Į Siriją pabėgusi džihadisto nuotaka savo kūdikį nori gimdyti Europoje

Shamima Begum paliko savo šeimą ir pabėgo į Siriją, kad prisijungtų prie grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) kovotojų. Dabar devyniolikametė, kuri laukiasi jau trečią kartą, nori grįžti namo.

Sh.Begum pabėgo į Siriją ir prisijungė prie islamistų, o dabar trokšta sugrįžti namo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Sh.Begum pabėgo į Siriją ir prisijungė prie islamistų, o dabar trokšta sugrįžti namo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Shamima Begum pabėgo į Siriją, kai jai buvo 15 metų.<br> PA/Scanpix nuotr.
Shamima Begum pabėgo į Siriją, kai jai buvo 15 metų.<br> PA/Scanpix nuotr.
Shamima Begum pabėgo į Siriją, kai jai buvo 15 metų.<br> PA/Scanpix nuotr.
Shamima Begum pabėgo į Siriją, kai jai buvo 15 metų.<br> PA/Scanpix nuotr.
Shamima Begum su dviem bendraamžėmis pabėgo į Siriją, kai jai buvo 15 metų.<br> PA/Scanpix nuotr.
Shamima Begum su dviem bendraamžėmis pabėgo į Siriją, kai jai buvo 15 metų.<br> PA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 15, 2019, 8:47 PM

IV džihadistai paskutiniame savo bastione Rytų Sirijoje ketvirtadienį buvo nustumti į vos vieno kvadratinio kilometro teritoriją. Vyksta nuožmūs mūšiai, o tuneliuose užsibarikadavę ekstremistai naudoja mirtininkes.

Matydama tokią prastą situaciją Sh.Begum paspruko į pabėgėlių stovyklą Šiaurės Rytų Sirijoje ir dabar prašo leisti jai grįžti į Jungtinę Karalystę, iš kurios pabėgo prieš ketverius metus.

Jauna mergina tikina, jog nesigaili dėl savo apsisprendimo, tačiau sunkiai susitaiko su mintimi, kad du jos vaikai mirė, o dabar laukiasi trečiojo, kurį gali ištikti toks pat likimas. Ji prašo britų valdžios jai padėti.

„Kalifatas žlugo. Viskas, ko norėčiau, tai grįžti į Jungtinę Karalystę ir čia pagimdyti savo vaiką“, – interviu „The Times“ sakė mergina, kuri į Siriją pabėgo su dar dviem mokinėmis iš Rytų Londono.

Du merginos vaikai mirė – vienas nuo ligos, kitas dėl prastos mitybos. Dabar devintą nėštumo mėnesį skaičiuojanti britė viliasi, kad toks likimas neištiks trečiosios jos atžalos.

Sh.Begum šeima prašo Jungtinės Karalystės valdžios padėti merginą sugrąžinti namo. Bet saugumo ministras Benas Wallace’as vakar nukirto griežtai – jis nestums britų pareigūnų į pavojų tam, kad išgelbėtų pilietę, kuri prisijungė prie teroristų.

„Veiksmai turi pasekmes. Nerizikuosiu britų saugumu juos siųsdamas ieškoti teroristų arba buvusių teroristų žlugusioje valstybėje“, – pareiškė B.Wallace’as.

Kaip Jungtinės Karalystės pilietė Sh.Begum turi teisę grįžti į šalį, tačiau bet kuris asmuo, kuris bendradarbiavo su IV, pagal įstatymus patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Sirijoje dabar nėra britų diplomatų. Jei nori prašyti konsulinės pagalbos, Shamima turi nusigauti iki Turkijos arba Irako.

Shamimai buvo 15 metų, kai ji pabėgo į Siriją su dar dviem bendraamžėmis. Iš pradžių, kai pateko į islamistų teritoriją, jas kelias dienas kovotojai laikė uždarytas ir tardė – įtarinėjo, kad yra šnipės. O tada apgyvendino vadinamuosiuose moterų namuose, kur jos laukė savo jaunikių. Netrukus visos trys ištekėjo už džihadistų.

Sh.Begum po 10 dienų nuo atvykimo tapo Nyderlandų piliečio, kuris buvo neseniai atsivertęs į islamą, žmona.

27-erių vyras pasidavė, kai Sirijos demokratinės pajėgos prieš kelias savaites užėmė vieną iš jo gintų IV tvirtovių. Sh.Begum nuo tada jo nematė.

„Žinau, ką visi apie mane galvoja – skaičiau, kas apie mane rašoma. Bet aš tik noriu grįžti. Darysiu viską, kas man bus liepta, kad tik galėčiau ramiai gyventi su vaiku“, – sakė 19-metė.

Mergina nesigaili kalifate praleisto laiko, teigia, kad pirmus kelerius metus ji „gyveno labai įprastą gyvenimą“. O kai pirmą kartą pamatė nupjautą žmogaus galvą konteineryje, esą visai neišsigando – tai buvo normali islamistų praktika elgtis su belaisviais, kuriuos jie sučiupdavo kariaudami.

Parengta pagal „The Guardian“ ir BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?