Lenkai šokiruoti: Gdanske stovi paminklas pedofilui?

Lenkiją ištiko šokas dėl laikraščio „Gazeta Wyborcza“ straipsnio. Jame rašoma, kad kovos su komunizmu simboliu laikomas kunigas, kuriam Gdanskas suteikė garbės piliečio vardą, prievartavo vaikus.

Vietą, kurioje stovi paminklas, protestuotojai vadina „pedofilų aikšte“.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Vietą, kurioje stovi paminklas, protestuotojai vadina „pedofilų aikšte“.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“ iš Varšuvos

Dec 15, 2018, 11:03 PM

Prieš 8 metus mirusį Gdansko kunigą, „Solidarumo“ profsąjungos kapelioną Henryką Jankowskį visi vadino legenda.

Todėl šiurpūs atskleidimai pribloškė tautiečius ir suskaldė Gdansko gyventojus. Dalis jų ėmė rinkti parašus po peticija nugriauti skulptūrą, o dalis tautiečių toliau netiki kunigo kalte ir agituoja rinktis saugoti 2,6 metro aukščio paminklo.

Nobelio taikos premijos laureatas, „Solidarumo“ – pirmos nepriklausomos profsąjungos komunistinių šalių bloke įkūrėjas Lechas Walęsa pareiškė apgailestaujantis, jog H.Jankowskio nebėra gyvo ir negali paprašyti jo pasiaiškinti: „Jei pasitvirtintų nors dalelė laikraščio teiginių, kunigui neatleisčiau.“

Kilus skandalui Gdansko meras Pawelas Adamowiczius nutarė atlikti gyventojų apklausą dėl to, ar reikia griauti H.Jankowskio paminklą ir atimti miesto garbės piliečio vardą.

Žiūrėjo pro pirštus

Pusmetį tyrusi H.Jankowskio praeitį „Gazeta Wyborcza“ išsiaiškino, kad tvirkinamų vaikų tėvai skundėsi kunigams ir prokuratūrai, tačiau jie į jo nusikaltimus žiūrėjo pro pirštus.

Prieš 14 metų kunigui buvo iškeltos 2 baudžiamosios bylos dėl nepilnamečių tvirkinimo, tačiau, nepaisant akivaizdžių įrodymų, H.Jankowskis buvo išteisintas.

Pirmą bylą iškėlė vieno patarnautojo motina, apkaltinusi, kad kunigas apipylė jos keturiolikmetį sūnų dovanomis ir suviliojo, pavertė meilužiu. Kunigas berniuku susidomėjo po to, kai šis per vieną patarnavimą nualpo ir paaiškėjo, jog vargingai su motina gyvenantis paauglys yra alkanas.

Kunigas pasisiūlė motinai globoti jos sūnų, ėmė jam duoti pinigų, pirkti drabužius, leisdavo žaisti kompiuterinius žaidimus savo kabinete.

Vėliau berniukas pas H.Jankowskį ėmė pasilikti nakčiai.

Išteisino ne kartą

Per ginčą su motina vaikinas prisipažino, jog kunigas jį vaišina alkoholiu, cigaretėmis, o po to verčia santykiauti. Bylą pradėjusiai tardytojai kažkas ėmė siųsti grasinančius laiškus, padegė jos mašiną, o berniuko motinai buvo pasiūlytas darbas klebonijoje.

Berniukas su motina atsiėmė kaltinimus, byla buvo perduota kitam teisėjui, o šis kunigą išteisino.

Išteisinimu baigėsi ir antroji byla, kurioje kitas buvęs patarnautojas kaltino H.Jankowskį jį suviliojus ir primokius, kad moterys yra kvailos ir smirdi, o vyrai lytinę patirtį įgyti privalo santykiaudami tarpusavyje.

Minėtas patarnautojas kaltino, jog H.Jankowskio tvirkinimo paveiktas pradėjo parsidavinėti kitiems vyrams, įniko į alkoholį, narkotikus, o nesisekant užmegzti santykių su moterimis kelis kartus netgi bandė žudytis.

„Gazeta Wyborcza“ pavyko gauti Gdansko vyskupo Tadeuszo Goclowskio laišką, 2004 metais nusiųstą pavaldiniui H.Jankowskiui. Laiške vyskupas rašo, jog „tavo santykiai su jaunais vyrais jau keletą metų kėlė man nerimą, o dabar tapo rimta problema“.

H.Jankowskis taip ilgai nebaudžiamai galėjo elgtis ne tiktai dėl to, jog buvo labai garsus ir turėjo įtakingų užtarėjų, bet ir dėl tuometės Vatikano politikos, kuri grasė ekskomunikavimu tiems, kurie viešins Bažnyčiai pakenkti galinčią informaciją.

Gavo emigrantės laišką

Kunigo praeitį „Gazeta Wyborcza“ nusprendė tirti gavusi tautietės Barbaros Borowieckos, gyvenančios Australijoje, laišką.

Moteris piktinosi iškilusiu paminklu H.Jankowskiui ir prisipažino, jog kunigas vaikystėje ją išprievartavo.

B.Borowiecka pokariu gyveno Šv.Barboros bažnyčios pašonėje ir teigė, jog o H.Jankowskis saldumynais viliodavo į kleboniją aplinkinius vaikus ir tvirkindavo. Ją esą išprievartavo dvylikametę, o draugę Ewą penkiolikametę.

Pastaroji nuo H.Jankowskio pastojo, susirgo depresija, nes tėvai mušė reikalaudami nurodyti partnerį, netikėdami, kad tai padarė kunigas. Neapsikentusi žeminimų Ewa nusižudė.

Žurnalistai ėmė klausinėti aplink bažnyčią gyvenančių senolių, ar pamena Ewos istoriją.

Šie patvirtino, jog po paauglės savižudybės apie tai kalbėjo visas rajonas, o vaikai perspėdavo vieni kitus sprukti pamačius ateinantį H.Jankowskį.

Pastarąjį po Ewos laidotuvių vyskupas iškėlė į kitą bažnyčią, o čia jis grįžo tapęs garsiu „Solidarumo“ kapelionu, kai niekas nebedrįso priminti kaltinimų.

H.Jankowskis buvo vadinamas „Solidarumo“ užsienio reikalų ministru, nes koordinavo užsienio teikiamą pagalbą, kuri buvo gabenama tiesiai į Šv.Brigitos bažnyčią ir ten perdalijama įkalintų opozicionierių šeimoms.

Lenkijai atsikračius komunizmo H.Jankowskio autoritetas buvo milžiniškas, nes jo bičiuliai tapo šalies vadovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.