Knygos „The Kingfisher Secret“ („Tulžio paslaptis“) autorius griebėsi tokių atsargumo priemonių, visų paslaptingumų saugodamas savo šaltinius.

„Privalau apsaugoti žmogų, kuris man teikė informaciją.

Juk mane įvardijus būtų pereita ir prie mano šaltinio“, – telefonu sakė anonimas.

Nors neįtikėtina, kad šnipė buvo pati Ivana, vis dėlto 8-ajame dešimtmetyje ką tik iškepta Trumpų pora buvo žvalgybininkų akiratyje.

Knyga užminė mįslę

Mįslingo autoriaus romanas jau pasirodė JAV, Kanadoje ir Vokietijoje. Kūrinys pasakoja apie tai, kad buvusi dabartinio Amerikos prezidento žmona iš tikrųjų buvo Čekoslovakijos slaptosios tarnybos agentė.

Ji esą jau Šaltojo karo laikais buvo tikslingai supažindinta su skandalinguoju, bet ambicingu verslininku, kuris anuomet rengėsi pasukti į politiką.

Knygoje šis prezidentas ir jo sutuoktinė – Anthony ir Elena Craigai. Tačiau beveik neįmanoma skaityti šios istorijos ir negalvoti apie Donaldą Trumpą ir jo buvusią pirmąją žmoną Ivaną.

„Jų neturėjau omenyje. Parašiau romaną. Beje, mane įkvėpė jų abiejų gyvenimas“, – sako „The Kingfisher Secret“ autorius.

Teisiniu požiūriu anonimas stengiasi pasirinkti saugią, nepavojingą poziciją. Tačiau paralelės su realiais pavyzdžiais akivaizdžios.

Kur knygoje išnyksta riba tarp pramano ir realių įvykių – taip ir lieka neaišku.

Veiksmas perkeltas į du laiko lygmenis: viename graži jauna gimnastė Elena 8-ajame dešimtmetyje užverbuojama Čekoslovakijos slaptosios tarnybos, o antrame 2016 m. žurnalistė Greis Eliot aptinka Elenos paslapties pėdsakus ir pradeda tyrimą.

Greis Eliot sulaukia grasinimų, ji persekiojama net ir grįžusi į Vakarus: niekas neturi sužinoti, kad šalies slaptoji tarnyba ir Sovietų Sąjungos KGB dešimtmečius sekė dabar įtakingiausią Vakarų pasaulio vyrą ir juo manipuliavo per agentę.

Aiškėja įdomios detalės

Romano idėja, kaip teigė anonimas, jam kilo nuvykus į Čekiją, kai jis susipažino su vietos verslininku. Šis tvirtino anksčiau dirbęs slaptajai tarnybai.

Verslininkas papasakojęs knygos autoriui, kad 8-ajame dešimtmetyje slaptosios Rytų bloko tarnybos tikslingai parengdavo moteris. Jos turėdavusios užmegzti santykius su Vakarų pasaulio politikais ir verslininkais.

Viena tokių moterų esą buvusi I.Trump.

Autorius pripažįsta, kad tai gali būti pramanas, bet šį šaltinį jis laiko patikimu. Juolab kad Čekijoje pradėtas tyrimas parodė, jog šnipinėjimo būta.

Čekoslovakijos slaptosioms tarnyboms išties buvo įdomi I.Trump veikla ir vedybos su D.Trumpu 1977 m., o Ivanos tėvas Milošas Zelničekas Čekoslovakijos valstybinei saugumo tarnybai reguliariai pasakodavo smulkiausias savo dukters vizitų į JAV detales.

Komunistinė žvalgyba Prahoje sekė D.Trumpo žingsnius siekdama „priartėti prie aukščiausiojo JAV valdžios sluoksnio“ – tai išduoda archyviniai dokumentai ir buvusių Šaltojo karo laikų šnipų liudijimai.

Operacija, kuri buvo skirta verslo magnatui ir jo sutuoktinei Ivanai stebėti, vykdyta iš pastarosios gimtojo Zlyno miesto dabartinėje Čekijoje.

