Kinijoje dar viena moteris galimai laukiasi genetiškai pakoreguoto kūdikio

Kinijos policija pradeda tyrimą dėl mokslininko, esą sukūrusio pirmuosius pasaulyje genetiškai pakoreguotus kūdikius, pirmadienį informavo valstybinė žiniasklaida, pareigūnams patvirtinus antrą moters pastojimo atvejį per kūdikių genų redagavimo eksperimentą.

Kinų profesorius He Jiankui teigia sukūręs genetiškai pakoreguotus kūdikius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kinų profesorius He Jiankui teigia sukūręs genetiškai pakoreguotus kūdikius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kinų profesorius He Jiankui teigia sukūręs genetiškai pakoreguotus kūdikius.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Kinų profesorius He Jiankui teigia sukūręs genetiškai pakoreguotus kūdikius.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-21 17:23

Pernai vieno Kinijos Šendženo miesto universiteto profesorius He Jiankui sukrėtė mokslo bendruomenę, paskelbęs apie pirmuosius pasaulyje genetiškai pakoreguotus kūdikius. Lapkričio mėnesį gimusių dvynukių mergaičių DNR buvo pakeista, kad jos neužsikrėstų ŽIV.

Honkonge vykusioje redagavimo konferencijoje He Jiankui užsiminė apie „dar vieną galimą nėštumą“ po eksperimento, kuriame dalyvauja antra pora.

Vėliau provincijos vyriausybės atliktas tyrimas patvirtino, kad per eksperimentą pastojusi antra moteris tebėra nėščia, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Agentūra taip pat patikino, kad kūdikio besilaukianti moteris ir po pirmojo eksperimento gimusios dvynės bus stebimos medikų.

Provincijos vyriausybės atliktas tyrimas parodė, kad He Jiankui „suklastojo etikos ekspertizės dokumentus“ ir „sąmoningai vengė priežiūros“. Jis „privačiai“ surinko projekto komandą, į kurią įtraukė užsieniečių, ir naudojo „abejotino saugumo ir veiksmingumo“ technologijas netesėtam žmogaus embriono genų redagavimui atlikti, nurodoma pranešime.

Kaip naujienų agentūrai sakė tyrėjai, šis mokslininkas „siekė asmeniškai išgarsėti“ ir šiam savo prieštaringai vertinamam eksperimentui naudojo „individualiai surinktas lėšas“.

Dalyvauti He Jiankui projekte sutiko aštuonios savanorių poros – ŽIV nešiojantys vyrai ir šio viruso neturinčios moterys. Vėliau viena pora iš eksperimento iškrito, išsiaiškino tyrėjai.

Pranešimas apie minėtą nepriklausomų ekspertų nepatvirtintą eksperimentą sukrėtė mokslo pasaulį. Praėjus kelioms dienoms po konferencijos Kinijos vyriausybė nurodė He Jiankui sustabdyti kūdikių genų redagavimo eksperimentus.

Lapkritį kalbėdamas Honkongo konferencijoje He Jiankui sakė, kad „didžiuojasi“ koreguodamas genus kūdikiams, visuomenėje pažymėtiems AIDS stigma.

Tačiau dauguma šalių, įskaitant Kiniją, draudžia tokį genų redagavimą.

Naujienų agentūra „Xinhua“ taip pat patvirtino, kad su mokslininku bus „elgiamasi griežtai pagal įstatymą“ ir kad šį incidentą nagrinės visuomenės saugumo institucijoms.

Pietų Kinijos Šendženo mieste įsikūrusio Pietų mokslo ir technologijų universiteto (SUSTech) svetainėje rašoma, kad He Jiankui mokėsi JAV Stanfordo universitete, tačiau sugrįžo į Kiniją pagal Pekino vykdytą „Tūkstančio talentų plano“ programą, skirtą „protų nutekėjimo“ prevencijai.

He Jiankui universitetas atsiribojo nuo šio mokslininko pareiškęs, kad jis vasarį išėjo neapmokamų atostogų ir „šiurkščiai pažeidė akademinę etiką“.

Pasak mokslininko, dvynių mergaičių DNR buvo pakeista panaudojant CRISPR (taisyklingai pertrauktų trumpų susitelkusių palindrominių pasikartojimų) technologiją, leidžiančią mokslininkams labai tiksliai pašalinti ir pakeisti tam tikras genetinės medžiagos dalis.

Ekspertai būgštauja, kad embriono genomo redagavimas gali pakenkti ne tik pačiam žmogui, bet ir jo būsimiems palikuoniams, paveldėsiančioms tuos pačius pakeitimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.