Ten jos tėvas, užsitarnavęs „informanto konspiracininko“ vardą, dalijosi dukters gyvenimo detalėmis.

Informaciją apie Trumpus saugumiečiams jis nešiojo tol, kol gyvavo komunistinis režimas.

Prabilo po daug metų

Čekoslovakijos valstybės saugumo tarnybos pareigūnas Vlastimilas Danekas dabar išėjęs į pensiją, tačiau puikiai prisimena tuometinę operaciją.

„D.Trumpas mums buvo labai įdomi persona. Jis buvo verslininkas, turėjo daugybę kontaktų, įskaitant svarbius JAV politikus, – pasakojo V.Danekas. – Mes buvome sutelkę į jį dėmesį, žinojome, kad jis turi didelę įtaką. Jau tada sužinojome, kad jis trokšta ateityje tapti JAV prezidentu.

Apie jį buvo renkama informacija, bet nežinau, ar ji galiausiai buvo perduota KGB.

Šia tema nenoriu kalbėti, man nereikia problemų gyvenimo pabaigoje.“

Vis dėlto archyviniai dokumentai, rasti Čekijoje, rodo, kad Čekoslovakijos šnipai vis pasidalydavo žiniomis su kolegomis Maskvos KGB biure.

Kai kurie Čekoslovakijos valstybės saugumo tarnybos šnipai tiesiogiai tarnavo ir KGB.

Viename 1988-ųjų dokumente rašoma, kaip Ivana aplankė savo tėvus gimtuosiuose namuose ir „buvo visiškai užtikrinta, kad rinkimus laimės respublikonas George’as H.W.Bushas“.

Jos tėvas šią informaciją perdavė žvalgybininkams, o pastarieji, kai prognozės išsipildė, rašė: „Ivana tapo ne tik aukštos klasės JAV piliete, bet ir įžengė į įtakingus politinius sluoksnius.“

Išliko agento įspūdžiai

Dienraščiui „The Guardian“ pavyko gauti dokumentą, kuriame buvęs Čekoslovakijos žvalgybininkas Jaroslavas Jansa surašė įspūdžius apie darbą per operaciją, kuri buvo skirta Ivanai ir Donaldui Trumpams stebėti ir informacijai apie juos rinkti.

Tiesa, gyvai susitikti jis su niekuo nenori. O kai į 74-erių buvusio agento duris beldėsi žurnalistai, jis atsisakė bendrauti, tik po to parašė elektroninį laišką: „Jūs bandote mane nuvaryti į kapus.“

J.Jansa sekė ne tik Trumpus, bet ir vieną Amerikos diplomatą Vienoje, tad jo darbas buvo įsitrinti tarp amerikiečių Europoje, su jais susibičiuliauti.

Jis reguliariai vykdavo į Vakarų Vokietiją, o iš ten grįždavo su šūsnimis vizitinių kortelių.

Šio šnipo ataskaitose būdavo ir labai asmeniškų I.Trump gyvenimo detalių, kurios rodo, kad jis greičiausiai pats susitikdavo su moters tėvu.

Žvalgas rašė apie dvimetį poros sūnų, dvi jo aukles – amerikietę ir šveicarę, apie neseniai lūžusią berniuko koją, apie tai, kad tėvai Ivaną ir anūką į namus atsivežė iš Prahos oro uosto.

„Ivana buvo nepaprasta – visiems ji atrodė ypatinga, nes turėjo svarbų statusą JAV visuomenėje. Taigi žvalgybininkai siekė tuo pasinaudoti ir išgręžti iš jos viską, ką galima, – teigė politikos mokslų profesorius Kieranas Williamsas. – Vis dėlto ji pati niekada nebuvo politiškai aktyvi ir vargu ar to meto žvalgai turėjo ilgalaikį tikslą. Jie tik gaudė nuotrupas, ieškojo progų.

Abejoju, ar buvo kokia nors strategija, siekis D.Trumpą kompromituoti. Visi tiesiog sujudo, kai Ivana papasakojo, kad jos vyras norėtų kada nors tapti prezidentu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.